Isbitar efter Djurgården där siffrorna visar att vi ska ha höga krav på detta VIK som skapade klart mer än DIF – men hur få upp Daniel Gunnarsson till nivån i Leksand?

Daniel Gunnarsson var bra i 5-mort-5 mot MoDo, men är en i raden troligen långt ifrån sitt max i detta ej fungerande VIK. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.se

 

Många intryck efter premiären, då VIK föll med 5-3 borta mot Djurgården, har gjort det svårt att få ihop några rader faktiskt. Undertecknad har fått kämpa igenom en skrivkramp, vad nu det kan bero på.

Har varit lite diskussioner om (bloggens rubrik att) premiären mot Djurgården var underkänd. I undertecknads lilla värld är förväntningarna på VIK betydligt högre denna säsong än föregående. VIK har ett väldigt bra lag på pappret.

Det var nog en tuff rubrik, visst, men det kommer bli ännu tuffare att ta en topp 3-4, semi och så vidare. Mina förväntningar har ökat betydligt från Dag 1 denna säsong. Det är så viktigt med att minst ta en topp-4 för att slippa slå sig blodiga direkt i en kvartsfinal mot toppmotstånd på bortaplan.

***

Ifjol hade kanske 5-3-förlusten varit ”godkänd”. Men inte nu. Helhetsbetyget blev underkänt då vissa föll ur ramen några gånger för mycket.

Och om VIK snabbt inte lär och detta ramlande ur ramarna fortsätter nästan omöjliggörs framtida segerrader. Det vill säga om exempelvis den gulsvarta paraden till utvisningsbåset fortsätter.

Och granskar vi de många positiva gulsvarta siffrorna från matchen gör det paradoxalt nog att kraven är berättigat höga på detta på pappret starka manskap.

***

Om vi börjar med det positiva säger de officiella siffrorna från matchen att detta VIK är ett lag med mycket potential. VIK hade klart bäst Corsi (andel skottförsök): 55 %, och Djurgården följaktligen 45 %.

VIK hade också klart fler rödare avslut i skottsektorn med 23, mot Djurgårdens 15. Det ska sättas i ljuset mot att många hyllat Djurgården som smått fantastiskt i denna match.

Men VIK visade faktiskt är Gulsvart är ett topplag även på bortaplan mot ett pumpat Djurgården.

Just det extremt höga kravställandet varje dag blir en nyckel härifrån. Varje match är oerhört viktig för att så bra utgångsläge i slutspelet som möjligt.

Således är kraven på Paananen mycket höga att förvalta detta mycket kompetenta lag.

***

Intressant i sammanhanget var att Blake Speers (vars inställning tagit honom till NHL) omgående kände ett behov att sätta ner foten gällande just det dagliga arbetet enligt VLT:

”Den 25-åriga kanadensaren hade inte varit i Västerås särskilt många dagar när han under ett ventileringsmöte med laget efter den inledande förlusten mot Vita Hästen visar att han inte är någon blyg viol, som sitter tyst när han tycker sig ha någonting viktigt att säga.

– Poängen jag ville göra var att vi måste ha ett mindset som handlar om att vilja vinna varje match. Vi hade ett samtal där vi enades om att, vill vi röra oss framåt och uppåt, så spelar det ingen roll om det är träning, matchvärmning eller match. Vi måste alltid göra vårt bästa.”

Kanske säger detta ovan något om att det finns ett förbättringsutrymme i kravställandet i VIK? Även Sakari Salminen ska tidigt också tagit till orda.

Och det handlar givetvis inte bara om att tokköra och tackla på allt som rör sig, utan förbereda sig 100 % mentalt och hitta en balans där VIK inte bjuder motståndarna på något.

Visst kan man förlora ändå, men då ska motståndarna vara bättre och inte bjudas på något. Då kan det vara godkänt.

***

Undertecknad siar att just Speers kommer växa mycket nu härifrån. Kanadensaren kommer, oavsett poängskörd, bli en viktig pådrivare som spelar hårt varje kväll i ett högt tempo.

Bara det att Speers neutraliserade Djurgårdens toppcentrar i tekningarna var värt mycket. Speers (57) hade också bäst Corsi bland VIK:s centrar efter Frycklund (70).

Och hela 9-1 i NP i en så svår bortamatch säger också en del om Speers värde.

***

Lägger denna här, Leksands poängliga för backar 2019-20:

Gunnarsson var alltså poängbäst i Leksand i SHL så sent som 2019-20, med tredje mest istid. Sådana spelare brukar dominera i Allsvenskan. Bara sju SHL-backar gjorde fler mål då!

Så vad är egentligen felet? På 53 matcher nu i VIK har Gunnarsson två mål och -11, och försäsongen nu var också ganska blek och mållös.

Daniel Gunnarsson var svag på Hovet och åter bland annat ej vaksam i egen zon. En lång pucktitt av #61 gav Liss massor av is före 4-2-målet.

Just Gunnarssons hittills misslyckade tid i VIK, sett till de väldigt höga kraven, är något som omgående måste hanteras.

VIK har inte råd att detta fortsätter. Att peta Gunnarsson mot Tingsryd vore en tydlig signal mot alla att kraven är högre i år. Eller vad måste göras? Att bara vänta har gjorts tidigare utan resultat…

***

Varför inte ge Parkkonen en rejäl chans att lyckas (eller misslyckas) i PP istället för Gunnarsson? Då kan DG börja om med grunderna i försvarsspelet och fokusera på att markera och vara vaksam i egen zon och utnyttja räckvidden plus de fina uppspelen.

Jansson var redan petad från PP senast. Parkkonen har öst in poäng tidigare i karriären och skulle kanske ge en välbehövlig frisk injektion.

***

Några fler isbitar från matchen:

¤ Lindelöfs samtliga sju skottförsök blockades eller missade mål. Här blir en nyckel både för omgivningen och backen själv att hitta tillbaka till kvaliteten här.

¤ Det är lätt att sitta här och skriva detta: Men nästan allt i PP handlar om ett snabbare passningsspel och fler positionsbyten. Underskatta inte många ”enkla”, snabba och precisa passningar. Att ”stå och vänta” med pucken på öppningar som aldrig kommer är såklart dödfött. VIK:s PP skulle verkligen behöva en lurig och rörlig målskytt som Lunsjö…

¤ Jesper Kokkonen var anonym mot Djurgården, dock sen tröstmålskytt, men några feta chanser brändes av #88. Det behövs även här omgående att Kokkonen syns mer. Kraven är stora på en topp-6-forward i VIK nu. Kanske kan dessa highlights visa mer vad Kokkonen behöver och kan göra mer själv?

¤ Salminen stod åter för flera delikata passningar värda assister och hade väldigt fin Corsi på 75 %. Frågan är fortsatt hur man ska ut mest av playmakern? Det blir en nyckelfråga för Paananen. Det är tveksamt att Salminen inte lirar första PP och fick klart mindre PP-tid än exempelvis Kokkonen. Men såklart ett pussel.

13 Responses

 1. Onside skriver:

  Mycket bra skrivet och så sant om Gunnarsson. Han ska vara bästa back och leda laget men det är precis tvärtom. Känns som han inte tar det här på allvar och bara glider runt på en skridsko och att han helt enkelt inte orkar engagera sig. Tråkigt. Han ska ligga på mycket + i +/- statistiken men istället ligger han alltid på minus och det är inte acceptabelt för den förmodligen bäst betalde backen.
  Peta honom så han förstår att det här är inte okey

 2. Jorma. M. skriver:

  Grisen på isen. Vik(en)klubb.

 3. PatrikH skriver:

  Håller helt med i alla analyser du för fram Micke. Viktigt att våga säga det man ser och tänker. Vi har inte råd med att enskilda spelare ska kunna underprestera och ändå få hur mycket fortsatt förtroende. I längden håller inte detta.

 4. Jonas skriver:

  Kloka tankar Micke. Tack, som alltid, för intressant läsning.

  När börjar den där VLT- podden som du skulle vara med på?

  • Pelle skriver:

   Finns redan. Ligger bl a på Spotify. Sök på VIK-podden, tror jag den kallas.

 5. Olli skriver:

  Brukar själv kunna vara snabb och kritisera men herregud 1 match har spelats! Höga krav JA men vi kan väl vänta 10 omgångar framåt innan vi tar fram sågen.

  • Mikael Norén skriver:

   För mig är det 1+52 matcher nu + slutspelet 2022. Jag har varit lika förut att alltid vänta på bättre tider. Men tror det är en farlig inställning att inte ta varje match på allvar. Givetvis ska dock kritiken vara väl underbyggd. Kontentan är att många direkt nu hoppas på mycket mer aktiva laguttagningar baserat på senaste matchen och trenden. Inte svårare än så.

 6. David A skriver:

  Fast vi har spelat en match borta mot ett überpumpat Djurgården. Låt oss se var vi står efter tio omgångar. Jag tror denna säsong kan bli bra till slut.

  • C skriver:

   Vi har även haft 8 träningsmatcher så är ju mer 9 matcher. Förra säsongen låg vi på under halvan av serien efter 10 matcher då laget ”vaknade” och sen nådde vi aldrig topp 4 tack vare den dåliga starten så i mina ögon har vi inte råd att vänta 10 matcher på något.

   Mycket av det Micke skriver handlar ju även om förra säsongen.

 7. Laban skriver:

  Vissa spelare är alltid ”opetbara” eller vad man ska säga. Dags att alla får tävla på samma villkor nu. Man ska förtjäna sin plats genom prestation, inte via nån tidigare bra säsong i en annan klubb.

 8. efterlyst skriver:

  För mig är det rätt självklart. Om ambitionen är SHL så måste givetvis alla delar i klubben hålla SHL-nivå. Om vi bortser från spelarna, då ligger vi däremot efter med sportchef och tränare. Är målsättningen ”Gulsvart 2024” håller det inte med att ständigt få höra floskler som ”det var en viktig lärdom, det tar jag med mig i framtiden”.

  I första hand, hitta en meriterad tränare som huvudcoach. Låt Pannan vara kvar som assisterande, på längre sikt kommer han bli grym. Men det är inte rättvist eller realistiskt att ställa kravbilden SHL2024 till en tränare som har gått från juniorer, seniorer i div 1 och ett par mediokra säsonger i HA till att leverera SHL.

  Iom ny huvudcoach kommer det även krävas en ny sportchef som kan identifiera och leverera exakt vad coachen kräver. Det har varit alldeles för oansvariga och rent ut chansningar med Z i rodret där han mer eller mindre har tömt klubben på miljoner till ingen nytta och fansen på hundratusentals Swish-pengar för rena gissningar som fick den exakta moteffekten.

 9. J skriver:

  ”Vad måste göras?”
  Jag tycker VIK ska ta in en till tränare och ha han som coach.
  Prova där då det kanske beror på Paananen?