Koll spelarmarknadsfaktorer, hur bör tunna VIK rusta inför slutspelet & Sura gör det bättre än VIK i AllEttan med ny seger mot Östersund efter Hudiksvall, Piteå och Boden

Ludvig Jardeskog var en gigant i Umeå i Match 2. Blev ju allt vassare i Västervik som nådde semi ifjol. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Tiden går fort när man har roligt. Och så här roligt var det längesedan VIK:are haft då vi redan nått halvvägs in på säsongen under det första kapitlet i SHL-satsningen. Och nu ”bara” åtta veckor kvar till transfer deadline den 15:e februari.

VIK:s tunna trupp behöver breddas inför ett förhoppningsvis långt slutspel. En viktig fråga är om VIK har tillräcklig tuffhet och storlek, främst på forwardssidan. För vi vet ju att under slutspel har VIK blivit utsatta för flertalet överfall genom åren. Då skadar det inte att ha lite ”bite” och avskräckande spelare själv.

Ludvig Jardeskog, kanske den back som har mest kvar att bevisa, kommer bli nyttig att kasta in då i slutspelet. Framåt kommer exempelvis Frycklund och Wikman bli hårt ansatta och påhoppade av sådana som Daniel Bertov och Mikael Eriksson och vi vet ju att domarna och domarcheferna absolut inte är några att lita på.

En joker som lär passa i slutspelshockey är ju 191 cm och 98 kg Filip Wiberg som är på väg att växa in i laget. Så fysiskt välutvecklade juniorer växer inte på träd. Tänk några år till av gymmande och ishockeyspelande där.

Den stora frågan är hur Patrik Zetterberg ska förbereda laget på bästa sätt inför ett långt slutspel. VIK har ju imponerat så stort att det gäller att Zetterberg tar fram sin absolut finaste fingertoppskänsla gällande att bredda/spetsa utan att röra om för mycket.

***

Talade med en insatt lite om vad som kan påverka den fortsatt så tunna spelarmarknaden framöver.

– Team Canada kan ta med några killar från Nordamerika till Spengler Cup i Schweiz, och möjligen blir några av dessa kvar i Europa. Vissa av dessa killar är fortfarande på kortare kontrakt (PTO) med sina AHL-klubbar, de kan dock skriva på nya korttidskontrakt efter att det ursprungliga går ut. Men om europeiska klubbar kastar fram ett fett kontrakt kanske de stannar för de säkra pengarna.

– KHL har sin deadline redan den 22:a december så åtminstone en marknad försvinner då för inkommande spelare. IIHF använder 1 mars som deadline i år tack vare av OS.

– Men tyska toppligan har återinfört upp/nedflyttning den här säsongen så jag kan inte se avsågade lag släppa spelare där som förr. Vi kan glömma att VIK hittar en ny Trivellato i Krefeld som förra säsongen med andra ord.

– Men man kan alltid försöka värva spelare från ECHL, om spelaren vill brukar det vara enkelt att lösa, men fortsatt osäkra pandemitider minskar reslusten. Och de flesta spelare i Ettan har klausuler för HA.

***

En lärdom då VIK var i Ettan var hur bra de bästa lagen är där. Den insikten gör Surahammars fyra raka segrar mot tredjeligastorheterna Hudiksvall, Piteå, Boden och senast Östersund än mer imponerande och överraskande. VIK blev ju piskade några gånger mot både Piteå och Östersund.

Måste erkänna att Suras lag på pappret ser tunt ut, särskilt nu när André Astley lämnade för Almtuna. Någon som sett Sura kanske kan rapportera vad de gör så bra?

Sundhetstecken också att länsslagen även samarbetar och försöker lyfta varandra. VIK flaggade ju för Suras matcher i senaste hemmamatchen. Kanske kan det minska det eventuella ”VIK-motståndet” där så flera länsbor även besöker ABB Arena?

4 svar

 1. Peter skriver:

  Här är kanske en back för VIK om Zäta söker storlek och tyngd vill säga. Kevin Tansey med meriter från AHL, ECHL och ICEHL. Kevin hade ungefär samma poängsnitt som Jerome Leduc förra säsongen i ICEHL.

 2. Pelle skriver:

  André gjorde för övrigt mål igår för AIS.

  Jag har inte sett Sura i år men David Lidström tror jag är en orsak till Suras framgångar. Det man är nyfiken på är hur han står sig i HA. Men han kanske inte är intresserad av en ny satsning.

 3. Örjan skriver:

  Sura har fått en vinnarmentalitet i laget
  Och alla ger allt i varje byte
  Och skoj att se att VIK lånade ut Johan Ström från J20 till Sura nu i några matcher när det vart skador på ena målvakten i Sura
  Kanse skulle låna ut några av Juniorerna som ” knackar” på dörren tills VIK A-lag till Sura några matcher

 4. Bozo skriver:

  Superjinx. Inte för att vara den, men allt med koppling till VIK har gått hyffsat hittills och många av de bärande spelarna i Sura är skolade i VIK.