Inför Vita Hästen & Wikmans succé i Leksand efter måltorka i VIK säger en del

 

Visst är det märkligt. Efter åtta raka utan poäng i VIK gjorde William Wikman direkt två fina mål mot storklubben Frölunda och totalt 2+1 i dubbelmötet för Leksand.

Nu ser det väl knappast ut som VIK kan få åtnjuta Wikmans tjänster något mer då LIF troligen behöver honom i jakten på Örebro för att slippa kval neråt. Det är i så fall en stor förlust för VIK som tappar den mycket snabbe och energiske stockholmaren.

Men hur kan det komma sig att man har så svårt att producera för VIK i Allsvenskan (4+4 på 28 matcher – 0,29 poäng/match) mot i SHL (4+1 på 12 matcher – 0,42 poäng/match)?

Givetvis har Wikman bättre medspelare i LIF, men inte direkt glamourlirare heller i form av Jon Knuts och Lukas Eriksson som varit fallet på sistone.

Wikmans succé och bättre poängsnitt i LIF är ju en tydlig signal om att VIK misslyckats med att skapa tillräcklig kemi i kedjorna. Plus såklart att man inte har hittat spetsspelare som kunnat lyfta en “komplementsspelare”, som Wikman kanske får karakteriseras som vid denna låga ålder. En tredje faktor är att Wikman kanske trivs bättre i LIF:s spelsystem.

Hade VIK haft lite bättre kemi i kedjorna och omgivning hade Wikman kanske gjort 14+14 istället 4+4. Detta får ju en att undra vad Fish, Svedlund, Davidsson, Freddan J och Frycklund & Co. skulle kunna prestera i lite bättre omgivning eller med kedjekamrater man hittar riktig kemi med.

På hela säsongen nu har ju faktiskt inte VIK-ledningen fått ihop en enda bestående kedja som verkligen lyst. Det måste förändras till nästa säsong. Då får ju Appelgren och Zetterberg chansen att bygga mer “sitt lag” ytterligare en säsong in i deras gärning.

Då gäller det att VIK-ledningen pusslar ihop ett lag med mycket stor precision för undvika denna säsongs misslyckanden. Ett problem är ju vilka av alla komplementspelare i dagens VIK man ska satsa på eller spola. Det är ju en knepig avvägning. Jag avundas in “Äpplet” här.

***

Nu väntar Vita Hästen hemma på måndagen. Båda lagen har press på sig. Jag tror VIK har stor fördel av hemmaplan då Hästen inte är några superhöjdare borta (11:a i serien).

Däremot har Hästen både gjort minst mål och släppt in minst mål av alla lag borta i serien. Räkna med tillknäppt och se upp för Rikard Palmberg som är en sniper i Williamskaliber (om han nu är frisk).

Marcus Eriksson är en lysande tekniker och playmaker som trist nog lämnade sitt treårskontrakt med VIK för ett antal år sedan. Dessa två måste VIK ha koll på.

Svedlund är mållös i 18 raka (0+3). Förmildrande omständighet är ju att han inte lirar PP.

Svedlund är mållös i 18 raka (0+3). Förmildrande omständighet är ju att han inte lirar PP.

VIK har några lirare som behöver tina upp snabbt efter en tid av iskall produktion:

 • Frycklund 1+1 senaste 8 matcherna
 • Freddan Johansson mållös senaste 9 (0+5), bra assistutdelning dock.
 • Fish, poänglös i 7 raka, bara två mål på senaste 27 matcherna.
 • Gråhns, 1+0 senaste 9 matcherna.
 • Zetterberg 1+0 senaste 9 matcherna.
 • Bergman 0+1 senaste 11 matcherna.
 • Lihagen har 1+1 senaste 12 matcherna.
 • Svedlund är mållös i 18 raka (0 mål +3 assist)
 • Mylläri mållös i 8 raka (0+2), får ju istid i powerplay.
 • Karlsson mållös i 10 raka (0+5), inga poäng alls senaste 5.
 • Langkow 0+2 senaste 10. Är nog värd några flera poäng ändå.

Vi hoppas på en välfärtjänt ketchuppeffekt för dessa kommande vecka. Skulle inte alls förvåna om den kommer, i alla fall hos vissa.

Eddie Davidsson har 0+2 senaste tre, playmakern och has kedjekamrater är kanske på gång och mer redo att ta emot Eddies delikata framspelningar?

snap_isAutoPosted:
1
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapFB:
s:262:"a:1:{i:0;a:8:{s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"SNAPformat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doFB";i:0;s:2:"do";i:0;}}";
snapTW:
s:325:"a:1:{i:0;a:10:{s:2:"do";s:1:"1";s:10:"SNAPformat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:4:"doTW";s:1:"1";s:11:"isPrePosted";s:1:"1";s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:18:"835974595941392384";s:5:"pDate";s:19:"2017-02-26 22:07:30";}}";

Tweets

Claes Nyquist - AvatarSeClaesClaes Nyquist

@martin_park021 @VIKFanCentral Jo, det är väl i princip en naturlag… 😄 Men då får vi ta det. Tycker ändå det är rät… https://t.co/63fSqz0Gii

SvaraRetweetFavorit
Martin - Avatarmartin_park021Martin

@SeClaes @VIKFanCentral Sedan gammalt att han hänger game winning goal i tredje mot VIK 4min in i tredje! Fälth gjo… https://t.co/PpTJSjLwcp

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Kapten Jimmie Jansson om träning och annat efter första dagen på is: "Mer på allvar nu med den tydligare riktlinjen… https://t.co/jy5jw6IJo2

SvaraRetweetFavorit
Claes Nyquist - AvatarSeClaesClaes Nyquist

@VIKFanCentral Jag tycker det var helt rätt att gå skilda vägar. Tyckte det stannade av senaste säsongen så ett mil… https://t.co/KsbYEWa8pK

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto