Inför Tingsryd med TAIF-kännare och ganska tydliga förbättringsområden i VIK: ”Surr i korridorerna att det åter vädrades om disciplinen inför denna matchvecka”

Kommer istiden öka nu för målmaskin Lunsjö? FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Säsongens andra match väntar i Tingsryd på tisdagskvällen. Det blir hemmapremiär för TAIF efter förlusten efter övertid borta mot Västervik (2-1). Så här ställde TAIF upp då:

Bloggen fick denna rapport från TAIF-följaren Filip Engberg:

– Alla är tillgängliga förutom Simon Åkerström (ex-VIK) som är skadad. TAIF kommer från en match som påminner mycket om försäsongen som helhet med starkt målvaktsspel och stabilt försvarsspel. Största problemet är offensiven som ännu inte lossnat riktigt.

– Tomas Rydén i mål i en klass för sig senast. Jonatan Harju känns än så länge lika självklar som senaste gången han var här. Ludvig Levinsson (poängmaskin i Ettan) är väl den som lovordats mest under försäsongen, ska bli spännande att se hur han anpassat sig över tid.

– Största frågetecknet generellt har varit backsidan. Eemeli Räsänen var strålande på försäsongen men gick inte riktigt att känna igen mot Västervik senast. Räsänen behöver visa att han kan axla den stora roll han ska iklä sig.

– Tror man får ge Räsänen några matcher innan det kan bedömas. Det som främst utmärker honom är ett otroligt lugn med pucken. Tar inga förhastade beslut men Ibland lite övermodig, kanske. Annars tycker jag han använder sin storlek bra. Skridskoåkningen är bra med tanke på kroppshyddan.

***

I VIK, som gjorde det bra i 5-mot-5 senast, blir det viktigt att omgående få ordning på disciplinen som direkt åter spårade ur och förstörde premiären borta mot Djurgården (3-5). Då kan det bli väldigt bra då VIK bitvis imponerade och var nära att vända matchen.

Att hålla vissa spelare inom ramarna har varit ett återkommande problem under Paananen. Nu är pressen stor på coachen att till slut få ordning på det. Kanske måste ledningen blir tuffare i att de som faller ur ramarna för ofta får vila en match? Bloggen har redan föreslagit det.

Egentligen är det märkligt att det anses så dramatiskt att någon, som var rent svag i den senaste matchen, får sitta en match. Händer i NHL ganska ofta. Då får ju någon annan en chans och en sundare konkurrens uppstår.

Minns exempelvis hur tuffe coachen Mike Keenan överraskande bänkade stjärnbacken Brian Leetch, varpå den sistnämnde höjde sig en nivå och ledde Rangers till Stanley Cup 1994.

Paananen bänkade Kelsey Tessier hösten 2019 och centern lyfte sedan bra efter en trög start. Varför görs det inte oftare? Särskilt när det handlar om inställningsfrågor som disciplin och vaksamhet utan puck i försvarsspelet.

***

Surr i korridorerna att det mycket riktigt vädrades om disciplinen igår inför denna matchvecka. Lite surr också om sparsamt använde målmaskinen Alexander Lunsjö.

Många ska vara förvånade över att Lunsjö är ute ”i kylan” i PP och svagt med istid. Lunsjö ska tydligen enligt uppgift gjort en suverän träningssommar också. Är VIK verkligen tillräckligt mycket lirarnas lag? Finns inget facit, men en del pekar på motsatsen.

***

Enligt VLT tränade VIK så här under måndagen:

 • Östman – Gunnarsson
 • Lindelöf – Bohm
 • Jardeskog – Jansson
 • Göransson – Parkkonen

Även framåt är det i samma lag som mot Djurgården:

 • Zetterberg – Frycklund – Salminen
 • Svensson – Skedung – Bergman
 • Kokkonen – Speers – Cheek
 • Lunsjö – Aronsson – Kangas

Extra: From, Wiberg

Intressant att alltså Jimmie Jansson verkar ha petats från powerplay (i alla fall mot Djurgården). Frågan hur det tas emot och hur långvarigt det blir. Listan med PP-tid mot DIF, från HockeyAllsvenskan.se):

Intressant att Lunsjö ändå fick 50 sekunder i PP. Kanske en försiktig början på mer förtroende?

8 svar

 1. Onside skriver:

  Ja det är konstigt hur Lunsjö sidosteppas. Är väl VIK:s bäste sniper. Sen är det smått otroligt hur From typ misshandlas. Helt säkert att när han går till en annan klubb med ett annat spelsystem så kommer det gå hur bra som helst för honom. Att Wiberg inte heller får fler chanser kan man ju ochså undra över. Visst det finns inte plats för alla men om man inte får en chans att visa upp sig…

  • Pelle skriver:

   Wiberg har ju iaf fått speltid i den här matchen.
   Hans svaghet ligger ju i egen zon. Där måste han upp.

 2. Observant skriver:

  Tror så här, VIK kan mycket väl förlora ikväll med och det är på intet sätt en katastrof som panikslagna folk verkar tro efter förlusten mot DIF. Matchen visade goda intentioner i 5 mot5. Med bättre skärpa i PP o Box hade det blivit en skräll? seger. Minns Kristianstad ifjol , var väl 5 raka 0 poäng matcher de 5 första. Hockey är sällan förutsägbart utan allt kan hända och gör det väldigt ofta i början på säsongen. Bokslut görs i April.

 3. Jan Malmberg skriver:

  Nu är det bara vinst som gäller. Allt annat oavsett hur bra dom spelar( VIK) betyder ingenting. Mitt intresse för Hockey (VIK) började när min pappa tog med mig på Hockey när jag var typ 8 år. Det var innan Rocklunda hallen byggdes. Vart förvånad när min slöjdlärare kom in på isen som back )Karl Sören Hedlund)hade ingen aning om att han spelade hockey. Ge järnet ikväll VIK !!!

 4. Christoffer Franzén skriver:

  Men kunde du verkligen se matchen på teve? På den tiden var det väl bara ”NHL international weekly” en halvtimme i veckan på Eurosport som gällde? Glömmer det alldrig. Minns att Rangers hade 3-1 i matcher och tappade till 3-3….Fick reda på avgörandet via tv3s 3 minuter tror jag deras nyhetsprogram hette. 💙❤

  • Mikael Norén skriver:

   Ja, minns att Kanal 5 (om jag minns rätt) sände med Christer Rockström och Niklas Holmgren som kommentatorer. 🙂 Härliga tider!

 5. Christoffer Franzén skriver:

  Rangers 1994 var det ja….Målen i 7e och avgörande finalmatchen….Vilka mål!!! Framförallt Vancouvers 2-3-reducering…Mike Richter…Vilken målvakt! Ojämn, men låg före sin tid anser jag. Kirk Mclean körde sin stil som troligen inte hade funkat idag.

  Det om det….Nu håller jag tummarna från Vimmerby imorgon!😀💛🖤

  • Mikael Norén skriver:

   Ja, Christoffer, en otrolig serie där 1994. Eftersom jag inte kommer från en hockeyfamilj riktigt var det bland annat den magiska finalen som gjorde mig riktigt biten av hockey! 🙂