Klassen på SHL vs. Allsvenskan & hur bra är AIK och Örebro egentligen?

Den stora frågan så här års är alltid hur de allsvenska lagen ska stå sig mot de penningstinna lagen från SHL.

SHL-lagen har ju runt 25 miljoner i TV-pengar mot Allsvenskans runt 2 miljoner. Vilket såklart påverkar vilka lirare man kan inhandla. Men är oceanen som skiljer mellan stålarna lika stor väl på isen?

Förr var det verkligen enorma skillnader. Vi minns exempelvis tidernas mest svaga VIK från SHL-säsongen 96-97, där Pär Mårts först och sedan Dan Hobér bara vann 5 av 50 matcher (!).

Trots misären klarades den kvalserien relativt smidigt då. Undrar vad Johan Tornberg minns tillbaka från den hemska VIK-säsongen med Kai Tervonen & Co.?

***

Om vi går tillbaka till modernare tider blev Timrå och Rögle lite lätt slaktade i kvalserien ifjol trots att de ändå tog 57 respektive 46 poäng i SHL.

I år tog Örebro 61 poäng och AIK 55 poäng i SHL, bara marginellt mer än TIK och RBK ifjol. Är det läge för en ny slakt av SHL-lagen i denna kvalserie?

Örebros backar ser på pappret inte ut som mer än en bra allsvensk uppsättning. Att AIK valde att damma av Michael Nylander känns som ett enormt svaghetstecken. Så relativt storsatsande VIK och Malmö bör ha en legitim chans.

Vad tror ni läsare? Hur är klassen i botten på SHL jämfört med den allsvenska toppen?

1 svar

  1. Andreas skriver:

    Tycker inte att AIK har ett särskilt bra lag om jag ska vara ärlig, däremot ser ju Örebros forwards uppsättning ganska spännande ut. Kan ju sluta hur som helst kännst det som. Däremot skulle det vara ett stort minus för VIK om inte JW kan spela kvalserien.