Kapten Helmersson slutar: ”Hemskt underskattad och det var inte många såg var hans ledarskap och personlighet i träning”

Idag kom nyheten att Kapten Per Helmersson slutar. Nu slutar Helmer att jobba med fega busar som Deveaux på isen och satsar istället att hantera buset på stan som polis. Från en samhällsnytta till en annan.

Kaptenen de senaste fem åren var en viktig bricka i den gulsvarta defensiven som ofta var den bästa och tätaste i Allsvenskan. Några underskattade nog Helmers uppoffrande lagspel och spel utan puck vilket gav VIK chansen att vinna många målsnåla matcher.

***

VIK-tränaren Martin Filander är inne på samma linje gällande Helmers betydelse i VIK:

– Jag tycker Helmer var hemskt underskattad, säger Martin till Centralen.

– Jag hade gärna haft honom denna säsongen också men efter detta året kände jag tidigt att han gjort sin sista säsong.

Hur ser du på att Helmer slutar just nu?  

– Vid en viss ålder så finns alltid risken att man slutar, den fanns redan förra året. Jag tycker Helmer var hemskt underskattad och att han inte riktigt (som jag upplever det) fick chansen att försöka vårda pucken, vilket jag tycker att han utvecklade under säsongen.

Hur påverkar det lagbygget?

– Alla spelare som inte kommer tillbaka påverkar så klart bygget. Vi tappar i detta fall ledarskap, kontinuitet och fysik men vi tror vi fått in erfarenhet på andra håll plus att många fler fått mycket erfarenhet av den säsongen som var senast.

Hur ska hans muskler i det defensiva ersättas? 

– Vi har ett stort förtroende till det fysiska spelet från bl.a. Hampus Larsson, Andreas Borgman m.fl. som kanske inte ensamma tar över men som med sin skridskoåkning har timing och förmåga att ta en hel del av ansvaret.

– Men som oftast så går viss erfarenhet förlorad och den måste vi utveckla genom det gemensamma arbetet för att utveckla individerna i gruppen.

Fem raka säsonger som kapten förtjänar att hyllas. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Förklara gärna Helmers styrkor, några var lite kritiska ibland, (jag gillade alltid #44 med sitt slit…)

– Tyvärr tycker jag många fokuserade på de 5-10 sekunder per match som Helmer hade pucken. De missade dock nästan allt han gjorde utan puck vilket var cirka 17-19 minuter/match.

– Men det är samma fokus som när folk tror man kan kolla poäng på spelare och bygga ett lag utan att veta personlighet, spelstil och kvalitéer i övrigt.

– Det inte många såg var Helmers ledarskap och personlighet i träning som innebar höga krav och ledarskap, vilket jag aldrig kommer underskatta eller förringa!

– Tack Helmer!

***

Till sist, något nytt på värvningsfronten? NJ talade om att värva tre spelare till i dagens VLT…

– Jag har inget bekräftat om nya spelare, men vi jobbar hårt och noggrant med scouting och förhandlingar. Jag är väldigt övertygad att vi kommer kunna ställa ett riktigt bra lag på isen i slutändan.

– Hoppas fortfarande på sponsring och säsongsbiljetter för att säkerställa möjligheterna för att nå våra ambitioner att vara ett topplag, säger Martin avslutningsvis.