Lite intressant statistik från 18/19 per spelad tid (som dock ska tas med en stor nypa salt)

Marcus Bergman gjorde flest poäng per enhet istad av alla 18/19 i dagens VIK. VIK måste få igång Bergman nu, vars högstakapacitet är hög. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

HockeyAllsvenskan.se har en del intressant statistik som går att använda. Nedan ett försök att se hur gamla och nya VIK:are presterade per enhet istid 18/19, för att mer rättvist kunna jämföra alla spelares siffror. Siffrorna för mål, assist och poäng är bara från 5v5:

Grönt markerar bästa notering. Nyförvärv i vinrött.

Har försökt dra av speltid i PP och BP (snittiden i PP/BP per match var ca 8 minuter/lag). Allt på ett högst ovetenskapligt sätt. En allvarlig brist är att i skottförsöken ingår även PP-skott, så det måste vi ha i åtanke när vi bedömer spelare.

Nedan också en sammanslagning av det offensiva (poäng60+plusmål60+skottförsök60) och defensiva/fysiska (tacklingar60+blockade skott60+minusmål60):

Grönt markerar bästa notering. Nyförvärv i vinrött.

Vi kan se att Alexander Lunsjö verkar ha många strängar på sin lyra, ligger i topp gällande tacklingar, blockade skott och skottförsök. Vi ser också att Viktor Hertzberg, enligt detta sätt att räkna, ligger i topp ”totalt”, trots att det blev många minusmål i Almtuna ifjol, vilket såklart är orättvist att ta med här.

I detta sätt att räkna premieras verkligen spelare som genererar egna skottförsök, men enligt riktig Corsi (som vi inte har tillgång till alltså, tyvärr) ska ju hela femmans skottförsök räknas in när en spelare är inne. Men detta säger kanske lite om hur bra spelare är att skapa saker på egen hand.

Intressant också att William Wikman faktiskt generade flest assist av alla i 5v5 per 60 min., det visar ju att här finns mer att hämta. Isac Skedung var klart bäst defensivt med bara 1,5 baklängesmål per 60 min. i 5v5, dock har centern svårt att få till egna skottförsök.

Morgan Hassel klart bästa defensivbacken enligt denna modell, men fina siffror där även på August Nilsson. Jimmie Jansson klart bäst offensivt av backarna. Jesper Johansson skottblockkung och tacklingsglad, Anthon Eriksson tacklingskung och Benker den som är inne på mest mål framåt.

Vilka fler noteringar kan göras av nöffrorna ovan, dock som sagt med en stor nypa salt? Men visst är det intressant att lyfta lite på locket till det som kallas ”underliggande siffror”…