Lite mer ljus på den svårbedömda centersidan då Isac Skedungs insatser i Karlskoga & Leksand överblickas: ”Kan bli en bra tvåvägscenter till andra eller tredje kommande säsong”

Thomas Paananen har kanske lite att jobba och klura med för att få ut talangen som finns på centersidan, då de fyra påtänkta kanske inte direkt har spikraka karriärer. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Nästan bara tre veckor kvar till ispremiären den 4:e augusti. Det är ganska bra tajmat att när semestrarna börjar lida mot sitt slut för många tar istället den långa hockeyfesten vid.

Lagbygget i Västerås innehåller denna gång extra många ”öppna” platser för de gamla och nya spelarna att slåss om. Patrik Zetterberg har också sagt att man troligen inte kommer ha någon utpräglad förstafemma.

En fråga som likt många andra är ganska öppen i VIK är kampen om platserna i centerhiearkin. Detta även om Mikael Frycklund lutar åt att få starta som förstecenter och Jesper Cederberg som fjärde. Kalle Östman plus Isac Skedung är svårare att placera i dagsläget.

På pappret dräller det inte heller av centeralternativ. Detta även om Sebastian Benker, Mattias Beck och Jesper Johansson ansluter, då den denna trio främst är yttrar.

Med andra ord är det viktigt att de centrar man har lyckas reda ut frågetecknen för att Zäta ska slippa kompensationsvärva eller tvinga in Fredrik Johansson i mitten igen, där kaptenen ofta varit betydligt mindre produktiv.

***

Just unge Isac Skedung, fortfarande bara 21, är kanske svårast att sia om av centrarna. Bloggen fick dock lite ljus på talangen från en källa som jobbat på insidan i klubbar i Allsvenskan med att analysera spelet:

– Skedung har potential att utvecklas till en bra tvåvägscenter i andra- eller tredjekedjan i VIK kommande säsong. Men jag tror han kommer behöva stort förtroende och speltid för att hamna i ett tillstånd där han kan ta det steget, menar denna källa.

– Hans styrkor skulle jag säga är blicken för spelet och hans ”hand-eye-coordination” – trots sin lilla storlek är han rätt vass runt kassen med fina styrningar och en förmåga att dyka upp där i rätt ögonblick.

– Jag upplevde Skedung som totalt sett ganska osynlig i Karlskoga (dock bara åtta matcher). Han hade svårt att få till det fullt ut trots en väldigt bra omgivning till en början, först mellan Gustaf Thorell och Fredrik Forsberg.

– Och när Rodrigo Abols kom tillbaka från Örebro gick Skedung ner och spelade i en väldigt anonym tillvaro i Karlskogas minst delaktiga kedja mellan Henrik Rommel och Martin Pärna.

– Rent statistiskt, om vi blickar tillbaka på hans tid i Leksand, hade han en positiv inverkan på deras defensiva spel, men det såg inte lika bra ut offensivt då Skedung var på isen där generellt (samtidigt fick han kanske inte så mycket förtroende i en offensiv miljö där.)

***

Att VIK får ordning på just centersidan ser ut att bli en stor nyckel. Där finns det kanske några fler frågetecken än hos övriga lagdelar. Dock är det relativt unga centrar vars bästa år med stor sannolikhet ligger framför dem.