Inför Västerås-Oskarshamn:Förändringar i laget ska få Västerås på rätsida mot ett bortasvagt Oskarshamn

Behöver McGrath nya kedjekamrater för att hitta rätt? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Västerås kommer till mötet mot Oskarshamn med ännu en betungande förlust. Nollat och totalt utspelat mot Almtuna är långtifrån självförtroendehöjande. Eller utspelat kanske man inte ska säga när laget knappt såg ut att försöka. Problemet ser ut att vara som rutinerade Söderkvist uttryckte sig i en intervju med bloggaren Johan Thalberg gällande VIKs grundspel.

– Vi gör det inte fullt ut alla fem spelare på isen, var Söderkvist syn.

Kanske har Filander redan stött på ett problem med att alla spelare inte tillförlitar sig på grundfilosofin. Möjligt är också att många spelare inte känner sig tillräckligt tillfreds med sina kedjekamrater. Något som kan leda till stress hos den enskilde spelaren och resultera i att grundspelet bortprioriteras. Filander har dock öppnat för nya förändringar till matchen mot Oskarshamn, förändringar han dock väljer att hålla på intill det sista. Dock står det klart att Jonas Fransson återfår förtroende i mål efter att Bjurö gjort en mer än godkänd förstainsats i seriesammanhang.

Årets upplaga av Oskarshamn har så här långt visat upp ett starkt hemmafacit där man krossat både Karlskrona, 5-1, och AIK, 6-1. På bortais har resultaten istället gott tvärtemot, två förluster av två möjliga. Det här är självklart någonting Oskarshamn tänkt ändra på från och med idag.

Fredrik Söderströms mannar är långtifrån ofarliga, de har två spelare som varit extra framträdande den här säsongsinledningen. Fjolårets poängkung Arsi Piispanen har fått den starka starten forwarden behövt för att tysta eventuella tvivlare. Han gjorde en kanonsäsong för Oskarshamn redan i fjol vilket genererade i skyhöga förväntningar och en del kritiska ögon till om han skulle klara av pressen att återupprepa prestationen. Han, tillsammans med nyförvärvet Greg Squires, har haft en stor betydelse för Oskarshamns powerplaysiffror. På nitton försök har det blivit hela åtta mål vilket gör Oskarshamn till seriens näst mest effektiva lag i powerplay, det är bara succélaget Vita Hästen som har bättre siffror.

Boxplay är även det ett stort utropstecken hos IKO, laget har inte släppt in ett enda mål i den spelformen. Det kan med andra ord bli tuffare än vanligt för VIKs redan haltande powerplay.

Luca Caputi kommer inte att tampas med Västerås backar framför Fransson då han fortfarande har skadebekymmer. På skadelistan hittar vi även lagkaptenen Daniel Ljungkvist och Morten Poulsen.

Oskarshamn har alltså inte tagit en poäng på bortais och Västerås har tagit samtliga tre poäng på hemmais. På förhand kan det inte bli ett bättre läge att på allvar ta sig ur den negativa trenden och hitta glädje och självsäkerhet i spelet.

Undertecknad tippar målexplosion, 5-2!