Intervju Karl Falk som är ”niondeback” i dagsläget: ”Jag vill gå från junior till att bli ett proffs och i J20-laget saknades en del driv senaste säsongen”

Karl Falk. FOTO: NATHALIE ANDERSSON

 

Karl Falk kan sägas vara ”niondeback” i A-laget just nu, då representationslaget bara har åtta backar. Den storväxte (192 cm och 85 kg) 19-åringen är den ende backen utvald att få delta som junior i A-lagets sommarträning. Värmdösonen har gjort tre säsonger i VIK:s organisation.

– Jag pratade med ”Hellas” (Pär Hellenberg, J20:s tränare) efter säsongen om möjligheten att vara med A-laget, och samtidigt hade man bestämt sig för att fyra juniorer skulle vara med och träna sommarfys, berättar Karl för bloggen.

– Så då kände jag att jag borde få chansen att vara med och träna. Sen berättade ”Z” och Lasse (Ivarsson) snabbt bara att de ville att jag skulle vara med och köra just sommarträning. Så det var självklart jätteroligt och nyttigt att få vara med och träna med proffs.

Hur upplever du den här träningen?

– Just den här sommarfysen har varit väldigt bra tycker jag. Det har varit bra variation på träningen och det har varit ett bra driv inom laget. De största skillnaderna är att man tränar mer jämfört med J20.

– Och sen att i A-laget vill alla bli bättre och utvecklas. Fystränarna ”Crille” och ”Sebbe” och lagt upp träningen på ett sätt som gör att vissa veckor är tyngre och vissa veckor är lite lättare, med fokus på rörelse och att vara explosiv.

Hur beskriver du fjolårssäsongen i J20?

– Jag tycker inte förra säsongen alls var vad jag lagmässigt hade hoppats på. Det kändes som att det saknades ett driv och viljan att vinna. Jag tycker att det var bra många gånger, men vi hade inte den lilla extra glöden för att vinna matcher.

Hur beskriver du dig som spelare?

– Jag ser mig själv som en tvåvägsback som ska kunna spela i alla situationer. Jag vill vara en spelare som coachen kan lita på. Jag försöker spela hårt över hela banan och jag gillar att använda mig av mitt fysiska spel, säger Karl, vars förebild när det gäller hockey är Nicklas Lidström.

– Mina styrkor att jag är stor och stark och kan spela i alla situationer. Jag tycker att min största styrka just nu ligger i det defensiva och passningsspelet. I det stora hela jag vill förbättra främst är att kunna tävla i varje situation och att kunna göra det konsekvent. Sen mindre detaljer som skott och vändningar är något jag också kommer att ha fokus på under hösten.

Hur skulle du beskriva Albin Olofsson, Eric Juhlin, Kivelä Carlzon och din bror Simon Falk som spelare? Många är nyfikna på dessa forwards som kommer underifrån…

– Olofsson är en kvick forward med bra händer med sinne för målburen. Juhlin är en rivig spelare som är bra på skridskorna. Detta tillsammans med bra händer och bra skott gör att han blir en spelare att hålla ögonen på så fort han får pucken.

– Kivelä Carlzon är en spelskicklig center med en grymt passningsspel. Han är bra på att hitta ytor på isen som öppnas av hans fina passningsspel.

– Min bror Simon är en stor och stark rightskytt med ett grymt skott. Han använder sin längd och styrka till sin fördel på isen för att kunna hitta till nätet.

Och hur beskriver du backen Carl Ehrnberg som sedan tidigare lyfts upp i A-laget?

– Calle är en rörlig back med grym skridskoåkning. Han gillar att bära puck och han är en riktig vinnarskalle. Det är hans offensiva kvalitéer som sticker ut. Han ligger ofta rätt i defensiven och jobbar alltid hårt för laget.

Till sist: Vad är ditt mål kommande säsong?

– Det är att ta klivet från att vara juniorspelare eller ”talang” till att bli ett proffs. Det vill säga spela konsekvent på en hög nivå hela tiden.

– Det vore självklart kul att vara med A-laget och spela något, men jag fokuserar först och främst på att göra en riktigt bra säsong med J20 och ta oss till Topp-10-serien, säger Karl Falk avslutningsvis.

***

Ett sent stort tack till alla Er cirka 25 stycken som valde/väljer att stötta bloggen ekonomiskt! Ingen nämnd och ingen glömd, men vet vilka många av Er är.

Tack vare Er kan bloggen leva och exempelvis köpa in bilder som Rune Åhléns och de på Karl Falk och Albin Olofsson, vilket gör artiklarna mycket mer levande. Vill Du stötta finns mer info nedan.