Intervju med Kevin Johansson om värvningspotten, Trevor Mingoia, ekonomin och framtiden: ”Fortsätter detta gensvar från partners och privatpersoner kan vi flytta upp Västerås IK på en högre hylla”

 

Efter en fin vecka då VIK tog sex poäng via 10-3 i mål mot Djurgården borta och AIK hemma är det högst positiva tongångar i VIK-land. Och än bättre ska laget bli.

Bloggen fick en intervju med Kevin Johansson, privatmarknadsansvarig i VIK, om insamlingen som syftar till att landa högerfattade spetsyttern Trevor Mingoia, som troligen skulle ge Konstantin Komarek en kedjekamrat på liknande nivå gällande teknik, spelsinne och totaloffensiv.

Hur går det med värvningspotten, Kevin?

– Det är otroligt. Klubben har gjort ett antal värvningspotter historiskt, och det här gensvaret är på en ny nivå. Det flyttar upp Västerås IK på en högre hylla när det gäller att generera det vi kan kalla externt kapital under säsong, och utöver ordinarie spelarbudget.

– Vi har redan tagit oss mer än halvvägs, och med det här trycket och engagemanget är det vår bedömning att det är möjligt att klara det mycket offensiva målet om 1,4 miljoner kronor. Förutsatt att vi fortsätter så här, och att de som ännu inte blivit delaktiga blir det innan tisdag.

Kan du utveckla det där med externt kapital utöver ordinarie budget?

– Självklart. Vi kan börja så här. Organisationen ser och följer ständigt alla gulsvartas uppfattning om klubben, truppen, säsongen och så vidare. Vi har sett att många tidigt fått en känsla av att den här spelartruppen har en potential, en högre potential än vi känt senaste säsongerna vid samma tidpunkt – men likaså att det väldigt tidigt började pratas om att det krävdes fler nyförvärv. Minst en, två, upp till tre spelare.

– Det är förstås bara en förmån att våra supportrar har höga förhoppningar, är engagerade och vill se starkast möjliga lag. Det som däremot lite saknats i den diskussionen är ett perspektiv om kostnader. Det i sig är inte konstigt, en hockeysupporter är en supporter och inte en ekonom. Därför blir det viktigt att klubben via vår kommunikation bidrar med och förklarar det perspektivet.

– Att hur mycket vi än vill fortsätta värva spelare så kommer det med en kostnad. Spelare värvas inte gratis, pengar växer inte på det berömda trädet. Likväl som ett supporterskap alltid vill se starkast möjliga lag vill det ha sin klubb i ekonomisk balas. Som gör väl avvägda risk-reward-affärer utefter klubbens ekonomiska möjligheter.

– När ordinarie spelarbudget är investerad och det finns en fortsatt vilja att göra mer behöver det tillkomma nya, icke budgeterade pengar. I det läget kan exempelvis en aktivitet som en värvningspott bli en lösning. Som för oss nu.

Betyder det att grundbudgeten var använd, medan supporterled kanske tänkt att det funnits pengar kvar till flera nyförvärv?

– Till att börja med är det styrelsens och Niklas Johanssons fråga att besvara och diskutera. Men utifrån värvningspotten och vår ambition att vara transparenta och förklara för vår gulsvarta omvärld hur verksamheten fungerar kan jag svara i generella termer. Det har funnits ett visst kapital kvar i ursprungsbudget, som sedan förstås ökade när Brett Kemps exit genomfördes.

– Det som från start var 23 spelaravtal blev 22. Men det betyder inte att den kvarvarande summan har varit oändlig. I generella termer sker det sällan att vi, eller konkurrenter, håller inne på summor i storlek för att värva spets i stil med Trevor Mingoia för att det kanske, eventuellt dyker upp sådana möjligheter under höst och vinter.

– Mer ofta spenderas största delen av en grundbudget under våren och sommarens ordinarie silly season, för att vara slagkraftiga på spelarmarknaden när de allra flesta spelarna är tillgängliga. Det vill säga signa spetsen tidigt.

– Sammanfattningsvis fanns det inte kapital i ordinarie budget för att värva såväl Elias Pettersson, Carl Jakobsson som Trevor Mingoia. Utan för att ges möjlighet att förstärka med en spelare på Mingoias marknadsvärde behöver vi genomföra och lyckas med värvningspotten.

Så alla supportrar som pratade om vikten av ett, två, tre ytterligare nyförvärv för att få ut max av det här lagbygget hade med facit i hand helt rätt?

– Haha. Uppenbarligen! Vi har lyxen av många engagerade supportrar och partners som älskar VIK, sporten ishockey och är duktiga att se våra behov relativt våra konkurrenters slagkraft. Med Elias, Carl och förhoppningsvis Trevor in landar vi in på det antal det pratats om och önskats.

– Sen har vi även lärt oss att tre nyförvärv i dessa tre kategorier, efter investering av grundtrupp och med grundbudget, kräver exempelvis upp till ytterligare 1,4 miljoner kronor. Det är med andra ord verkligen ingenting som går att ta för givet, eller räkna med att klubben kan genomföra enbart utifrån en vilja att värva. Den viljan måste kombineras med att pengarna antingen finns, eller kan skapas med gemensamma ansträngningar.

Vad vill du hälsa inför fortsättningen av värvningspotten?

– Först konstatera att vi är många som känner samma sak. Det finns stor potential i den här truppen. Vi har fem matcher hittills mot klubbar med ekonomiska förutsättningar på den övre Hockeyallsvenska hyllan.

– Av dessa har vi slagit Djurgården borta, Södertälje borta, AIK hemma, tagit poäng mot Brynäs hemma och trots förlusten mätt oss spelmässigt i en högkvalitativ ishockeymatch mot Björklöven. Det är alldeles uppenbart att det föder energi till alla som önskar ett framgångsrikt Västerås IK, vilket är fantastiskt roligt och lika viktigt.

– Redan nu under första dygnet har väldigt många slutit upp kring värvningspotten och för att göra Trevor Mingoia gulsvart. Jag tolkar det som att många upplever att Niklas Johansson satt oss i position att förstärka med en kaliber av spelare som triggar våra supportrar och partners.

– Summan vi genererat hittills är en urstark start, men allas vårt mål behöver vara att ta det hela vägen. Vi har till tisdag på oss – och av de 3 500 gulsvarta på matchen i går finns det fortsatt fler som ännu inte blivit delaktiga.

– Vi hoppas att Du som ännu inte varit med och skickat in en slant via Swish, eller som är företagare och har den möjligheten, vill göra det innan tisdag. Swishnumret är 123 237 51 60.

Hur kan en supporter tänka med en summa att swisha. Det verkar onekligen komma in stora pengar via klubbens partners, gör det någon skillnad om jag som privatperson swishar 50 kronor?

– Ja! Det gör så stor skillnad, på fler sätt än alla kanske tänker. Först och främst kan vi ta det direkta ekonomiska värdet. Vi var upp emot 3 500 personer med VIK-sympatier i arenan i går.

– Lek med tanken att alla 3 500 swishar 50 kronor. Det genererar 175 000 kronor. Klyschan många bäckar små existerar av en anledning. Men om alla i stället tänker ”äh, mina 50 kronor gör ingen skillnad” och så tänker alla 3 500 likadant. Då blir det noll kronor. Och exempelvis 175 000 kronor vore en stor och viktig del av helheten för den här värvningspotten.

– En annan aspekt är den moraliska gentemot våra partners. Vi har ett antal suveränt duktiga entreprenörer och företagare som är gulsvarta och har möjlighet att kliva in med de största beloppen. Men de är lika mycket människor och supportrar som alla andra – som triggas lika mycket av att se och höra antalet personer som är med och bryr sig som VIK.

– Kan vi berätta för våra partners att flera tusen VIK-supportrar gått med så kan vi garantera att de tycker det blir ännu roligare att göra sin investering. Ju fler vi är som engagerar oss, oavsett nivå på belopp, desto större styrkebesked är det för Västerås IK:s omfattning och kaliber som klubb. Vi vet att vår potential är stor, nu har vi ännu en möjlighet att visa det.

(Swishnumret för att bidra till värvningspotten är 123 237 51 60)

***

Lite mer vad Trevor Mingoia kan göra nedan:

***

Kalle Loponen var inte ens ombytt mot AIK trots att avstängningen var över. Vad jag förstår berodde det på en skadekänning.

2 svar

 1. Olliver skriver:

  Snart dags Micke för lite tänkta kedjor med 2 nya i laget.
  Spännande var du vill ha in Carl o Trevor.

 2. C skriver:

  Det hela är ganska enkelt. Vill vi ha upp VIK till SHL så är det bara att swisha. Andra lags supportrar har gjort betydligt fler såna här insatser än vad vi har så det är ett nödvändigt steg om vi ska vara med och konkurrera.

  Tänk också på att den dagen vi går upp till SHL kan alla som bidragit ekonomiskt känna att man var en del av uppgången.

  Den här säsongen kan bli riktigt kul om vi landar denna spelaren!