Starkt Västerås plockade två poäng trots dykande Karlskoga och sanslös hemmadomare

VIK tog ett stort steg framåt i offensiven och trotsade hemmadomaren och de döende svanarna i Karlskoga och tog två poäng. Men rånades kanske på en poäng… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Äntligen. Efter 16 omgångar fick vi äntligen se ett VIK med fart och puckkontroll vara det bästa laget i spel fem-mot-fem i Karlskoga. Romano stod för tre fina poäng då VIK trots en fullständigt horribel hemmadomare i Niclas Johansson kunde vinna med 3-2 efter sudden.

VIK kom ut direkt och visade upp en mycket bättre fart och kemi. BIK fick dock turligt 1-0. VIK spelade bra och McArdle kostade på sig att bränna ett friläge och Doell hade en giftig styrning. BIK tilläts dock komma in i det efter en i raden av fantomutvisningar då Helmersson åkte ut som förste man.

I andra perioden kvitterade VIK rättvist efter slarv i BIK-försvaret genom Williams fint framspelad av Romano och Frycklund, som tog sin första poäng för säsongen. Romano låg även bakom ledningsmålet fram till 1-2 då han fintade upp hela BIK på läktaren och Mårtensson kunde skicka in returen efter 29.50.

Sedan åkte domaren och letade VIK-utvisningar resten av matchen. Visst slarvade VIK och drog på sig en del klantiga utvisningar men så här får inte en domare bete sig på allsvensk nivå! Mitt uppe i allt blir Williams tacklad bakifrån i ryggen – utan åtgärd! Marklund blev trippad och utsatt för en interference – utan åtgärd! Då domarna tidigare verkligen letat VIK-utvisningar.

2-2 kom också efter suspekt bedömning av de neutrala (?) videodomarna i Nobelhallen. Höggren petade in Fransson och pucken i mål. Normalt sett brukar man vara hårda på sådana grejer för att inte sätta igång Vilda Västern mot målvakterna. Men inte i afton.

Lägg till filmande BIK:are och det var ruskigt frustrerande att se. Thelander filmade, Höggren filmade och store starke Henrik Björklund filmade. Visst, BIK:arna bedyrar att de är så schyssta och allt, vilket även Håkan ”The 80´s-Show” Södergren bedyrade. Tyvärr stämmer det inte då man verkligen tittade på matchen.

Romano kunde sedan avgöra i förlängningen. Rättvisan segrade till slut. Men samtidigt tappade VIK en poäng.

Kan verkligen 13 allsvenska lag ha fel? Det är inte första gången BIK och filmningar kommer på tal. Hoppas verkligen det var sista gången vi se en sådan totalt genomusel domarinsats denna säsong. På gränsen att denna domarinsats borde granskas på något sätt.

Visst, vi får erkänna att Mårtenssons tackling på Henrik Larsson var sen och hoppas Henrik är ok. Men när Niclas Lundgren tacklades in med huvudet före och höll på att bryta nacken i Nobelhallen för några år sedan bedyrade också hemmatränare och många fans att det var en fullständigt schysst men kanske oturlig tackling. Något man trodde på tills man sett den…

Sammanfattning

Om vi släpper den ofattbart enögda domarinsatsen var det mycket positivt i VIK. Unge stjärnskottet från J20 Mathias Bromé visade att han är för att stanna med rapp skridskoåkning, fin teknik och hög arbetsmoral. Mycket spännande fortsättning följer för 19-åringen som med dagens insats måste få rejäla chanser framöver med bra medspelare och istid i power play!

En annan yngling, Hampus Larsson, gjorde det också mycket bra i alla box play tillsammans med Andreas Lindh, som nu på allvar är inspelad efter avstängningen. Romano och Williams var bra och en Frycklund utan självförtroende kämpade på.

Kedjan med Markund, McArdle och Bromé var också riktigt bra och skapade tryck flera gånger. Detta trots att det saknades en center då Söderkvist inte kunde vara med. Även Marcus Jonsson saknades.

Kedjan med Doell, Caputi och Bergquist var ganska anonym. Åtminstone skulle Doell och Caputi behöva ha en rappare tredjelänk. Kanske Bromé i nästa match?

Det tål att tänkas på varför det blev sådant flyt i VIK-spelet. Söderkvist och Jonsson är ju tämligen svaga i spelet med puck och kanske ska man matcha sådana enkelspåriga spelare något försiktigare framöver för att få igång bättre spel och puckinnehav?

Trots allt är det bästa försvaret när man själv har pucken. Kanske ska man främst matcha sådana spelare i box play?

Men det viktigaste i afton var att handbromsen i VIK:s spel var borta. Trots man haft den i under de tidigare 15 omgångarna ligger man tvåa. Nu är det bara att köra!

Västerås tre stjärnor:
1. Tony Romano – Bjöd på tre fina poäng. Artist. Hur i helskotta kunde Wien och Tommy Samuelsson släppa honom?

2. Jonas Fransson – Tvingades rädda VIK då domaren verkade ha bettat på BIK. Men ganska lugnt i 5-mot-5.

3. Andreas Lindh – Gjorde en oerhört stark match i box play.

1 svar

  1. Per J skriver:

    Klockren analys som vanligt! Otroligt nöjd trots allt – speciellt med tanke på att jag har en hel del projekt via jobbet i Karlskoga..