VIK ”klarar säsong utan publik” – men behöver ju motståndare och bäst att vinna mycket redan nu & seger mot Skellefteå + två andra bra gulsvarta nyheter

Kan Gustav Berglund växa nu sedan Niclas Lundgren lämnat? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Med tanke på den eventuella andravåg av Covid19 vi och världen kanske fått är det inte uteslutet att det kommer ”speciallösningar” denna säsong. NHL valde ju att korta ner grundserien och då göra ett slutspel av de lag med bäst poängsnitt. Några lösa förslag som luftats av mediafolk:

  • Minska antalet matcher – och skapa en dryg månads marginal i slutet
  • Kapa ner slutspelet – och ta bort play in-rundan
  • Spela två – eller till och med tre – matcher i rad mot samma lag

Det är troligen inte smittan i sig som kommer skada föreningarna, utan de ekonomiska biverkningarna. Dock lugnande besked av VIK:s ordförande Pär Södergren på VIK.se då han svarade jakande på frågan huruvida han tror VIK klarar en hel säsong med bara 50 eller 300 på läktaren.

Men som Pär sa behöver VIK motståndare för att kunna spela ishockey. Så vad kan VIK göra nu? Svaret är ganska enkelt: vinna hockeymatcher. Ty om säsongen kortas ner gäller det att ha tillräckligt många poäng för att få vara med i slutspelet.

Och hockeymatcher kommer det bli mycket av framöver för VIK. Efter detta lilla break väntar nu hela åtta matcher på bara 18 dagar. Detta med start mot Vita Hästen hemma på måndag den 26:e oktober.

Och tittar vi längre fram är det 14 matcher på 37 dagar fram till i början på december. Match och resor var ”2,6:e dag”.

Dessa tätt kommande matcher kan alltså bli viktigare än vi tror om man av olika anledningar tvingas korta ner serien.

***

Glädjande gulsvarta hockeynyheter. Gustav Berglund till juniorlandslaget och den så lovande offensive backen lär ha en god chans till större saker, men blir det något J-VM?

”Gurra är skön”, som Juniorkronornas coach Thomas Montén sa till mig på pressläktaren för någon vecka sedan. En bra inblick i coachens tankar uppenbarligen.

Berglund har också snabbt anpassat sig till seniorhockeyn och chansar inte alls lika mycket som för en månad sedan. Sådan snabb inlärning kännetecknar riktigt bra spelare. Och vi minns assisten mot Tingsryd…

***

Och Alexander Lunsjös knä var inte så illa skadat som befarat. Runt årsskiftet kommer därmed VIK få ett välkommet ”nyförvärv” enligt Z på VIK.se.

Allroundnyttige och effektive Lunsjö hade hela 6+5 de senaste nio matcherna i VIK-tröjan fram till skadan mot Timrå, om vi även räknar med sista fem 19/20.

***

Till sist vann VIK J20 igen hemma mot Skellefteå med 5-4 efter straffar på fredagskvällen.

VIK brände dock ledning 4-0 till 4-4, innan 17-årige Gabriel Kangas avgjorde på straffarna. När VIK kan få ihop offensiven och defensiven i en serie matcher lär man kunna klättra lite i tabellen.

Idel beprövade Gulsvarta poängplockare mot Skellefteå, de fyra bästa:

  • Gabriel Kangas 2+1
  • Oscar Hagman 2+1
  • Theo Keilin 0+2
  • David Göransson 0+2