Inför slutspelsdramat med Leksand, Karlskoga, Modo, Karlskrona, Södertälje & Västervik plus J20-koll med tre spelarröster

Jubel igen! FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Slutspelet har redan börjat, som Kalle Östman sa till bloggen. Men hu ser då förutsättningarna ut inför omgång 51 och 52?

VIK har ju ett gyllene tabelläge, men två svåra bortamatcher mot Karlskoga (onsdag) och Modo (fredag). Kvarvarande motstånd och matchtips övriga topp-8-9-lag:

  • Karlskrona – MODO  2-1 sudden.
  • Leksands – Hästen 3-0
  • Tingsryds – Västerviks  2-3 sudden
  • Södertälje – AIK  3-2 sudden

Omgång 52

  • Karlskrona  –  Pantern 3-0
  • Leksands IF  –  IF Björklöven 3-2
  • Västerviks IK  –  HC Vita Hästen 3-0
  • BIK Karlskoga  –  Södertälje SK 2-1 sudden

Leksand har ju tre ganska givna poäng att hämta mot Hästen hemma. Modo har dock en mycket lurig bortamatch i Karlskrona mot ett KHK som faktiskt kan tappa topp-8 överhuvudtaget då Västervik närmat sig.

Varken Karlskoga eller Leksand har dock helt lätta matcher i sista omgången mot Södertälje och LIF har ett Löven som blivit indraget i nedflyttningskampen, dock utan Zach Hamill…

En fördel VIK har är den överlägsna målskillnaden, som i praktiken innebär en poäng extra och att två poäng räcker sista två omgångarna för säkra tredjeplatsen. En poäng till räcker för att säkra fjärdeplatsen.

Att vinna mot Karlskoga skulle alltså var lika mycket värt som att vinna en slutspelsmatch, plus extra pengar för flera hemmamatcher. Viktigaste matchen sedan Troja.

***

Kul att Olof Loklint, aka GurkOlle, fick göra reklam för sig själv och VIK via denna fina krönika med nationell spridning.

***

Även VIK J20 jagar så bra position som möjligt inför vidare spel via J20 SuperElit Fortsättningsserien:

– Det har gått lite upp och ner som det har gjort hela säsongen, säger Linus Gustavsson till bloggen. Men jag känner att vi har fått ett litet lyft nu på slutet och tagit lite poäng. Nu är vi inte långt ifrån slutspelsplats.

Linus fick tidigare vara med i A-laget. FOTO: RUNE ÅHLÉN

– Vi har blandat väldigt mycket och haft inte haft den där turen och flytet i spelet som vi önskat. Är vi mer noggranna över hela banan och gör det vi ska så kommer det att gå bra.

– Det är väl inte direkt någon överraskning men vår målvakt Elias Olofsson (femma i målvaktsligan med 91,2 %) har gjort det väldigt bra och har räddat kvar oss i många matcher och gett oss en ärlig chans att vinna hockeymatcher.

– Nu gäller det att undvika negativt kval och istället hamna på en topp 6 plats. För egen del har det gått upp och ner, både bra och dåligt.

Poängligan topp-20 i J20 Fortsättningsserien.

Simon Falk, som liksom Linus också är en offensiv spelare, säger så här:

– Sista tre matcherna har vi spelat relativt bra. Tidigare har vi haft lite problem att spela på en jämn nivå i 60 minuter.

– Vår lägsta nivå har inte varit där vi vill ha den, klart man inte spelar perfekt hockey hela matchen men just lägsta nivån har inte varit bra. Något som jag tyckte var en av våra styrkor förra säsongen.

– Det vi börjat göra lite bättre är att värdera situationerna och ta bättre beslut. Att bara chippa pucken ur zonen exempelvis, istället för att försöka slå en pass genom två motståndare.

– Vi har spelat enklare och jobbar mer för varandra så man sätter polarn i bättre lägen. Det som kan bli bättre är ju bland annat att spela på en jämn nivå i 60 minuter som nämnt tidigare. Tycker också vi kan bli tuffare fram både vårt egna mål men också motståndarens. Det är ju ofta hur heta man är framför målen som avgör.

– Gustav Lindberg från A-laget och Kalle Falk tillbaka från skada har givit positiva avtryck. Sen har PP och BP varit bra senaste matcherna tycker jag. Vårt mål är ju självklart att gå till slutspel. För egen del har det känts bra. Försöker visa vägen ute på isen och har gjort några mål på sistone så det har väl känts bra.

Gustav Svensson. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Gustav Svensson utvecklar vidare:

– Vi hade en tuff start på fortsättningsserien men har jobbat oss in i den mer och mer. Vårt största problem har varit att vi har fått stora dippar under vissa matcher. Men de senaste har inneburit en positiv trend då vi har skapat oss en möjlighet att få tävla om slutspelsplatserna.

– Tycker vi har en kedja med Linus (Gustavsson), Hugo Ollila och Gustav Lindberg som har spelat ihop de senaste matcherna och gjort det riktigt bra

– Det vi riktar in oss på nu är att nå slutspel. För min egen del har det gått upp och ner likväl som det gjort för laget. Så det gäller att få ihop spelet i de kommande matcherna vi har kvar för att nå en slutspelsplats