Liwings segergivande dubbel då VIK lyckades besegra påkopplat Karlskoga med Ersson, återfunnet bra box play och tre fina backmål

Liwing har varit bra hela säsongen som en otroligt stabil och smart back. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Efter en vända i HockeyEttan tog succénykomlingen Västerås helt sonika den åtråvärda tredjeplatsen i Allsvenskan. Detta efter en övertidsseger borta mot ett riktig taggat Karlskoga. VIK vann med 4-3 efter två mål av backgiganten Jonas Liwing.

Karlskoga började klart bäst. VIK kändes faktiskt passiva och slarviga. Paananen såg ovanligt het ut i första power break och tillsammans med Lasse Ivarsson ritade och orerade de bägge coacherna frenetiskt för att väcka VIK.

Sedan kom en ruskigt sen och önödig tackling av BIK-stjärnan Fredrik Forsberg på Anton Svensson som var på väg att byta, och Svensson blev liggande länge men återkom. Bara två minuter där och hade det varit någon mer notorisk ”hårding” hade domaren nog dömt annorlunda. Återstår att se om det anmäls i efterhand.

Sedan hände det. Jonas Liwing tog ett skott i power play! Och det blev mål! Åter var det en ”enkel” direktpass där Östman bara vickade Zetterbergs pass vidare till Liwing som sköt direkt och 0-1 efter 17.26.

Men VIK var inte riktigt vakna i första och Samuel Ersson var åter helt fantastisk. BIK var jättebra, supertaggade, åkte som galningar på allt och VIK fick som vanligt lite tidsnöd i Nobelhallen. Skulle BIK orka i 60 min i detta tempo denna gång?

Svar: Nja, men BIK-dominansen fortsatte i andra perioden. Oerhört skicklige Vimmerbyfyndet Jesper Kokkonen passade snyggt till Brynäsvärvningen Henrik Larsson men otrolig räddning Ersson. Kalle Östman missade en straff som Anthon Eriksson åkte till sig.

Mikael Frycklund var sedan fri men en tam backhand blev plockpotatis och Fryck har fortfarande kvar att vässa sina avslut lite på sin fantastiska förbättringsresa.

Franzén bröt sedan en passning av Freddan Johansson och BIK:aren visade sin skicklighet med en fin djupledspass som notoriske poängmaskinen Gustaf Thorell elegant förvaltade fram till 1-1 efter 35.43.

2-1 Karlskoga efter att Jimmie Jansson, Wikman och Svensson blev misstänkt pucktittandes och man glömde markera framför Ersson.

BIK åkte fortsatt mycket mer skridskor än VIK även i andra perioden. VIK:s box play har dock verkligen lyft och man dödade bland annat ett 5-mot-3. Detta innan något turliga 2-2 via Frycklunds nätnärvaro och en styrning med någon kroppsdel.

Sedan jättefin känsla av Marcus Bergman då Jimmie Jansson friställdes och 2-3 precis före periodvila, orättvist sett till matchbilden då BIK vann tex. skotten med talande 13-5. Men VIK hade Ersson och kvalitet i avgörande lägen denna afton.

VIK jämnade ut spelet i tredje perioden, fysiska praktexemplar som man är tack vare en viss Helena. William Wikman serverade Anton Svensson fri men Henrik Lundberg visade åter hur bra han är då han ståendes nästan inne i mål lyckades plocka Svenssons närskott.

Trots ledning vågade VIK spela i tredje och BIK var något mindre spänstiga nu efter att verkligen ha maxåkt i 40 minuter.

VIK hade chanser att avgöra men istället ovanlig tavla av Ersson på Fredrik Höggrens kantskott från dålig vinkel och 3-3 efter 60 min. Hemmaplansfördelen var då dock redan säkrad.

VIK var det bästa laget under övertiden och man verkade plötsligt oerhört desperata efter den där tredjeplatsen. Stort tack till Jonas Liwing som förvaltade Johan Skinnars utmärkta pass i övertid och fantastiskt slit av Wikman före segermålet. Tredjeplatsen klar!

SAMMANFATTNING

Detta VIK kan vinna på många olika sätt. Antingen kan man blåsa på och mer eller mindre mala ner motståndet som man gjort stora stycken under de fem segrarna före denna match.

Eller så kan man lita på Ersson och förmågan att växa in i matcher som börjar illa och arbeta sig in tack vare sitt goda flås över 60 eller 65 minuter.

Bra känsla av Paananen att våga matcha Skinnars i övertiden. Forwarden har ju ett spelsinne som få, men behöver tid och plats för att kunna leverera, och det får man lite mer i 3-mot-3. Skinnars segerassist var magnifik. Tänk om veteranen kunde blir lite mer vass även i trafiken…

Nyckeln idag var också att box play var så otroligt bra. BIK fick hela sex PP mot VIK:s tre utan att hemmalaget kunde näta eller få till något bra spel, trots alla skickliga spelare de har.

VIK har nu inte släppt in något mål i box play på tre matcher och inte på nästan 20 minuter av PP för motståndarna. Man har nu klättrat från elva till sjua på den listan.

Isac Skedung utgick efter första perioden, ett löst rykte var att han hade kanske ätit något olämpligt. Vore annars oturligt om skador skulle börja dyka upp just nu, för de kommer ofta tyvärr i grupp. Men att VIK är så genomtränade och håller skärpan i 60 minuter tror jag är en anledning att laget hållt sig så friskt.

Morgan Hassel var tillbaka och hjälpte såklart BP och var extra taggad och bra denna match. Backen gör mycket av de tunga lyften i egen zon utan att dra på sig många utvisningar.

Kalle Östman är så viktig för detta lag då han var en få som verkligen har kapacitet att försöka ändra matchbilden med sina tempoväxlingar, pucktransporter och passningar. Lika med Frycklund men idag var Frycken kanske inte riktigt på topp.

Även William Wikman och Anthon Eriksson drev på hårt mitt under den värsta BIK-belägringen. Jimmie Janssons fysiska spel är guld och kanske nästan värt några utvisningar ibland?

När man talar om vissa spelare med scouter säger de ”Quality D.” Kvalitetsback alltså. Jonas Liwing är verkligen en sådan. Karl´n gör ju knappt några misstag och nästan alla passningar sitter. Idag satt även skotten och det är märkligt att Södertälje dumpade honom, men det tackar vi för.

Liwing gjorde alltså 2+1 ikväll, detta efter en tyngre period med bara 0+1 senaste tio matcherna. Kanske kommer Liwing nu varva upp ytterligare på allvar som riktiga klassveteraner brukar göra när det verkligen gäller?

Har märkt att många gånger att då den som PP-skjuter får en direktpass, som alltså direkt skarvas vidare från passare 1 till passare 2 vidare till skytten ofta är mycket framgångsrika. Men det kräver ju känsliga handleder a´la Lindelöf eller Östman mfl.

Jesper Johansson gjorde en ny solid insats som fjärdecenter, var 1-6 i teken dock, många i egen zon men ändå. Nu fick Anthon Eriksson faktiskt kliva in och försöka teka och var 1-1. Skinnars kom in och vann bara 5 av 14. Detta måste VIK helst lösa innan playoff där man inte få bjuda på något.

Men nu firar vid tredjeplatsen lite och inväntar Leksand som gästar på tisdag i första rundan!

PUCKLIGAN

5 Samuel Ersson

4 Jonas Liwing

3 Kalle Östman

2 Anthon Eriksson

1 Morgan Hassel