Koll på nyförlängda Bergmans & Zätas siffror 18/19 vs 19/20 – vilket är deras ”rätta” jag & scout om Oscar Eklund som är ny i Södertälje

Marcus Bergman - får vi se honom och andra mer på sin topp kan det bli riktigt roligt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under onsdagen blev det klart att Lukas Zetterberg och Marcus Bergman blir kvar över nästa säsong. Det mesta är redan sagt om hur viktig kommande säsong blir för dessa som haft två väldigt liknande säsonger 18/19 och 19/20.

Först var bägge väldigt bra och produktiva 18/19 för att gå tillbaka senaste säsongen. Bloggen gjorde en djupdykning i deras siffror. Först statistiken rakt upp och ner nedan, och i tabellen efter dessa siffror justerade per enhet istid spelad:

Vi ser att Zetterbergs poängsnitt nästan halverades och Bergman tappade 25 % av sin poängproduktion. Detta trots väldigt lika med istid över bägge säsongerna.

För att förklara ovanstående siffror kan man räkna på enhet istid (i detta fall räknat på produktionen per 60:e minut spelad). Detta för att kunna jämföra siffrorna på ett mycket bättre sätt:

Det kanske mest intressanta är att Zetterberg hade nästan exakt lika många skottförsök och skott på mål 18/19 som 19/20. Däremot tappade Lukas hela 6,6 procentenheter i sin målprocent.

Lukas Zetterberg. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Så Lukas fick lika många skottchanser 19/20 som 18/19 men andelen av dessa som satt i nät minskade alltså dramatiskt. Det är nog en kombinationen av Lukas egen form och hur bra kvalitet det var på skottläget som sådant.

Det mest intressanta med Bergman är kanske att produktionen i 5v5 minskade ganska mycket. Bergman var inne på 25 % färre mål framåt i 5v5. Men PP-produktionen var exakt densamma.

Vi ser även att antalet skottförsök minskade med 16,5 % från 18/19 till 19/20, vilket troligen kan förklaras med att Bergman inte alls fick lika många chanser att utnyttja sin fart i spelvändningar som då Kalle Östman vann och fördelade puckar snabbt.

Bloggens läsare kan säkerligen få fram fler intressanta iakttagelser ur ovanstående.

***

Södertälje har värvat relativt välmeriterade backen Oscar Eklund som de senaste säsongerna spelat i Finland, Tjeckien och Tyskland.

– Har sett honom i Iserlohn och Pardubice, säger en NHL-meriterad scout till bloggen. Genomsnittlig defensiv back. Det finns inte mycket energi eller eld i hans spel.

– Men kan flytta pucken helt okej. Inte särskilt stark eller fysisk. Tillräckligt bra för sin roll, men kommer inte att göra några större avtryck.

1 svar

  1. Bonzon skriver:

    Det är ju i topp sex forwards som sparkapitalet finns för att ta nästa steg. Nu får de en chans till, men den här säsongen måste det bli bättre.