Silly: Centerjakten verkar ha kylts av – vad händer med Blomqvist som Timrå och andra ryckt i, andra spår & scout om Gilbert Gabor som är ny i Västervik

Patrik Zetterberg måste vara bra även på pussel. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det har tystnat ganska ordentligt gällande centerjakten både officiellt och i bloggens andra kanaler. Frågan är vad som hände i jakten på Jacob Blomqvist? Senaste gången Zäta var med i VIK-TV lät det nästan som att någon center nog skulle kunna presenteras de närmaste veckorna, och det var några veckor sedan nu…

Bloggen har alltså tidigare snappat upp fem intressanta centrar som tittar på Sverige och Allsvenskan. Fyra av dessa nedan är dessutom högerfattade, precis som Blomqvist:

¤ Myles Powell, 25. ”Likvärdig med Björklövens succécenter Tyler Vesel” påstod en som bloggen talade med. Ska vara en bra skridskoåkare, intensiv och med bra skills. ”För liten för AHL”, men har producerat bra i ECHL och har imponerat på Buffalos NHL-camp då han spelade lite med Rasmus Dahlin. Har dock haft svårt i AHL med bara 1+3 på 22 matcher.

¤ Dante Salituro, 23. Högerfattad och småväxt center som bra gjort med poäng i ECHL och nosat på AHL. En källa påstår att Salituro är en riktig bra spelare som är ”likvärdig med Lövens stjärna Justin Crandall”. Dock misslyckades kanadensaren vid en tryout förra säsongen i finska ligan.

¤ Jacob Lagace, 30. Legace var riktigt bra i Asplöven 2014-15 och sedan runt 15-20 poäng per säsong i SHL. Därefter Norge och Tyskland. Van med svensk hockey och ska vara ”lättanpassad”. Liksom övriga också en bra högerskytt.

¤ Tyler Sheehy – 24-åringen gjorde hela 70 poäng på 47 matcher (26+44) i ECHL vilket var bäst poängsnitt i den ligan. Sheehy var tidigare collegestjärna i NCAA för starka University of Minnesota. Sheehy ska vara en mycket smart spelare som är vass sista tredjedelen. Frågan är alltid dock hur det ska gå då en ECHL-stjärna kommer till Europa och stora rinkar.

¤ Ludvig Larsson, 25, är en svensk vänsterfattad AHL/ECHL-center ska vilja tillbaka till Sverige enligt bra uppgifter. Av det jag hört är Malmösonen en bra tvåvägscenter, vilket är precis vad Zäta är ute efter. Larsson har rätt bra siffror i starkare divisioner i collegeligan NCAA, där det är svårt att ösa in poäng. Enligt en bra källa skulle Larsson troligen göra det bra i en framskjuten roll i HA. Men visst är det ett långskott/chansning att Larsson skulle kunna driva ett topplag i HA. Detta då det bara blivit 2+2 på 26 AHL-matcher och 5+8 på 19 ECHL-matcher, vilket är tredjeligan i Nordamerika. Men siffror säger ju dock inte allt.

***

På den svenska marknaden för tänkbara toppcentrar är det ganska oförändrat, dock ska nog Christopher Liljewall vara klar för Timrå och den så hyllade Istvan Bartalis har väl sagt sig vilja stanna i Hästen om det inte blir något i någon större liga:

Så många fler svenska tänkbara toppcentrar kan alltså inte denna blogg hitta. Men säkert kan läsarna det.

***

Det finns ju ett sådant enormt utbud i Nordamerika att det vore dumt att inte försöka ha stenkoll där, så långt det är rimligt möjligt.

Sist undertecknad kollade fanns exempelvis runt 100 lediga högerfattade centrar i AHL och säkert nästan lika många i ECHL. Bland dessa finns garanterat några billigare guldkorn…

***

Västervik fortsätter på just importspåret, som varit så enormt framgångsrikt under sportchef Emil Georgsson. Nedan är vad en NHL-meriterad scout säger om deras nya forward Gilbert Gabor som värvats från Slovakien:

– Känner Gabor ganska bra. Ganska bra styrka, okey skridskoåkare, bra arbetsmoral i kombination med lite fysiskt spel. Men begränsad offensiv. Kan döda utvisningar. Borde vara en ganska bra rollspelare Allsvenskan.

6 svar

 1. Mathias skriver:

  Om Rönnqvist blir hel tycker jag det är bättre att satsa på honom än ta in någon annan center

 2. Sofia skriver:

  Vart ska spelare som Jocke Andersson,Jesper Jensen,Bailey,Carey,?

  • Mikael Norén skriver:

   Bra fråga Sofia, Joakim Andersson och Jensen är väl för dyra för HA?

   • Sofia skriver:

    Jo,men det borde jacke blomqvist, rahimi, johan forsberg etc också vara. Långt från säkert att jocke andersson och jensen får kontrakt i shl…..

 3. Bozo skriver:

  Börjar nog gå upp för klubbarna att det antingen blir flera månader utan publik eller premiär i november. I det senare fallet med fortsatt 52 omgångar så behövs det breda trupper då spelschemat kommer slita rejält. Oavsett kommer det kosta mer på ett eller annat sätt.