August Tornberg ansluter från Björklöven – en allroundback som förhoppningsvis kan blomma ut även offensivt: ”God för 25-30 poäng i VIK om han ges tid i powerplay”

August Tornberg (skärmdump)

 

Under fredagen presenterades August Tornberg och Alexander Lunsjö (mer om den sistnämnde i kommande inlägg). Att August Tornberg (kusin till Johan) kommer bli en stark defensiv pjäs är nog redan klart. Det är välbehövligt då VIK alltså släppte in hela 2,70 mål per match förra säsongen.

2,70 är alldeles för mycket om man vill utmana den absoluta toppen. Thomas Paananen sa att det ungefär är ”ett halvt mål för mycket per match” i senaste podden.

Man kan nog säga att högerfattade Tornberg är en tvåvägsback som är väldigt bra defensivt. I så fall en “can’t miss”-värvning för Västerås som lite saknat någon mångsidig främst defensiv rese.

Tornberg ska nu ha tröttnat på att hållas tillbaka i Björklöven. Backen fick inte spela i slutspelet mot Modo till många Lövensfans förvåning. Fagervalls beslut där förstods inte av många…

***

HockeyPuls VIK-podd tidigare berättade programledaren Adam Johansson att han talat med en toppspelare som menade att backparet med 194 cm Tornberg och Hardy Häman Aktell var svårast att passera i hela Allsvenskan.

Sedan återstår att se hur mycket offensiv Paananen och Ivarsson kan få fram och lyfta de 4+11 som Tornberg producerade i Löven.

***

I Piteå gjorde Tornberg hela 121 poäng (41+80) på bara 138 matcher (0,88 poäng/match) med +79 sina senaste tre säsonger där.

Bland annat imponerande Tornberg då för ett vasst Piteå i matcherna mot VIK. Så bra som Piteå och Tornberg var då i VIK-matcherna var det nog få VIK-fans som trodde att VIK skulle gå upp.

Frågan är bara hur mycket mer offensiv som finns där och om Pajalasonen kan börja producera som i Piteå även i HA? Eftersom VIK ser ut att tappa högerfattade poängsprutan Jerome Leduc är det viktigt att högerfattade Tornberg kan ersätta en del av den poängproduktionen.

Till att börja med har Tornberg varit ganska skottglad per enhet istid i Björklöven (2a: 18/19 och 4:a 19/20) vilken tyder på en förmåga att förskjuta spelet mot offensiv zon, vilket även urstarka +27 senaste säsongen vittnar om.

Dessa +27 var för övrigt klart bäst av alla backar i serien. Totalt var bara poängkungarna Jonathan Dahlén i Timrå och Jonathan Johnsson i Modo bättre.

***

Nedan är Tornbergs alla åtta mål de senaste två säsongerna i Björklöven. Även om detta såklart är värsta sortens ”körsbärsplockning” kan vi nog ana en riktigt fin direktskottsteknik som nog kommer få mer utrymme här än i Björklöven:

2019/20 – fyra mål på 42 matcher (klicka på länkarna och se när Tornberg, nummer 52, nätar i höjdpunkterna):

2018/19 – fyra mål 51 matcher

August Tornberg (#52) gör ett av två mål i på Samuel Ersson i Västerås 12 december 2018. (Skärmdump TV)

***

Så här säger en svensk toppback om Tornberg till bloggen:

“Löven ville behålla, men erbjöd en sämre deal än tidigare. Storväxt, enorm räckvidd. Kylig med puck. Inte lika kraftfull skridskoåkning som Simon Åkerström, men skulle säga att han är bättre med puck än Åkerström. Tror han är god för 25-30 poäng i VIK om han ges tid i powerplay. Allround och gedigen spelare som är bra på det mesta.”

***

Så VIK har adderat en back som kommer stabilisera spelet i egen zon och möjligen kommer bidra en hel del offensivt. Vi har ju sett en del andra backar blomma ut sent offensivt på hög nivå som (Elias Fälth och Johan Åkerman som de mest extrema exemplen). Förhoppningsvis kan Tornberg i bästa fall göra något åt det hållet.

Det blir också trångt om platser i PP med Jansson, Berglund, Åkerström plus Tornberg. Att spela fyra forwards i PP är ett minne blott?

4 svar

 1. Andre skriver:

  Han var helt ok, problemet är att han inte platsar i top4 i Lövens backuppsättning och man förstår att han går vidare till ett lag där han får mer speltid.

  Tornberg hade en risig höst o löven men efter jul spelade han upp sig rejält. Förstår dock varför han blev bänkad i slutspelet.

 2. Hockeyfan skriver:

  Överskattad spelare

  • Peter skriver:

   Överskattad vet jag inte, är väl aldrig nån som sagt att han är en toppback i ett topplag. Bra back som Funkar som 5-6 back men bättre än så är han inte.

 3. Jörgen skriver:

  Grattis till en bra spelare