Intervju Tony Romano: ”Kenndal är en mycket smart spelare och person”

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Centralen fick en intervju med sympatiske Tony Romano, som faktiskt försöker lära sig svenska. Kan det vara ett tecken att han planerar stanna länge i Sverige och Västerås? Romano har ett optionsår på sitt kontrakt med VIK…

Hur gammal var du när du började spela Tony?

– Jag var nog tre år gammal när jag började åka skridskor så jag kan inte ens komma ihåg första gången jag klev in på isen. Men jag började spela i lag när jag var fem år gammal.

Var växte du upp och hur var det att växa upp i New York-området?

– Jag växte upp på Long Island en och en halv timme öster om Manhattan. New York är en bra plats att bo på, särskilt på Long Island eftersom somrarna är fantastiska och det finns massor av stränder och roliga aktiviteter.

Vad är din största bedrift i din karriär hittills?

– Hittills är min största prestation att jag har spelat i två USA-landslag när jag var 17 och 18 år gammal.

Förra året du gjorde 29 poäng på bara 37 matcher i Österrike. Kan du berätta lite om den ligan och din säsong?

– Österrike är en bra liga och Wienna Capitals en mycket bra hockeyklubb. Jag hade en ganska bra säsong, men jag hade några skador som kanske hindrade mig från att göra det ännu bättre.

Du har spelat i AHL, ECHL och Österrike, hur skulle du beskriva de olika ligorna och kompetensnivån? Hur är de jämfört med din första smak av svensk hockey?

– Alla de ligor jag har spelat i är mycket bra, men hittills är AHL den svåraste att spela i. Detta eftersom det är mycket fysiskt i AHL och vi spelade så många matcher. Jag tror dock att Sverige hittills har bevisat för mig att det är bättre än både Österrike och ECHL, menar Tony.

Vem är den bästa spelaren du spelat med och mot?

– Pat Kane är den bästa spelaren jag har spelat med. Vi spelade tillsammans Team USA samt en del med London Knights i OHL.

Har du någon hobby förutom hockey?

– Jag gillar verkligen golf på fritiden, särskilt under sommaren.

Varför valde du VIK?

– Jag valde VIK eftersom de har ett mycket gott rykte i Sverige som ett av de bästa lagen i Allsvenskan. De var riktigt bra förra säsongen och de visade i somras att de vill göra en ”push” för att flytta upp till SHL.

Hur tror VIK hittade dig? Hur länge visste du om deras intresse?

– Min agent gjorde ett bra jobb som representant för mig och arbetade med VIK. Jag tror också att min tränare förra året, Tommy Samuelsson, lade ett ett gott ord för mig till VIK-ledningen.

Anser du dig själv vara en playmaker eller mer av en skytt?

– Jag ser mig nog som en kombination av båda. Men på sistone har jag varit mer av en ”playmaking center”.

Hur reagerar du på en förlust?

– Förluster är aldrig bra, men det är viktigt att ta med de viktiga detaljerna och lärdomarna från en förlust och gå vidare med det. Men du kan inte sitta där och bli upprörd ”för i morgon är en ny dag”.

Som en rightare, föredrar du att ha en leftare i din kedja?

– Att ha en ”leftie” eller högerskytt spelar ingen roll för mig alls, men jag gillar att mina kedjekamrater är snabba och spelar med fart.

När insåg du i din karriär som du skulle kunna bli ett proffs?

– Jag tror att jag insåg att jag kunde bli ett proffs när jag var omkring 17 år gammal. Då fick jag ett erkännande som en toppspelare för min ålder och sedan fick jag göra debut U17-landslaget.

VIK funderar på att lägga till några spelare, kanske från AHL. Är det vanligt att du som spelare ger en inblick till ledningen om eventuella värvningar?

– Om ledningen frågar efter min åsikt om en spelare kommer jag såklart ge det och hjälpa dem om de känner att de behöver det.

Hur skulle du beskriva din kedjekompis Kenndal McArdle?

– Kenndal har varit en fantastisk kedjekamrat hittills. Han ser isen mycket väl och han kan göra saker snabbt. Vi har varit framgångsrika hittills, men jag tror att vi kan göra det ännu bättre.

– En annan jättebra sak med Ken är att han är en mycket intelligent person på och utanför isen, så vi kan prata om hockey och annat, säger Tony Romano avslutningsvis.