Inför premiären med Modo-expert: ”Svajigt är väl ordet”

Lundberg var fullständigt briljant och är en lysande värvning av "Äpplet". FOTO RUNE ÅHLÉN

 

Efter en ovanligt lång, oviss och händelserik tid sedan den senaste tävlingsmatchen i ABB Arena står vi äntligen inför en het allsvensk premiär. Hade det gått illa kunde vi lika gärna stått inför en premiär i mitt kära Sala…

Att tunga NHL-leverantören Modo (och inte Sala Hockey) står för motståndet är en extra krydda och det blir garanterat en festlig inramning med TIFO från VIK Support. Men det är två ytterst svårbedömda lag som möts. Båda lagen har haft sina problem på försäsongen.

– Svajigt är väl ordet, inte minst defensivt, säger Jon Häggkvist till Centralen. Jon är sportreporter på Allehanda.se som följer Modo noga.

– Det är egentligen bara en match (mot Skellefteå) som har varit genomgående bra. Okey genrep mot Luleå senast också.

– Modo har skött sig bäst mot bättre motstånd, enklare att slå ur underläge än att föra spelet kanske…

Vilka har varit heta, och vilka kan bättre?

Patrik Karlkvist (ex Mora) har varit kanonbra och levererat. Henrik Björklund (ex Karlskoga) sköter sin roll bra också. Tommy Enström (ex Sundsvall) överraskande nog bäst på backen. Jonatan Bjurö (ex VIK) har skött sig också.

– Frågetecken för Drew Paris (ex Tingsryd) än så länge. Emil Molin (ex Rögle, AHL & ECHL) ser man inte mycket av heller. Byron Ritchie, 39, gnuggar på men borde kunna leda mer spelmässigt.

Austin Farley (ny från collegeligan NCAA) var lite i osynk med det mesta första halvan av försäsongen men har vuxit in i det mer och mer. Bra på slutet, spelar med mycket energi. Den kedjan, med Karlkvist och Ritchie plus Farley alltså har varit genomgående bäst på slutet.

– Björklund – Rundqvist – Molin funkade bra i de första matcherna men har inte varit lika framträdande senaste matcherna, säger Jon avslutningsvis.

***

Jonatan Bjurö, som slog igenom i VIK, är ”tillbaka på brottsplatsen” alltså. Sist han var på isen här var väl då KHK ”biljardade” in den där pucken som kunde ändrat historien. Hoppas de som minns skvallrat hur man ska skjuta på Bjurö (inte lågt)…

***

Modo har också värvat 40-årige backen Mikko Luoma.

– En lång back med bra fötter och händer, men ”soft”. Men har ingen aning hur han konserverat formen i denna ålder, säger en NHL-scout till bloggen.

***

Enligt Johan Thalbergs VLT-blogg ställer VIK troligen upp så här:

Frycklund – Johansson – Persson

Kommentar: Avslutade bra mot Västervik senast som nykomponerad kedja, men kommer Frycklund trivas på kanten i längden? Johansson gör dock sig även bra kanten, gjorde sin kanske bästa säsong i karriären som ytter (33 poäng). Kan Persson hitta tillbaka till den tidiga försäsongssuccén?

Gråhns – Lihagen – Svedlund

Kommentar: En kedja som visade viss kemi tidigt på försäsongen och skapade en del. Men ineffektiva då, vem ska göra målen?

Fish  – Davidsson – Berg

Kommentar: Snipern Fish gillar att spela med playmakern, men lite formletandes, Davidsson, vilket de gjorde även ifjol. Grovarbetaren Berg får här oväntat chansen i en offensiv miljö. Frågan är om det är en kedja som kommer hålla ihop. Tycker att Davidssons spets sista tredjedelen kommer bort lite som center.

Bergman – Andersson – Zetterberg

Kommentar: En ny kedja med högintressanta påläggskalvarna Andersson & ”Z” plus Huddinges toppskytt Bergman. Andersson har glänst glimtvis under försäsongen, men blandat och gett så långt. Zetterberg har sin spets i power play, återstår att se om kedjekamraterna kan jobba fram lägen även i 5-mot-5 åt ”Z” att skjuta på.

Edström – Mylläri
Jonsson – Lindelöf
Larsson – Jansson
Alenbring – Lindgren

Kommentar: Välbalanserade backpar med offensiv och defensiv i varje. Men rutin och spets saknas på pappret. Edström får verkligen chansen att hitta sitt storspel från Skellefteå, där han faktiskt tog plats i deras första PP-femma som 19-åring.

Totalt sett är det ett VIK som letar kemi och rätt kedjor. Eftersom man inte direkt hittade det under försäsongen får vi räkna med att kedjeexperimenten fortsätter om det inte blir plötslig braksuccé mot Modo.

Det är en ovanligt viktig premiär. Nya VIK har chansen att presentera sig för en stor publik direkt. Ett bra resultat och majoriteten lär återkomma med nytänd glöd.