Inför Timrå med TIK-kännaren Jimmy Hamrin: ”Timrå har inte dominerat sina motståndare, utan PP och förstakedjan har gjort skillnaden”

Gustav Lindberg bombade in 1-0 i PP mot AIK i premiären. VIK behöver mer sånt i PP. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På onsdagskvällen väntar hittills vinstrika och tredjeplacerade Timrå på bortaplan.

– Läget i Timrå är nog ganska bra, säger Timråexperten Jimmy Hamrin till bloggen.

– Man har vunnit sex av sju, trots att man haft fem bortamatcher. Timrå har dock inte dominerat sina motståndare utan det har varit jämna matcher där ett starkt PP och en bra förstakedja gjort skillnaden. I fem mot fem har Timrå minus i målskillnad.

– Förstakedjan med Dahlén i spetsen är nog bäst i serien. Det som kan bli bättre är att få fler att producera och bidra offensivt.

Hur beskriver du förstakedjan?

– Dahlén driver offensiven. En målchansmaskin som ser en möjlighet att skapa målchanser i alla situationer. Lööke jobbar ansvarsfullt över stora ytor, avslutare i PP. Lundin bär centerrollen men är mer avslutare centralt i det offensiva spelet, säger Jimmy.

***

Tabelltoppen börjar så små smått utkristallisera sig nu efter ändå sju omgångar. Ifjol vid den här tiden hade redan AIK och Oskarshamn positionerat sig i toppen, och de höll hela vägen.

VIK var vid den här tiden ifjol sjua med nio poäng och 16-16 mål efter sju omgångar. Att detta VIK nu startar ur ett bättre utgångsläge styrks av tabellen, där VIK trots allt ligger fyra just nu:

Även om det är tidigt kan topp-3-lagen Björklöven, Karlskoga och Timrå göra ett miniryck, om exempelvis Timrå vinner mot VIK nu.

Mot Timrå är segerreceptet enkelt, åtminstone i teorin: Stoppa Dahlén och Timrås PP. TIK är klart bäst i serien med 35,7 % i PP och toppkedjan med Dahlén, Lundin och Lökke har gjort hela 37 poäng på 21 matcher tillsammans, varav 18 poäng i PP.

Men i 5v5 är Timrå klart mänskliga och bara elva i serien i den spelformen. I 5v5 har VIK däremot inlett starkt och är tvåa i serien bakom Karlskoga. Även VIK:s box play är tvåa i serien bakom Björklöven, med urstarka 95 %.

Med andra ord är den stora nyckeln för VIK att få igång power play (svaga 12 % just nu) för att laget verkligen ska kunna lyfta. Tendenserna i PP var bättre mot Modo och någonstans är det nog lättare att få fart på ett PP än hela lagets spel i 5v5. Eller?