Kanske äntligen dags att VIK J20 kommer leverera någon stjärna till A-laget inom en inte alltför avlägsen tid & stark seger mot Mora

Pontus Holmberg utvecklades rejält under sin enda A-lagssäsong, men skadade fingret då det skulle avgöras våren 2018. Är det snart dags för en ny Holmberg i A-laget? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK kommer inom överskådlig tid troligen inte ha råd att fylla truppen med enbart etablerade stjärnor och andra beprövade spelare. En viktig byggsten i framgångsrika VIK-lag har ofta varit att man fått fram någon eller några extremt billiga stjärnor, eller åtminstone starka kort, via J20.

Men det har varit lite si och så med det på sistone. Senaste riktigt bra junioren som kom upp var väl Pontus Holmberg då laget gick upp direkt från Ettan 2017-18.

Före det var det nog Hampus Larsson och Mikael Frycklund som gjorde det okey från J20 till A-laget 2014. Ännu längre tillbaka William Karlssons stjärnglans säsongen 2011-12 och Markus Ljungh 2010-11. Läsarna märker säkert om jag missat någon under 10-talet.

Så talangfabriken i VIK J20 skulle behöva spotta upp talangskaparmaskineriet. Och kanske, kanske har man nu fått fram åtminstone fyra-fem framtida A-lagsspelare.

På forwardssidan: 2003:orna Hugo Frylén, Theo Keilin och Gabriel Kangas på och 2002:an Oscar Hagman. Se ”rookieligan” för alla forwards och 17-åringar i hela J20 (både norr och söder):

”Rookieligan J20 Nationellt”. VIK J20 har alltså tre spelare topp-16 av alla 2003:or i hela J20 Nationell Södra+Norra. Inta många lag kan matcha det.

Sedan har även 2002:an Oscar Hagman gjort fina 7+4 på bara elva matcher (i kedja med Keilin & Kangas), trots att Hagman kanske är mer av en energispelare. Hagman står redan ut i J20 med sin energi, fart och styrka, trots att han har en säsong kvar som junior.

På backsidan är 2002:an Viktor Hurtig också med i topp i hela J20, om vi räknar bort alla sistaårsjuniorer. Och smarte David Göransson (2002) har redan debuterat i A-laget, men en segdragen hjärnskakning och fördröjt processen.

Den 198 cm långe rightbacken Hurtig har pangat in tre mål på de två senaste mot Mora och Leksand. Hurtig har inlett lovande denna säsong och ligger i måltopp, men även nia i poängsnitt om vi räknar bort alla sistaårsjuniore i hela J20 med båda Norra och Södra serien:

Poängsnitt för backar i J20 om vi räknar bort sistaårsjuniorer födda 2001.

”Helt plötsligt” har alltså VIK J20 inte mindre än minst fyra-fem namn som ser högintressanta ut både i verkligheten och på pappret. I mål har också 193 cm Johan Ström (2002) fått en del uppmärksamhet.

Nu är det ju en enormt lång väg kvar för dessa att bli tongivande i VIK:s A-lag. Men att någon eller några av dessa klara cuten i framtiden är inte osannolikt (om nu VIK kan behålla dessa).

***

VIK J20 gjorde också sin offensivt klart bäst match undertecknad sett denna säsong mot åkstarka Mora, som betvingades med 3-2 under lördagen. Det var ett klart steg framåt mot bortamatchen i Mora då VIK var chanslösa (0-4).

Målskyttet mot Mora inleddes just med att framtidsspelarna Theo Keilin och Viktor Hurtig samspelade, detta efter en utsökt assist av Keilin och en lika utsökt projektil i krysset av Hurtig.

Nyttige allroundspelaren Dominic Süsskind var sedan smart och dukade upp för Casper Mobergs 2-0-mål. Keilin var även inblandad i 3-0 där Oscar Hagman oerhört elegant hittade defensivbacken Love Bergvall framför kassen.

Försvarsspelet var dock kanske lite sämre igen, men Petter Johansson i kassen tog fyra-fem frilägen för Mora. Därmed hänger VIK med fortsatt hyfsat i tabellen, som dock haltar betänkligt:

J20 Nationell Norra.

Frågan är bara vad som är bästa sättet att utveckla de flertal stora råtalanger som finns i J20? William Karlsson fick exempelvis 14 A-lagsmatcher säsongen före sitt genombrott.

Hur mycket ska man slussa in juniorerna in i A-laget? Ett A-lag som har stora krav på sig att leverera här och nu…