Ketchupeffekt för Benker och första HA-målet för Ehrnberg då Asplund fick ett bra avslut med klar seger mot svåra Västervik & fler är kanske på väg att vakna till

Ett sista jubel tillsammans med Rasmus Asplund då Calle Ehrnberg gjorde sitt första mål i Allsvenskan. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås vann med 4-0 hemma mot Västervik på fredagskvällen i ABB Arena. Efter bara fyra poäng på de 14 första matcherna blev det islossning för Sebastian Benker som gjorde tre poäng (2+1). Detta då VIK kom tillbaka efter en oerhört blek förstaperiod.

VIK gjorde några bra byten i början och i slutet på första perioden. Annars var det riktigt svagt med många pucktapp, pucktitt, felpassningar och icings. Men Emil Kruse var fortsatt vass då han var enda bra VIK:are i första perioden. Västervik vann chanserna med 6-3 i första.

Men uppenbarligen sa Paananen rätt saker i första periodpausen, då VIK kom ut som ett nytt lag i andra perioden. Hillding och Jesper Johansson brände chanser inledningsvis.

VIK vann chanserna med 7-4 i andra perioden. Benker förvaltade två av dessa. Först i powerplay efter ett dåligt byte av gästerna och 1-0 via prickskytte på en kontring efter 29.40.

Sedan fick Benker visa hela sitt register på sin högstanivå då 28-åringen på egen hand fixade en straff mycket starkt genom att bryta en pass och sedan åka sönder Västervik.

Och själva straffen förvaltades distinkt av Benker fram till 2-0 efter 38.00 bakom Philadelphias ECHL-målvakt Felix Sandström, då VIK slapp 94%-killen Daniel Marmenlind.

Västervik inledde tredje perioden med att bränna fyra bra chanser där Kruse visade klassen. Gilbert Gabor sänkte även Alexander Younan med en kanske lite sen tackling med för många skär, helt utan reaktion från lagkamraterna. Younan utgick haltandes med rejält ont i högerbenet.

3-0 kom efter en effektiv droppass av Benker och Calle Ehrnberg visade bra precision genom att sätta handledsskottet i bortre krysset efter bra arbete framför kassen av Rasmus Asplund och Marcus Bergman efter 46.16.

Daniel Öhrn gjorde sin bästa match på oerhört länge och #63 låg bakom 4-0 med starkt jobb där Fredrik Johansson kunde avsluta från nära håll efter 46.42 och alltså bara 26 sekunder efter 3-0-målet. Chanserna totalt i tredje perioden var 6-6 enligt denna bloggs noter.

SAMMANFATTNING

Åter en ganska jämn match mellan dessa två lag. Chanserna var 16-16 totalt. Men VIK var lite starkare i period två och tre, där första gick tydligt till Västervik. Skillnaden var att VIK denna gång fick ordning på skyttet då den alltid lika ”streaky” Benker plötsligt hittade produktionen med två fina mål och en assist.

Kedjan med Benker, Asplund och Bergman var riktigt bra med sitt kraftfulla spel. Bergman gör många bra saker och hade 8-2 i noterbara prestationer, Asplund hade 8-0 och Benker 6-2. Bergman har också samlat ihop till en poängmässig ketchupeffekt.

Asplund fick ett fint avslut med en klar seger mot ett bra lag. Nu blir det en enorm utmaning för VIK att klara sig utan sin klart bästa spelare, särskilt innan övriga NHL-killar lämnat sina allsvenska lag.

Ett mycket positivt centerbesked var att Daniel Öhrn äntligen visade varför många i Tingsryd trodde centern skulle till SHL istället för VIK våren 2019. Öhrn gjorde 5-0 i noterbara prestationer och spelade mycket hårdare närkamperna. Öhrn var värd en assist vid 4-0, hoppas Swehockey rättar till det.

Öhrn visade även sitt spelsinne då han friställde Tornberg med en briljant bakåtpass, men Tornberg hade en tung kväll. Tornberg hade 3-9 i noterbara prestationer och vi får hoppas den store backen hittar timingen i passningsspelet snart igen.

Även Jimmie Jansson hade en ny äventyrlig insats i egen zon med 2-4 i prestationer, VIK skulle behöva skära ner på antalet chanser man ger till motståndarna. Men det är på rätt väg.

Calle Ehrnberg blandande också och gav lite (3-3) men gjorde sitt första mål i Allsvenskan. Förhoppningsvis får det den så skicklige och snabbe backen att växa än mer. En spännande framtid väntar Ehrnberg som nu även börjat använda sina starka och snabba ben till att vinna dueller i egen zon.

Vi får hoppas att Öhrn och Benker fortsätter på inslagen väg nu då alla måste steppa upp på det sättet i ett VIK utan Asplund. Hillding letar fortfarande känslan offensivt, men utan puck gjorde #24 fortsatt många nyttigheter. Hetta gjorde på nytt många så bra saker i närkampsspelet.

Filiph Åström gjorde ett gott dagsverke på skadade Isac Skedungs plats. I sina 6.39 visade Åström att han har fysiken och åkningen att spela i HA. Återstår att se om Åström också har händerna att hantera pucken i Allsvenskan över tid. Men Åström har bra pondus i spelet och är helt orädd, vilket är viktiga grundfundament. Oscar Hagman fick åter bara något byte.

Nu väntar många svåra frågor och beslut för Patrik Zetterberg. Detta gällande de utgående kontrakten för Anton Mylläri och Niclas Lundgren – särskilt då den på flera sätt vasse Alexander Lindelöf lämnar Brynäs och ska flytta till Västerås.

Samt såklart hur Z ska ersätta Asplund och eventuellt någon av de långtidsskadade på forwardssidan. I afton visade VIK åter att många spelare har bra högstanivåer då dagsform och omgivning är de rätta.

PUCKLIGAN

5 Sebastian Benker

4 Emil Kruse

3 Rasmus Asplund

2 Marcus Bergman

1 Daniel Öhrn