Klara besked till VIK-ledningen om behoven efter nytt bottennapp hemma mot jumbon Almtuna

Det är grått och mörkt just nu. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Den här VIK-ledningen står inför sin kanske största utmaning hittills då ett fortfarande kemilöst Gulsvart förlorade med hela 2-5 hemma mot jumbon Almtuna på fredagskvällen i ABB Arena. En eloge till VIK-klacken som sjöng väldigt mycket trots en svag insats på isen.

Det var fortsatt ingen kemi trots nya justeringar i kedjorna. VIK bände sig ändå fram till några heta chanser. Öhrn serverade en fin pass till Jimmie Jansson, Tessier nära på retur efter bra skott av Leduc, Wikman stod för grym backhandspassning till Lunsjö och samme Wikman slog en fin pass som Skedung helt missade.

AIS hade inte mycket, men bjöds på två mål via felpass av Benker i PP vid 0-2 och då Lindberg oturligt snubblade varpå Belov oerhört turligt lyckades valla in 0-1-pucken på en sån där sargretur som bara sker runt vart femte år.

VIK försökte i andra perioden men för många är helt enkelt lite för iskalla framåt. Kalin fixade dock ett PP. Öhrn styrde upp ett bra PP och chanser skapades då även Tessier gjorde bra saker.

I nästa PP slog Hertzberg bort enkla passningar, men Öhrn gjorde sin bästa match i VIK-tröjan och gav bland annat Younan ett bra läge, men VIK-backens skytte är verkligen under all kritik. 0-2 stod sig inför tredje.

Paananen gjorde sunt nog om helt i kedjorna inför tredje för att försöka hitta någon form av gnista framåt:

 • Tessier – Freddan J – Anthon Eriksson
 • Lunsjö – Öhrn – Wikman
 • Hertzberg – Skedung – Lindberg
 • Benker – Kalin – Bergman

Defensivspecialist Jesper Johansson fick också av någon anledning spela i tredje trots att VIK jagade ledning, och mot slutet var Öhrn av någon anledning tillbaka med de just nu iskalla Benker & Bergman.

På något sätt fick Belov all tid i världen då alla VIK:are verkade titta puck och 0-3. Lindberg låg bakom 1-3 då han gav Skedung öppet mål i PP, men symptomatiskt lyckades även den chansen missas innan Fredrik Johansson kunde näta i den tomma kassen.

VIK var nu lite på gång och Leduc friställde Benker men den frostige forwarden bommade åter. Istället blev det 1-4 sedan Bergman av någon märklig anledning först tittade på Haag, sedan släpptes markeringen och Mårtensson utnyttjade det svaga försvarsspelet och Haag lämnades sopren. Det var inte direkt ödmjukt försvarsspel.

Sedan missade åter Younan ett skottläge varpå AIS kontrade. Dock lyckades Younan återerövra pucken för att sedan ge bort den igen på ett frapperande sätt och 1-5.

Calle Ehrnberg visar dock att det finns en ljus framtid då han med en energisk uppåkning låg bakom 2-5-reduceringen, detta då faktiskt Hertzberg fick träff på en puck och kunde näta i ett halvöppet mål.

SAMMANFATTNING

Det börjar verkligen utkristallisera sig saker i detta VIK. Beskeden är tydliga till sportchef Patrik Zetterberg. Topp-2-centersidan saknar, som vi sedan länge misstänkt, en topp-2-center.

På samma gång saknas då per automatik också topp-6-forwards minst en topp-6-forward. Detta plus att tidigare tunga HA-producenter i form av Hertzberg, Benker och Bergman är helt ur form. Det gör såklart inte saken bättre.

Daniel Öhrn var alldeles för ensam i afton som topp-6-forward med kvalitet och initiativ. Vi vet att Bergman och Benker kan vara riktigt bra, men just nu är bägge iskalla. Det handlar troligen mycket om självförtroende, men det skulle verkligen inte heller skada om de fick testa med en ny toppcenter som Zäta förhoppningsvis kan plocka in, om slantar kan uppbådas.

Det är märkligt att Benker tappat spelet så markant efter en så dominant försäsong. Form och självförtroende är onekligen en färskvara man måste vårda ömt.

Det positiva är dock att det finns intressanta namn att lyfta upp från tredje- och fjärdekedjorna. Unge Gustav Lindberg blandar och ger, men är en av få spelare med riktig kreativitet och som samtidigt har förmåga att röra sig snabbt och irrationellt med puckkontroll. #95 skapar på så sätt både yta för sig själv och andra, väldigt få har den förmågan.

Hittills underutnyttjade Alexander Lunsjö är nu verkligen värd att spela högre upp i en bättre offensiv miljö som topp-6-forwad tills att exempelvis Hertzberg kommer på vad han vill göra. En kedja med Lunsjö, Öhrn och Wikman vore intressant att skåda under en längre tid, precis som Paananen testade i tredje.

Den dag då Zäta får in en topp-2-center kan också Fredrik Johansson släppas ut på en kant och då kan den offensiva kraften i kaptenen släppas lös på ett helt annat sätt. Kaptenen har ju själv sagt sig trivas bäst på en kant också. Intet nytt under solen.

På backsidan kan vi konstatera att det bara finns två riktigt bra topp-4-backar som klarar alla aspekter i spelet (Jerome Leduc och Jimmie Jansson, den sistnämnde börjar verkligen varva upp nu). Även unge Calle Ehrnberg kan emellertid visa sig bli en topp-4-back i HA tidigare än vi trott, där finns det massor av vilja, initiativ och talang. Glädjande nog en ny stark insats av 20-åringen ikväll och var värd en assist på 2-5-målet.

Resten av backsidan består av mer eller mindre renodlade defensiva pjäser som Younan (måste lära sig skjuta!), Hassel, Källström, Nilsson och den hittills odefinierbare och nu bänkade Erik de la Rose.

Många VIK-backar kan nästan inte ens träffa oceanen med ett skott och någonstans går ju spelet ut på skjuta mål, trots allt. Balansen på backsidan är för mycket åt det defensiva hållet. Det är synd att Younan är så rådlös offensivt då en del verktyg finns där.

PP skulle ju inte heller må dåligt av att få in en bra back och en vass center…

Sedan var det åter lite nonchalant spel i egen zon. Någonstans verkade man underskatta även Almtuna och Tony Mårtensson fick ganska fritt lekutrymme några gånger. Det kanske har att göra med bristande ödmjukhet eller defensivt fokus, eller vad det nu kan vara.

Det var väldigt synd om Emil Kruse som lämnades solo och inte kan lastas för något av målen.

Nu är det upp till den sportsliga ledningen att göra de värvningar som nu krävs (när/om ekonomin tillåter det, såklart) för att släppa loss kraften (och det finns det ganska mycket av i latent form) i detta VIK, plus lite tålamod med vissa…

PUCKLIGAN

5 Jimmie Jansson

4 Daniel Öhrn

3 Calle Ehrnberg

2 Gustav Lindberg

1 Kelsey Tessier

7 svar

 1. Tysken skriver:

  börja bli lite positiv och sluta kritisera för du har tydligen inte rätt fakta om allt. Uppenbarligen är det brist på självförtroende och vart kommer det oftast ifrån?

 2. david skriver:

  Benkers puckhantering är under all kritik, aldrig sett en spelare på den här nivån som skyddar pucken så dåligt. Det kladdas med pucken som om han vore en pojklagsspelare…

 3. Magic skriver:

  Ifjol hade vi väl 11 poäng efter 9 omgångar. Nu har vi 13. PANIK!!!

 4. Miko skriver:

  Den här förlusten är inte så mycket att säga om, dålig prestation både spel- och resultatmässigt. Det jag är orolig för är att de här två senaste storförlusterna inte blir startskottet på en långvarig kris, likt den vi såg 2015/2016 när man efter att ha legat etta förlorade stort mot toppkonkurrenten sedan bottenlaget Sundsvall och efter det så gick allt utför. Man kom igång på slutet men det var försent och inte ens playoffserien tog man sig till. Nu hoppas jag verkligen att tränarna, spelarna, sportchefen och ledningen hittar sätt att inte hamna där. Nyförvärv kan ge injektion, men sen är frågan om det finns ekonomi för det och vad som finns tillgängligt ute på marknaden.

 5. John skriver:

  Av så mycket hockey jag sett i mitt liv och själv spelat så är jsg skapligt orolig av det kagbsåg igår. Ja rwdan här i komentar för 3 veckor sedan att jag vill se nyförvärv. Jag har studerat Paananen och främst Ivsrsson även dom verkar sakna någin taktik nu. Kanske byta ut båda dom med ? De är långt kvar av säsongen, men publiken har tröttnat för längesen,kanske vana från förra året med så mycket vinster men nu ser jag inten lösning ön att ta in nya spelare och tränare.

 6. VIK skriver:

  Hertzberg, Benker och Bergman har aldrig varit tunga HA producenter. Hertzberg bars fram av Mårtensson och flera av hans mål förra säsongen var turliga. Benker & Bergman har bara producerat hyggligt en säsong i deras karriärer. Finns en stor övertro på dessa spelare.

 7. Gurkan63 skriver:

  Bedrövligt att skåda denna match. Jag kan ta en förlust och det är långt kvar av serien . Jag kan tycka att många.lag får panik efter 5 -.10 omgångar så jag vet inte om det är dags att börja prata nyförvärv. En svår sitta för styrelsen men dom umgås hela.dagarna så dom ser mera än vi gör.