Intervju med lovande Albin Olofsson om A-lagsdebuten mot Modo & scout om Bartalis som är ny i Vita Hästen

Kanske inte landslagsklass, men svenskt blir det till 99%... (Photo: Matthew Murnaghan/Hockey Canada Images)

 

En av de mest intressanta juniorerna i VIK är snabbe forwarden Albin Olofsson, som alltså är en av fyra utvalda juniorer som fått sommarträna med A-truppen.

– Jag skulle säga att jag utanför isen är en ambitiös och driven kille med höga mål, säger Albin till bloggen.

– På isen spelar jag med mycket fart och gillar att utmana. Målet är att slå mig in i A-laget kommande säsong, fortsätter Albin.

Förra året fick du debutera i A-laget borta mot Modo, hur upplevde du det?

– Jag tyckte det kändes väldigt bra. Jag kom in i matchen på ett bra sätt och fick känna på pucken, säger Albin som i sin pigga debut bland annat fixade en straff åt VIK.

– Jag fick ytor att åka på så det kändes riktigt bra, säger Albin som har Peter Forsberg som förebild.

Hur gick det till när du blev utvald att få vara med i A-lagets sommarträning nu? 

– Jag fick ett samtal av ”Z” (Patrik Zetterberg) och han sa att jag skulle börja träna med A-laget veckan efter. Jag tycker det har varit bra, ”Sebbe” och ”Krille” (de nya fystränarna) gör ett bra jobb och grabbarna är schyssta.

Många är nyfikna på er juniorer, hur skulle du beskriva bröderna Falk, Eric Juhlin och Marcus Kivelä-Carlzon som spelare? Vilka spelade du mest med ifjol?

– Skulle säga att jag, ”Julle” och ”Mackan” är ganska lika, lite mindre och mer fart. Detta medan ”Falkarna” kan utnyttja sin fysik mer. Jag spelade ganska mycket med allihopa faktiskt.

Hur beskriver du senaste säsongen?

– Det gick väl inte riktigt som jag hade tänkt mig förra säsongen. Jag förväntade mig mer av mig själv och av laget. Men så blir det ibland, det är bara se till att det blir annorlunda nästa säsong.

Vad är din styrkor och vad kan du förbättra?

– Min främsta styrka är min fart, utmana och komma till lägen. Men jag har mycket att jobba på, som skottet, spelet i egen zon och riktningsförändringar. Med mera.

Du var listad som en ”notabel talang” på EliteProspects.com inför NHL-draften nyligen, hörde du något kring det?

– Nej, jag hade inte hört någonting innan heller, så jag hade inga förväntningar, säger Albin avslutningsvis.

***

Vita Hästen har värvat forwarden Istvan Bartalis från starka tyska toppligan DEL. En värvning som man från Hästens ledning säger ”kan vara seriens bästa spelare” (!).

Men fullt så optimistisk låter inte en källa på insidan som följt Bartalis noga de senaste åren i Tyskland:

– Var i bästa fall genomsnittlig på sistone. Bra skridskoåkare, anständiga händer och skicklighet, men skapar inte mycket offensiv längre. Och har haft oerhört svårt att hålla sig frisk och skadefri.