Inför Salavat med Berg, Berkerud & Lindelöf: ”Helt nytt spelsystem”

Jonte Berg menar att det är rätt stor skillnad på spelsystemet nu. Man har ju spelat samma spelsystem här i Västerås under många år.

På söndagen möter VIK det ryska storlaget Salavat från Ufa i Hedemora 17.00. Ryssarna har gjort processen ganska kort med både Leksand (8-2!) och Modo (5-2).

Marcus Dahlbom i kassen lär bli pepprad av vassa avslut, en bra insats där och Dahlbom kanske kan ta ett litet grepp om den förhållandevis jämna målvaktsfighten med Henrik Lundberg.

– Det känns bra, tycker det gått bra hittills, säger unge Eric Berkerud till bloggen. Allt känns bra, både på och utanför isen.

– Att möta ett KHL-lag imorgon är både spännande och roligt. Alltid kul att möta lag som man inte mött förut, samt kul att få möta ryska spelare.

Hur stor skillnad är det på spelsystemet mot det VIK hade ifjol? Vad har de gamla rävarna i laget sagt?

– Det är en hel del, det är ett spelsystem jag inte spelat förut, men det känns som sagt bra.

– Spelsystemet är nytt för nästan alla. I början var det mycket snack spelare och tränare emellan eftersom alla detaljer måste sitta. Nu efter två veckor på is tror jag de flesta känner sig väldigt bekväma i systemet.

Vad är din roll i det nya spelsystemet?

– Svårt att säga så här tidigt på säsongen. Tränarna vill nog ge oss lite mer tid att lära känna detta system, eftersom det nytt för många. Sedan får man bestämma och rikta in sig mer på individen.

Ifjol snackades det mycket om överbelastning i spelsystmet, hur jobbar ni med det nu?

– Det är lite beroende situation såklart, men vi vill såklart överbelasta när vi känner att vi behöver det, säger den lovande VIK-forwarden avslutningsvis.

Centralen fick även byta några ord med VIK-veteranen Jonte Berg:

– Det känns som det tagit ett tag att komma i grejorna. Men nu börjar det släppa lite och jag känner att sommaren har givit mig bra och hård träning.

– Det är rätt stor skillnad på spelsystemet, menar Jonte. Vi har ju spelat samma spelsystem här i Västerås under många år nu. Så klart att det är förändring nu och rätt mycket nytt att ta in.

– Kan väl inte säga så mycket mer förutom att vi nog inte kommer gå lika hårt som vi gjort de senaste åren i egen zon.

Vad blir din roll i det nya systemet?

– Vi har inte pratat roller i vårat lag och i spelsystemet. Tränarna testar lite nu innan de vet exakt hur de ska göra kan jag tänka mig. Men jag måste göra de saker jag är bra på för att få ut bästa av mig.

– Så en hårt jobbande forward som vill vara jobbig för motståndarna och jobba lite mer på att bli större hot framåt. Men även en bra defensiv spelare som hjälper laget i box-play och stänga matcher när det behövs.

Hur känns det att möta ett KHL-lag som Salavat?

– Det ska bli en kul utmaning och möta kanske att av Europas bästa lag. Jag hoppas och tror vi kan vara jobbiga för dem, så får vi se efter matchen vad resultatet blev. Men helt rolig utmaning helt klart!

Alex Lindelöf menar att man kört hårt i kampmomenten på sistone:

– Det har känts helt okej. Det har varit bra träningar i högt tempo och mycket kamp. Nu har man kommit in i grejerna och även fått in matchtempot i kroppen också. Riktigt roligt att vara igång igen, vi är grymt taggade.

– Matchen imorgon kommer bli grymt kul, fantastiskt roligt och få mäta sig med ett topplag i KHL. Vi kommer anta utmaningen ordentligt och kriga och slita i 60 minuter.