Lars Ivarsson gör comeback efter äventyr i Örebro, Danmark, Oskarshamn & Mora och forwardstrio plus nygammal back presenterades som sista pusselbitarna för nu

VIK:s tränarpar behöver lyfta vissa individer extra. FOTO: JIMMY GERDIN

 

Under en presskonferens tillsammans med VLT presenterades under fredagen Lars Ivarsson som ny andretränare och forwardsen Sebastian Benker (ex-Troja), Mattias Beck (ex-DEL2) och Jesper Johansson (förlängning).

Ivarssons budskap idag var att han följt hockeyn nära sedan avslutet i Örebro. ”Ivve” sa att han delar Thomas Paananens syn på att coacherna sätter ramarna men att spelarna sedan måste få vara delaktiga i utvecklingen av spelsättet.

Den 9:e juni hintade Centralen om Ivarssons comeback. Ivarsson är som alla vet en gammal storspelare från Elitserien i HV71, Brynäs, VIK och lirade även OS för Tre Kronor 1988.

Ivarsson visade hjärta då han ställde upp och var en nyckelspelare efter konkursen sommaren år 2000 då VIK klättrade i seriesystemet.

Under Johan Tornbergs 17 matcher som huvudtränare hösten 2008 släppte laget in dryga tre mål per match, alldeles för mycket för ett tänkt topplag. VIK låg på en mindre smickrande sjundeplats, bland annat bakom Sundsvall, när Tornberg hoppade av i november efter en förlust en mörk kväll i Uppsala.

Ivarsson tog då över och guidade VIK uppåt i tabellen till en slutlig tredjeplats i Allsvenskan och därmed direkt avancemang till kvalserien. Under Ivarssons 28 matcher som huvudtränare i Allsvenskan tog laget hela 17 segrar och VIK:s insläppta mål per match sänktes till 2,7.

54-åringen fick dock lämna VIK den 26 oktober 2009 trots succén året innan då han alltså framgångsrikt efterträdde Johan Tornberg.

Oskarshamn, Mora, Danmark och Örebro har sedan varit stopp på vägen där Ivarsson varit både huvudtränare och assisterande. Ivarsson har bland annat guidat Fredrikshavn till final i danska slutspelet.

Men Ivarsson fick alltså lämna tränarjobbet i VIK efter bara fyra segrar på 12 matcher hösten 2009. Dock verkade inte laget vara så mycket bättre den säsongen. Efterträdaren Fredrik Nilsson lyckades inte lyfta laget till bättre än en åttondeplats en bra bit från playoff.

***

Sebastian Benker känns som en väldigt smart värvning av en spelare som stor inför sitt stora genombrott. FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIK landar också storväxte forwarden Sebastian Benker, 26, från Troja. Den 30:e maj avslöjade Centralen att VIK träffat Benker.

Benker gjorde totalt 15+24 för 39 poäng på 61 matcher i Allsvenskan och kvalserien, varav 10+14 på 51 matcher i Allsvenskan.

I kvalserien blev det hela 5+10 på tio matcher och Benker var i undertecknads ögon, tillsammans med Trojas Nicolai Meyer, den spelare som imponerade mest i kvalet. Det är sällan två spelare sticker ut i ett motståndarlag på det sättet. Redan då tänkte man att VIK borde signa den där store 27:an i Troja.

26-åringen drev och fördelade puck på ett magnifikt sätt i kvalet och det är inte ofta spelare märks på det sättet. I kvalet hade Benker även bäst plus/minus i laget.

***

Mattias Beck har varit med länge. Här i Moras dress 13-14 mot VIK:s Matt Fornataro. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Mattias Beck är också klar. 35-åringen har lirat tre säsonger i den tyska andraligan DEL2 för storlaget SC Riessersee.

Beck har snittat 0,96 poäng per match under tre säsonger i respektabla DEL2, trots vissa skadeproblem. Det är ändå helt okey med tanke på att spelare som Greg Squires (1,02) och Brady Leisenring (1,00) också legat i den poängtakten.

Lika viktigt är kanske att Beck varit assisterande kapten i såväl AIK som i Riessersee som importspelare. Att få vara kvar tre säsonger som ganska välbetald import i samma klubb tyder också på någonting.

– Beck kom tillbaka från en svår knäskada och var okey igen och gjorde några fina mål, säger en källa på insidan i Tyskland. Riessersee är för övrigt nära att gå i konkurs nu.

– DEL2 är en av de bästa andraligorna i Europa men du kommer fortfarande undan med några brister som spelare, menar källan om forwarden som både kan passa och avsluta själv.

***

Jesper Johansson. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jesper Johansson är också som bekant klar för en förlängning. ”JJ” är en karaktärsspelare som dessutom med sin högerfattning sköt några fina och hyperviktiga mål i kvalen.

Enligt röksignaler ska kanske Oscar Pettersson och Jesper Johansson varit lite av de hetaste alternativen för den sista platsen till förlängning. Skellefteåsonens extremt starka ledaregenskaper och karaktär ska ha varit viktiga vid det beslutet.

***

Hercules gjorde det mycket bra i A-laget 16-17. FOTO: RUNE ÅHLÉN

En annan intressant nyhet var att lovande Enköpingsbacken Hercules Ölander Horn, 20, ska testas i träning då Kenny Källströms nyoperade axel kan behöva mer tid. Thomas Paananen har tidigare jobbat hårt med just Hercules utveckling i VIK J20.

Hercules gjorde några oerhört starka inhopp för VIK i Allsvenskan 16/17. Zäta ville behålla men Skurskärssonen värvades sedan till storsatsande Hudiksvall (där han fick ett heltidskontrakt) och det blev 4+9 trots en del skadebekymmer för rightbacken.