Kampen Ehrnberg – Källström ser ut att bli en av de hetaste under försäsongen i ett VIK där annars topp-6 ser ganska klart ut i nuläget

Nr 23 kommer bäras av Alexander Younan istället för Kenny Källström kommande säsong. Åter tack för allt Kenny! FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Försäsongen är här. Äntligen kan vi få börja betrakta detta VIK som, ridandes på en framgångsvåg, siktar högt 2019-2020.

För vissa är försäsongen mer eller mindre en transportsträcka. Som för beprövade veteraner som Fredrik Johansson och Morgan Hassel. Alla vet redan vad de kan (och inte) även om idrottsprestationer såklart är en färskvara.

Men för vissa backar och andra gäller det att omgående visa ledningen vad de är gjorda av. Först kan vi dock slå fast att hierarkin och rollfördelningen på förhand är ganska klar på pappret; Jimmie Jansson, Alex Younan, Morgan Hassel, August Nilsson, Erik de la Rose och Jerome Leduc ser ut att vara ganska klara topp-6-backar i dagsläget.

Calle Ehrnberg, 20, och Kenny Källström (med fysiskt starke Karl Falk från J20 som wildcard, intervju här) tittar in lite från utsidan och vill gärna visa att de ska vara med på allvar. Att Paananen/Ivarsson gillar att rulla på sju backar gör att det blir en riktig duell om istid mellan Ehrnberg och Källström.

Källström måste helt enkelt bevisa att han hänger med i HA efter en ganska blek 18/19 efter sju säsonger i sämre ligor. Kvalhjälten räddades kanske lite av ett kontrakt som löpte över 19/20. Samtidigt var Källström skadedrabbad och missade hela försäsongen sommaren 2018. Bättre förutsättningar nu, men även hårdare konkurrens.

Nu ska dock Källström vara frisk och det blir viktigt att den nyblivne 30-åringen visar bra takter redan på försäsongen för att lugna VIK-ledningen. Lika viktigt blir det för Ehrnberg att direkt visa att han håller i HA och kan översätta lovorden om fina fötter, enorm vilja och allroundkapacitet till hög seniornivå.

***

Om vi går tillbaka till topp-6-backarna blir försäsongen där främst en chans att visa vilka som ska spela mest power play och få istid när matcher ska avgöras, med mera. Bland topp-6-backarna är det ganska öppet vilka som blir ”topp-2” och så vidare.

Men det blir extra viktigt för De la Rose och Leduc att visa att de kan vara framstående i HA, även om det inte är någon panik att de ska glänsa direkt. Deras CV:n är ändå relativt solida.

***

Gällande vilka som knackar på från J20 blir det intressant om ovan nämnde Karl Falk, som ska vara en stark defensivback, men som även ska ha ett bra/ok förstapass, får någon istid under försäsongen. Falk var alltså ensam utvald back att få delta i A-lagets sommarträning. Nu finns dock ingen cup i Köping mot enklare motstånd att lufta juniorer i.

Till J20 har Zäta plockat in backen William Johansson, en 19-åring som redan faktiskt har gjort 85 matcher i inte oävna Skövde i Ettan (4+10). På J20-nivå får det anses vara en ganska bra värvning, då vi i Västerås alla numera med egna ögon sett att det finns mycket bra i tredjeligan…