Lite mer om Gian-Marco Hammerer som får scout att undra & fler tunga tapp för VIK J20 då poängkungen Hugo Lejon troligen drar till Brynäs

Karl Andersson var en solid länk i den starka J20-kedjan med Gustaf Kangas och Hugo Lejon. Nu är alla tre borta från VIK J20. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

PÅ BILDEN: Karl Andersson var en solid länk i den starka J20-kedjan med Gustaf Kangas och Hugo Lejon. Nu är alla tre borta från VIK J20. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Bloggen bytte några ord med en på insidan i branschen i Centraleuropa om Gian-Marco Hammerer:

– Jag har inte scoutat honom. Men något känns lite fel här, eftersom schweiziska spelare i princip aldrig rör sig runt ute i Europa – för mycket pengar att tjäna där i hemlandet.

– Schweiziska scoutingsrapporter förutspådde innan säsongen 23-24 att Hammerer hade behövt gå igenom den schweiziska andraligan (SL) innan han kanske kunde bli en fjärdekedjespelare i högstaligan NL.

– Kommer för övrigt från samma by (Monstein, befolkning: 180) som utförsåkaren Jasmine Flury.

– Men förvänta dig ingenting, Hammerer togs inte ens ut till de ganska svaga schweiziska juniorlandslagen under sina sista juniorår. Hur kom de på hans namn?

***

Enligt uppgifter kommer poängkungen i J20 Hugo Lejon snart presenteras av Brynäs. Detta då även Lejon enligt rykten ska ha velat ha betalt ungefär som enligt SHL-junioravtalet (som aktiveras efter 100 SHL-minuter på runt 21K-22K per månad) som även Gustaf Kangas ska ha gjort.

VIK kände då uppenbarligen att de inte kunde sätta det löneexemplet för juniorer som trots allt ännu inte slagit i A-laget, och dessutom varit lite ojämna i J20 (läs: i det så avgörande kvalet). Men såklart väldigt synd att tappa de bästa J20-lirarna innan den ens blivit seniorer.

Dessutom går centern Jan Dorthe, som också var en av de klart bästa i J20, motsatt väg jämfört med Hammerer och återvänder hem till Schweiz.

Lägg till att alltså defensivt så skicklige allroundcentern Gustaf Kangas lämnat för Björklöven. Och att 2004:an Karl Andersson nyss gjorde sitt sista juniorår och att så lovande målvakten Måns Goos gick till Färjestad.

Toppbackarna Petter Eriksson och Wilhelm Gullhav har också blivit för gamla, samma för viktiga forwards som Elias Hallin och energiknippet Alexander Aleslöv.

Plus att Nikodemus Wernquist och Wille Ekman Cederborg kanske kommer vara upptagna med betydligt mer A-lagshockey 24-25.

Detta alltså för ett VIK J20 som redan säsongen som gick med nöd och näppe höll sig kvar i högstaligan via en kvalserie. Frågan är också om ledare Eric Karlsson kommer kunna fokusera på J20, eller fortsätta i A-laget?

Enorma utmaningar således på förhand att få J20 att blir kvar i högstaligan efter kommande säsong.

18 svar

 1. Karl P skriver:

  J20 – flera intressanta bloggvinklingar och kommentarer med några överord.

  En tillbakablick från den gångna och skade-/sjukdomsfyllda säsongen. I ett antal matcher behövdes det fyllas ut med J20-spelare, ibland tre-fyra spelare. På Smålandsturnén var de upp till sex J20-spelare som gjorde det bra, annars hade de inte fått spela så mycket som de gjorde, både mot topplagen Brynäs mm. Utan dessa hade A-laget verkligen fått spela med reducerat manskap. Ett bra J20-lag behövs liksom en bra ungdomsverksamhet!!!

  Beträffande J20-tappen hämtas följande citat från bloggen ”Karl Andersson var en solid länk i den starka J20-kedjan med Gustaf Kangas och Hugo Lejon. Nu är alla tre borta från VIK J20”. Ja, Andersson pga åldersstrecket.’

  Enligt bloggen var Kangas och Lejon för dyra och ännu inte slagit i A-laget. De enda som vet något om kostnaden är NJ och agenten/killarna. Frågan blir när slår man i A-laget, de har ju spelat 23 resp. 19 HA-matcher med bra insatser och fått beröm. Hade de inte gjort bra ifrån sig hade de inte fått så många HA-matcher under säsongen.
  Med dessa två och Andersson hade VIK haft tre VIK-kända spelare och en väl fungerande HA-fjärdekedja som känner varann både efter HA- och J20-spel (tillsammans 152p, hade blivit fler om inte en av killarna hade varit skadad under fortsättningsserien, kommer inte ihåg vem).

  Tror någon att de mer VIK-oprövade Kant och Hammerer är ett billigare alternativ?

  • Karl P skriver:

   några tillägg
   det var ytterligare sju J20-spelare som fick möjlighet att skaffa sig HA-erfarenhet med olika mått av speltid. Visar på en bra J20-grupp vars egna spel påverkades av alla A-lagslån.
   Det är svårare att ge den egna personalen/spelarna bra betalt än att ge motsvarande lön eller mer till en som ska rekryteras.

  • Patrik Johansson skriver:

   Känns dock inte som om dom är 4line material…däremot har dom ju plockat upp Wille Ekman Cederborg för en plats i 4e…
   Kan ju vara svårt att ta en plats högre upp i hierakin

 2. Musse skriver:

  Jag är inte så pessimistisk över J20. Det blir ett gäng spelare kvar, några kommer flyttas upp från J18 och ett gäng kommer hämtas in utifrån. När vi åkte ner i ettan senast så drog ett gäng spetsspelare, Christoffer Jansson var väl en av dem. Trots det var det ett av de roligaste J20-lag jag sett i VIK. Åkte ur i åttondelen på straffar om jag minnas rätt.
  Så det ordnar sig nog den här gången också 😀

 3. Antelozo skriver:

  NJ är och drar i Tyler Vesel… Frågan e vad e oddsen han väljer oss.. Budget lär ju finnas! Vesel och Liuksiala från nybro hade varit guld för oss.

  • M skriver:

   Tror det är svårt att få Vesel hit då han har ett kontrakt på bordet för Brynäs men i en fjärdefemma. Både Djurgården och SSK är också och drar i Vesel. Kan inte se att han väljer VIK framför SSK, Djurgården eller i ett Brynäs i SHL,

   • Antelozo skriver:

    Håller med… låter som ett långskott.
    Måste finnas en bra anledning och dragkraft för o komma hit. Men pengar lär ju finnas till dessa spets värvningar .

 4. H skriver:

  Lägg ner j20

  • Mr H skriver:

   Ja, tyvärr ser det ju ut så. Eller så blir det halvmesyrer som vanligt.

 5. Lägg skriver:

  Varför inte lägga ner j20 och satsa mer på barn/ungdomar från Västerås ? Lägg mer resurser på att skapa glädje från barnsben, det ska vara roligt . Tyvärr slutar många med hockey alldeles för tidigt. Kolla bara på många pappor till sönerna som spelar/spelat i J20. Riktiga översittare.

  • ? skriver:

   Och i vilket lag tycker du barnen ska spela när de kommer upp på gymnasiet om VIK inte har något J18 och J20 lag? Ska killarna tvingas sluta med hockey eller flytta till en annan stad när de är 16 år? Vad är det för barnperspektiv?

 6. Vakna skriver:

  Ett stort bevis på hur ungdoms och juniorverksamheten sköts i föreningen. Det var någon som beskrev ingående tidigare här på bloggen hur skadad föreningen är gällande den här biten, minns inte vem. Att föreningen stoltserar med hur stor deras ungdomsverksamhet är men samtidigt missköter den så kraftigt är väldigt oroväckande och skrämmande.

 7. Anders Stenlund skriver:

  Tycker det bra att vi satsar på Gian-Marco Hammerer en som är jobbig att möta och hoppas att han är bra på försvar med. för vi behöver Forwards som är bra på försvar lite som Jesper Johansson. Och kommer nu inte ihåg hur många platser det är kvar men 2 bra centrar till samt 3 bra forwards som kan göra mål Samt en till spelare som liknar Jesper Johansson som kan täcka puck och är jobbig att möta. Sen om det finns plats på back-sidan 2 riktiga pappa backar som ena väldigt bra defensivt och en 2 väggs.

 8. Bozo skriver:

  8:a rimlig ambition. Dags för klubben att visa att man kan överprestera någon gång.

 9. Fredrik skriver:

  Ja… man undrar om han är bättre än Marcus Bergman. Lagbygget känns tyvärr inte så lovande. Hoppas jag har fel som jag brukar ha.

 10. PeGe skriver:

  Med tanke på att alla drar innan de ens blir seniorer eller gör avtryck i A-laget kanske det inte gör så mycket om laget faller ur. Varför satsa pengar på något som bara göder shl-lagen?