Intervju med SuperElits poängkung Mathias Bromé inför debuten mot Karlskoga: ”Bara att ladda på”

Brome 2

Foto: Mikaela Wingqvist

VIK J20 krigar för att komma topp-10 via en topp-5-placering i SuperElit Norra. Just nu ligger Gulsvart indraget i en kamp med bland annat Luleå och Brynäs om en topp-5-placering.

En nyckelspelare är Mathias Bromé som formligen öst in poäng och som gör A-lagsdebut idag mot Karlskoga borta. 26 poäng (12+14) på bara 13 matcher gör att 19-åringen leder hela J20:s poängliga. Senast någon VIK-junior gjorde så mycket poäng var väl på Williams Karlssons dagar.

– Jag har tränat väldigt hårt hela sommaren och känner mig mycket starkare i år. Sen har vi haft en bra kemi i femman, säger Mathias till Centralen, som ifjol gjorde 19 poäng på 38 matcher i J20 och har således redan krossat sitt personbästa på juniornivå.

Kedjan med Mathias, Albin Ljunggren och Daniel Hörnqvist har gjort hela 61 poäng tillsammans på 37 matcher.

– Vi har haft en bra kemi i hela femman och vi klickar med allt vi gör på isen. Vi alla tre jobbar hårt varje byte, säger Mathias om kedjans framgångar. Även backen Mattias Linnarud har varit produktiv med elva poäng på 13 matcher.

Bromé 1

Foto: Mikaela Wingqvist

Berätta om var du kommer ifrån och varför du började med hockey?

– Jag är född Stockholm och bodde där till jag flyttade till Västerås. Jag började spela hockey när jag var fem år i Huddinge. Alla mina bröder spelade så det blev att jag började också.

Du har tränat med A-laget tidigare och nu är det dags för match…

– Det kändes väldigt roligt att få chansen och träna med A-laget tidigare. Något man verkligen har krigat för. Nu är det bara och ladda på, säger Mathias inför sin debut tillsammans med Kinisjärvi och Mårtensson i fjärdekedjan.

 Hur ser du på den senaste säsongen som gick där du gjorde 19 poäng på 38 matcher i J20?

– Det var en tuff säsong för hela laget. Vi hade ett bra lag men fick inte ihop det riktigt, säger Mathias om säsongen där VIK slutade som isolerad jumbo i J20 Norra men via spel i fortsättningsserien säkrade nytt kontrakt.

Hur skulle vilja beskriva dig själv som spelare?

– Svårt att beskriva sig själv. Jag är en snabb forward men ett bra spelsinne. Jag tycker även att jag har en hyfsad teknik.

 Förebilder?

– Peter Forsberg!

Vilka är de mest lovande spelarna i J18 i dina ögon just nu?

– Victor Östling är en mycket bra forward han har ett riktigt bra skott. Sedan finns även backen Felix Österlind. Han var med oss förra helgen i J20 och gjorde det riktigt bra. Spelade enkelt.

Vilka är de mest lovande spelarna i J20 i dina ögon just nu?

Albin Ljunggren är en smart spelare. Sen finns även Mattias Linnarud som är mycket bra på att hålla i pucken och kan göra sin gubbe som back.

 Vilka har ni som tränare J20 i år?

– Vi har Jonny Sterner och Anders Svedlund. Två mycket bra tränare, vi alla i gruppen är väldigt nöjda med dem. De har vilja att få oss bättre hela tiden. Även är de bra på att ge förklaringar vad vi borde ha gjort bättre. Och även när vi gjort något bra. Något som är viktigt för varje spelare.

Hur laddar du inför match?

– Jag går ut och går på morgonen. Äter när jag kommer hem. Brukar även vila en stund. Sen är det bara att äta innan man går ner till samlingen.

Vilka områden i ditt spel vill du mest förbättra?

– Jag vill bli bättre på alla fronter. Mina styrkor är min fart samt min teknik. Jag vill bli starkare och få ett bättre skott, det är något jag jobbar med varje dag!

Hur ser du på säsongen kommer nu i höst? 

– Vi ska gå till Top-10. Och självklart hoppas man få chansen med A-laget, ett mål som infrias mot Karlskoga.

Vad har Jocke Fagervall sagt till dig?

– Han har inte sagt något speciellt. Bara uppmuntrat mig att fortsätta jobba hårt, säger sympatiske Mathias avslutningsvis.