Leitner ersattes inte & expertkällor om de viktigaste egenskaperna hos en sportchef: ”Att sportchefen ska vara en god förhandlare är inte prio 1”

Fish var en kanonvärvning av NJ, tyvärr en få toppvärvningar till denna säsong. Nya sportchefen måste lyckas hitta flera ”Fish” runt om i Sverige; unga, snabba och hungriga och troligen ganska billiga spelare med utvecklingspotential. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Mitt i besvikelsen över ännu en förspilld gulsvart säsong måste vi och främst VIK-ledningen se framåt. Centralen har samtalat med lite externa källor som jobbar i hockeybranschen om hur de ser på sportchefsrollen. Sammanfattning nedan:

”Nummer ett måste ju vara att ha stor kunskap om sporten. Bygga en röd tråd när det gäller spelidé. En extrem tydlighet där och även rekrytera tränare till både J- och A-lag som fogar in sig i det. Inte ”göra en Modo” och ta in tränare med annan idé. Skellefteå ett exempel på hur man bör göra, nu även Djurgården med Jocke Eriksson som sportchef.

Att sportchefen ska vara en god förhandlare är inte prio 1. Oftast är klubbdirektören eller annan person inblandad i det ekonomiska och sköter förhandlingen ”i bakgrunden”.

Däremot ska ju sportchefen vara professionell och ha ett väldigt bra bemötande, både mot spelare, sponsorer, media och hockeyfolk i allmänhet. Det ska vara någon som är rak och tydlig och som inte kör med bullshit. Det skadar bara klubben i längden, bränner broar hos agenter, spelare, sponsorer etc. Saker kommer snabbt upp till ytan. HockeySverige är litet… Därför är vissa namn inte bra val för någon klubb.

Jag tyckte om en sådan som Leif Rohlin som VIK hade förut. Rohlin kändes ärlig och omtyckt av spelare. Frågan är hur Rohlin är på att bygga organisation på det sättet som beskrevs ovan?

Nu är det förmodligen inget namn för VIK men vore jag den som styrde en elitklubb skulle jag gå all in på Jonas Rönnqvist. Fruktansvärt bra hockeykunnande och väl respekterad.”

***

Något helt annat: Visst ersättes aldrig tänkte topplaymakern Matt Leitner med en annan tänkt topplaymaker? Det märktes… Hur tänkte man där egentligen?

Kommer in på det mer sedan, men prio 1 framåt i spets nästa år måste vara en playmaker av yppersta klass som gör sin omgivning bättre. Något åt Marcus Nilsson-hållet. En sådan typ saknades verkligen i år och kanske även åren innan.