Intervju Alexander Younan som hyllar Skedung och Leduc & indikerar att detta blir sista året i HA: ”Målet kommande säsong är att gå upp till SHL och vill bli lite mer ego offensivt”

Jerome Leduc (som hyllas av Younan) och just Younan var tillsammans med Jansson en stark topp-3 senaste säsongen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Bloggen fick en intervju med nyckelbacken Alexander Younan som ganska nyligen skrev på ett nytt kontrakt. Detta trots visst SHL-intresse.

23-åringen ledde VIK med 36 blockade skott och hade andra mest istid bland backarna (18 minuter/match) 18/19 och delad tredje mest istid nu senaste säsongen (19:53 per match). Backen är en av flera återkommande spelare i rätt ålder som bör och kan ta steg om VIK ska kunna hota mot SHL på allvar 20/21.

Hur upplevde du fjolårssäsongen personligen, Alexander?

– Det kändes kanonbra. Detta då jag har fått en bra roll och jag trivs verkligen i den. Jag får mycket speltid, men lite fler poäng hade väl inte skadat. Men framförallt att jag var stabil bakåt. Det känns som jag bygger på för varje säsong som går.

Hur upplevde du säsongen för laget?

–  Det var lite upp och ner. Vi hittade inte riktigt det där försvarsspelet vi hade året innan. Men vi lyckades på något sätt ta oss en bra bit och mot slutet kändes det riktigt bra för laget.

Alex Younan tog kanske karriärens första fight i höstas i en träningsmatch mot AIK. Har tidigare haft extremt lite utvisningsminuter. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Hur skulle du beskriva dig och din ”personliga resa” som spelare, för eventuellt nya fans? 

Jag är en bra tvåvägsback som är bra i bägge zonerna, men framförallt i det defensiva där min styrka ligger i boxplay. Jag är bra på skridskorna och är en spelfördelare.

– Det som kan bli bättre inför säsongen som kommer är att träna upp skottet ännu mer och hoppas att det släpper lite i produktionen, säger den chansskapande Jönköpingssonen som ”bara” gjorde 3+9 på 46 matcher ifjol (dock inget power play).

Vad mer rent speltekniskt är du mest nöjd och vill utveckla?

– Det är väl min blick för spelet, vilket gör att jag inte slösar energi i onödan utan jag vet var jag ska stå oftast. Jag vill förbättra förmågan att bära upp ännu mer puck till kommande säsong.

Du var etta i VIK gällande blockade skott, vad är hemligheten där?

– Det är ett av mina egna mål jag har, att täcka mest skott i laget, och föregå med gott exempel. Det har väl lite med timing att göra, att ligga rätt och följa spelarens blad mer än kropp.

Vad är nycklar för att du ska bli en stabil plus 20-poängsspelare i Allsvenskan?

– Det är väl framförallt att slänga mer puckar mot mål och vara lite mer ego. Jag är väl lite för snäll ibland och passar en gång extra istället för att skjuta.

Du skapar ju många målchanser med dina fina offensiva räder, hur kan du få bättre utdelning tror du? Vad kan du kanske lära av backkollegan Jimmie Jansson som verkligen fått målskyttet att lossna?

– Han mixtrade med klubban (skratt), men jag tror det sitter mer mentalt. Gällande skotteknik har väl alla olika, men min teknik tycker jag fungerar som den ska.

Younan är ofta där med långa klubban. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Vad är dina mål kommande säsong?

– Gå upp till SHL. Mitt mål är alltid att spela så högt upp som möjligt och nästa år vill jag vara där.

– Jag vill gå så långt som möjligt med detta laget och spela till mig ett SHL-kontrakt med VIK, eller om det blir med ett annat lag, säger Alexander och det verkar som detta blir sista säsongen i Allsvenskan om backen själv får välja.

Vilka spelare tror du blir ledartyper och glädjespridare i VIK 20/21?

Svårt att säga. Vi har många som sticker ut i olika sammanhang i omklädningsrummet och vågar ta plats. Jag vet själv att jag är en av dessa, jag uppfattas nog som en glädjespridare. Stommen som har varit här senaste två säsongerna har stor inverkan på de nya spelarna som kommer.

Vem är den bäste i VIK du spelat med och varför?

– På backplats är Jerome Leduc given. Annars lite svårt, men som center skulle jag nog säga (Isac) Skedung som är bra i bägge zonerna och finns alltid tillgänglig när det behövs.

Hur mycket mer offensiv och tuffhet finns att ta ut ur den redan skicklige Alexander Younan? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Hur skulle du beskriva Thomas Paananen?

– Bra coach som vill framåt i sin karriär och pushar på oss spelare. Han vill att vi ska ta kliv, och han vill lära känna sina spelare mer än bara hockeyspelaren.

– De flesta coacherna är väl lika men han är lite mer nördig och han brinner för att utveckla spelare. Han är nördig med statistik och att kartlägga motståndare vi möter.

Isac Skedung jobbar hårt utan puck och hyllas av Younan. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Vilken är den mest underskattade spelaren i VIK enligt dig?

– (Isac) Skedung, eftersom att han jobbar så otroligt hårt, men får lite cred för det. Han är duktig i boxplay och powerplay, samt en väldigt bra lagspelare.

Till sist, hur ser planerna ut i sommar?

– Det blir att träna på och umgås med några från laget och någon sväng i Jönköping. Och en hel del golf blir det, säger den sympatiske backen avslutningsvis.

***

Sajten lever från dag till dag. Ni läsare avgör dess framtid. Tillsammans blir det nog bra. Bloggens intäkter kommer nästan enbart från Er läsare.

En spänn om dagen – för det får ni texter nästan varje dag. Det är väl ett rimligt minimipris för alla som läser och förhoppningsvis gillar bloggen?

Enklast stöttar ni bloggen via Swish: 0703795445

Eller donera via PayPal via “Donate”-länken längst ner på sidan.