Fagervall efter Karlskoga & lite tankar om lagets kedjor framöver

Sex poäng på 16 matcher duger inte för Doell. Nu väntar en ödesvecka för 34-åringen med två matcher innan tryouten tar slut. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

– Jag tycker att vi jobbar oss igenom matchen på det sätt vi ville göra, säger Jocke Fagervall till Centralen efter suddensegern i Karlskoga på lördagskvällen.

– Att vi lyckas hålla tätt i box play var såklart en nyckel. Synd att att vi inte fick chansen till tre poäng med fem (!) sekunder i power play.

– Annars en riktigt bra match och ett steg till. Tack även till de tillresta fansen som gjorde ett grymt jobb!

Vad säger du om domarinsatsen och Karlskogas oförmåga att stå upp? 

– Vill inte kommentera det mer än att han kunde inte gjort mer för att ge dem en chans. Trodde f-n det var audition till Dramaten ett tag!

Bromé såg ju riktigt bra ut! Precis en sådan rapp dynamisk lirare som skulle kunna få liv i Doell och Caputis kedja ännu mer. Har följt VIK i 20 år och sällan sett en sådan debut av en junior! Din kommentar?

– Jag tycker likadant. Han gjorde en riktigt bra första match. Bra initiativ rätt igenom. Ska bli intressant följa honom i fortsättningen, säger Jocke om Bromé som under söndagen gjorde två nya poäng då Mora J20 krossades med 7-2 i Mora.

***

16 matcher spelade. Och den senaste var nog den spelmässigt bästa, i konkurrens med Djurgården hemma kanske. Hur är läget i VIK-truppen när snart en tredjedel av serien är spelad?

Att Bromé såg så ytterst lovande ut gör att VIK:s forwardssida nu breddats och kanske till och med spetsas. Så bra såg nämligen Bromé ut. Vilken skridskoåkning och teknik plus arbetsinsats!

Tränarna ha skyfflat om i kedjorna fram och tillbaka och nu kanske vi kan dra viss slutsatser:

* Williams och Romano känns som ett ytterpar som är här för att stanna tillsammans.

* Caputis spetsegenskaper sista tredjedelen gör honom till en av yttrarna i en andrakedja.

* McArdles brist på känsla för det offensiva spelet gör att vi nog får nöja oss att ha den hårt arbetande kanadensaren att förgylla en tredjekedja.

* Doell får nu sina två sista (?) matcher kommande vecka mot Björklöven hemma och Djurgården borta innan hans tryout tar slut. 34-åringen fick knappast en förtroendeförklaring av Niklas Johansson i dagens VLT.

* Kinisjärvi och Frycklund har inte rosat marknaden ännu och deras utveckling står på ”vänta och se”. Framåt för Frycklund på sistone (förstakedjan) och lite bakåt för Kinis (fjärdekedjan).

* Mårtensson, Söderkvist och Jonsson är ytterst förutsägbara spelare offensivt. Mårtensson har faktiskt bäst spelsinne i denna trio, även om han på grund av sin skridskoåkning inte alltid kommer till.

***

Vad vore då kanske ultimata kedjor längre fram?

Första: Williams – Ny center – Romano

Andra: Caputi – Johansson – Bromé/Ny forward

Tredje: McArdle – Frycklund – Jonsson/Marklund

Fjärde: Bergquist – Kinisjärvi – Söderkvist/Mårtensson/Weiskog (Weiskog ska kunna vara tillbaka inom någon vecka)

***

Tror tiden är förbi då VIK kan ha en fjärdekedja som inte alls kan producera med ”Big Vic”, Söderkvist och ”Messy”. Blir sämre flyt i spelet i då.

Mot Karlskoga hade man fyra spelskickliga kedjor och flytet i offensiven blev mycket bättre då Söderkvist och Jonsson inte var med i samma kedja. Visst blir detta ”Kill your Darling-line”. Men detta är en tuff bransch…

***

Visst är det tufft att sätta Bromé som ytter i andrakedja redan. Men det skulle vara spännande att se Bromé med offensivt bra spelare runt sig. Om inte Doell får förlängt kanske det skulle frigöra medel att värva både en ersättare till Doell och Leisenring.

4 svar

 1. Pelle skriver:

  ”Dagens VLT” syftade på lördagens (26 okt) pappersbilagan. Har du den kvar så står allt där, men NJ sa inte så mycket egentligen. Han var av förståelig anledning hemlighetsfull. Det enda han sa var att Doell gjort det bra om man tittar på den defensiva insatsen, men att man kunde önskat sig lite mer när man tittar på det offensiva.

 2. Andreas skriver:

  Letade i gårdagens VLT efter nedan:

  Doell får nu sina två sista (?) matcher kommande vecka mot Björklöven hemma och Djurgården borta innan hans tryout tar slut. 34-åringen fick knappast en förtroendeförklaring av Niklas Johansson i dagens VLT.

  Men hittade inget om detta… vad stog det??

 3. Vimmerbyarn skriver:

  Tycker Fagerwall kan bänka Kinisjärvi mot Björklöven och Djurgården och ge Brome’ chansen dessa två matcher. Söderkvist kan ta Kinis centerplats. Denna konkurrens kan nog höja gnistan hos Kinisjärvi.

 4. Rotkiv skriver:

  Bommade lördagsmatchen och Bromés debut i A-laget. Bilen strejkade på väg mot Karlskoga, fick i stället följa utvecklingen via SweHockey och efterhandsreferat. VLT, Fancentralen och andra tycks vara helt eniga om den svajige hemmadomaren. Omdömet om VIK;s insats tycks dock skilja sig. VLT;s snittbetyg 2,55 stämmer inte med Fancentralens att Karskogamatchen var nog den spelmässigt bästa hittills och att VIK äntligen släppt på handbromsen. Eller det kanske stämmer fullt ut? Att VIK;s bästa säsongsinsats bara är värd 2,55! Kan det vara så att VIK;s goda insats berodde på att man hittade tillbaks till fjolårets lysande Boxplay och då med en och annan giftig kontring som bärgade hem segrarna? Om detta antagande är någorlunda rätt kommer vi även framöver sakna den offensiva lustan och effektiviteten i VIK;s spel.
  Ska VIK få till ett helhetsspel där backarna stöder offensiven behövs ett nyförvärv av en tvåvägspelande back som kan slå korrekta passningar och dessutom veta vem han ska slå den till. En härföraren som helst ska orka vara inne vartannat byte och skapa förutsättningar för alla fyra kedjorna.
  Inte som nu där samtliga kedjor hela tiden måste koncentrera sig på defensiven och att stödja backarna.
  Låt Doell gå – hitta en ny Warg!
  Ps Härlig match på Viaplay igår, 4-3 DIF-MIK. Mål- & händelserikt.