Lite koll på Österrike-Slovenien där oväntat ny VIK-följare och ex Mora småglänste & scout om Deven Sideroff som är ny i Kristianstad

Rauchenwald var inledningsvis het i hörnen. Här på väg att crosschecka Luka Kalan. Skärmdump

 

Bloggen följde en internationell match med VIK-intresse under lördagen. Slovenien vann med 3-1 mot Alexander Rauchenwalds (nr. 9) Österrike i öppningsmatchen i turneringen ”Beat Covid…”.

Rostig hockey och kameramannen i Ljubljana hade nog inledningsvis tagit några kalla, men verkade nyktra till desto längre matchen led.

Österrike och Slovenien spelade med något av ”B-lag” med många som inte spelat på två månader. Och många som tackat nej, då det bara är träningsturnering som ersättning till inställda ”B-VM”.

***

Hursomhelst. Nian gjorde tidigt en bra puckstöld med ”stick on puck” och var beslutsam i hörnen. Även överhet och onödig crosscheck i slutet på första. Spelade i en av topp-2-kedjorna med helt okey yttrarna Haudum/Ganahl.

Men det fanns inte mycket till passningsspel eller kemi överhuvudtaget på plan i något av lagens kedjor. Det var väldigt torftig ishockey. Så det är svårt att bedöma Rauchenwalds offensiv i denna match. Nian hade svårt i teken, vilket vi får hoppas var en engångsföreteelse eftersom siffrorna i ICEHL varit ganska bra de senaste tre åren.

Hade 8-5 i ”noterbara prestationer” i min bok, verkade ganska hungrig i dueller. Skottvillig, även på direktskott, men man vill se lite mer fyrverkerier offensivt, särskilt pucktransporter och förmåga att skydda pucken i ingångar i anfallszon.

Vi är ju dock förvarnade att detta inte är en ”WOW”-spelare, utan nöter mer på. Såg ut att tröttna allt eftersom och slog bort några passningar i slutet då coachen toppade laget och öste istid på Rauchenwald och några till.

***

Detta verkar vara Rauchenwalds ”kontor” i PP, både i landslag och klubblag.

Att ha en spelare som gillar och är van att stå här mellan cirklarna i PP kommer nog vara bra för VIK, som behöver någon oöm spelare där som även kan producera.

***

En som som dock stod ut lite oväntat i Österrike i mina ögon var forwarden Lucas Thaler, sistaårsjunior född 2002, som varit i Mora J20. Han började intressant nog nyligen följa VIK på Instagram, men ska ha kontrakt med Salzburg J20 över kommande säsong enligt EP.

En smart, skicklig och frejdig rightare vore väl precis vad VIK J20 (till att börja med) skulle behöva (som just nu bara har en rightare och denne gjorde noll mål förra säsongen…) Slog några fina passningar.

***

Kristianstad har tröttnat på botten gör en intressant nysatsning med många nya importer. Deven Sideroff är en som hade fina siffror i Österrike.

– Gick bra för Innsbruck, tränaren ville behålla honom, säger en NHL-meriterad scout till bloggen. Var en U24-import för dem förra säsongen, vilket ger fördelar importmässigt och hur många man får ha i den ligan.

– Vissa har beskrivit honom som en playmaker, och tidigare har han beskrivits som en hårt arbetandes ”coachdröm”, men inget av detta ser jag riktigt. Men han har goda händer, är väldigt opportunistisk/påpasslig runt nätet, sniffar upp målchanser och kan göra mål och skapa saker. Bra för PP.

– Inte så intresserad av att jaga tillbaka och återta puck dock. Måste naturligtvis användas i en offensiv roll. Vet inte hur han passar i ett mer defensivt lag, Innsbruck spelade ett öppet spel. Totalt sett en genomsnittlig eller något bättre import i ICEHL, men kan bli bättre eftersom han är ung.