Lövens tre gånger större SHL-rutin lyste igenom ordentligt sista två perioderna då man åkte ifrån klent VIK som räddades av Ersson

Det blev mycket fokus på Ersson då utespelarna inte alls matchade Lövens fart och fysik denna gång heller. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Trots en bra start tappade VIK allt sista 40 borta mot Björklöven. Umeålaget vann ändå bara med 3-2 efter storspel av Samuel Ersson och fortsatt svaga avslut från Fagervalls något SHL-betonade brunkargäng.

Det märktes någonstans att det hårdsatsande Löven har tre gånger så många SHL-matcher i sin trupp jämfört med VIK.

Det var en händelserik start. Löven fick omgående två chanser och Frycklund fint till Benker och god gulsvart chans. Sedan bra tryck Östmankedjan vilket gav PP.

0-1 kom efter starkt spel i PP. William Wikman slog ny fin instick till Benker i krysset efter 5.17.

Wikmans nya favoritposition i PP? FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIK började bra och Löven hade inledningsvis inte samma tryck grejerna som senast här. Men Löven testade Ersson en del även i första perioden. Anderssonkedjan tvingade Ersson till några parader.

Totalt sett jämn första period utan större kvalitet. VIK slog många icings. Spelare snubblade hit och dit och missade på tennis som siste man. Men väl inne i anfallszon ok.

Loj start på andra trots PP. Skinnars slog bort två enkla pass. En av få saker jag inte förstår är varför man inte låter andra testa PP än just Skinnars?

Det var fortsatt lojt och Younan tittade puck, och 1-1. Younan hade sin gubbe Granlund, men släppte den och började istället titta efter pucken, och öppet mål för Granlund. Uselt försvarsspel som inte ens räcker i Ettan där.

VIK var fantastiskt usla även 3:e. Samuel Ersson nöp enkelt straff bland annat. Detta trots att Lövet fick avsluta men Ersson plockade även den galant.

2-1 kom efter en grötig situation framför Ersson, som föregicks av en brutalt dåligt felpass av Hassel i egen zon. 3-1 kom efter slarv av Jesper Johansson och Kenny Källström hängde inte med sin gubbe och öppet mål.

The straw that broke the camels back” var när den uppmärksamhetstörstande domaren David Bergman ville glädja den gallskrikande klacken.

Detta då Cruseman såg ut att filma och Hassel åkte ut precis i slutet av matchen, efter att ha tidigare givit Löven fyra raka PP och en straff.

Lövens klack ska nog akta sig att inte bli som Tingsryds där de gallskriker på domaren nästa halva matcherna…

3-2 kom efter ett slumpskott av Zäta. Men det var ridå sedan.

SAMMANFATTNING

Ändå hyfsad lägstanivå att bara förlora med 3-2 och ha chansen att vinna så långt in i tillställningen. Ett mycket lojt och odisciplinerat VIK var ändå relativt nära poäng. Detta mycket tack vare Samuel Ersson som tog 36 av 39 skott.

En av de sämsta gulsvarta insatserna denna säsong var det. Samtidigt om man jämför lagens fjärdekedjor hade Löven Cruseman och Söder där som hämtas från SHL. VIK hade Cederberg och Jesper Johansson som ifjol lirade 2:a-4:e fiol i Ettan…

VIK har haft oerhört svårt då Löven åker mycket skridskor över stora ytor och har bra långpass. VIK har kanske inte haft råd med de bästa långdistansarna som kan täcka och åker över mycket is.

Sedan har Löven faktiskt tre gånger så många SHL-matcher i sin trupp jämfört med VIK:s. Det märkts främst i att Löven har starkare och skridskoskickligare spelare än VIK.

När VIK dessutom saknar Marcus Bergman, Anthon Eriksson och Fredrik Hetta som alla tre är välväxta, starka och skridskoskickliga gossar blir skillnaden än större.

Jag skulle tro att Löven är det starkaste och skridskoskickligaste laget i hela HA. Och VIK hade faktiskt inte så många starka skridskofenomen i laget denna kväll.

På forwardssidan kan vi väl säga att i afton hade VIK bara Benker, Frycklund, Fredrik Johansson, Wikman och Östman som alla har fina fötter.

Och på backsidan är Jimmie Jansson kanske den enda med bra toppfart och genombrottsförmåga.

Mot tunga Löven såg man också t.ex. att det blev något helt annat för Linus Gustavsson, som dock täckte några skott, och slutet av matchen fick Linus se från bänken.

Resten har sina styrkor i annat, som tex passningsspel m.m. Men i afton funkade ju inte alls heller passningsspelet. Det var faktiskt riktigt uselt passningsspel denna kväll.  VIK kunde då inte spela bort många av Lövens stora och starka fd. SHL-gnuggare.

Dessutom verkade VIK tröttkörda ikväll vilket såklart gjorde saken ännu sämre.

På ett individuellt plan är det märkligt att spelare som Alex Younan och Johan Skinnars kan kosta på sig så här loja insatser. De behöver bägge slita oerhört hårt varje match om de ska få några nya allsvenska kontrakt.

Och att Skinnars får spela så mycket power play är en gåta för mig. En av få saker där jag inte alls förstår Paananen och Ivarsson.

Lukas Zetterberg, som omgärdas av SHL-rykten, kunde kanske ha tagit tag i spelet på ett bättre sätt när det gick emot. Zäta har fortfarande utvecklingspotential sett till totalspelet.

Younans insats vid 1-1-målet var under all kritik av en back med hans meriter. Behovet att öka konkurrensen på backsidan, som bloggen skrivit om tidigare, såg inte ut att minska efter ikväll. Kenny Källström har ofta lite svårt i tempot och hinner mest bara lägga sarg ut, och han tvingas ofta ta och låsa fast pucken i egen zon vid sargen.

Intressant vore att vara en fluga på väggen nära Patrik Zetterberg och Paananen diskuterar denna match.

Till sist: David Bergman är en lovande domare. Karl´n har dock bara en stor svaghet då han vill synas lite för mycket. Hoppas verkligen domarkommittén tar tag i tex. den horribla utvisningen i slutet som Lövensfansen skrek sig till som ett exempel på saker som behöver slipas bort.

PUCKLIGAN

5 Samuel Ersson

4 William Wikman – Två fina assist, varav en kalaspass i PP.

3 Jonas Liwing – Var solid och mycket skicklig på blå. +1.

2

1 Sebastian Benker – Bra skott i krysset och flög fram bitvis. 1+1.

9 Responses

 1. robert jonsson skriver:

  Efter att ha granskat målen i efterhand. Vid 1-1 så är det Östman som gräver ut pucken framför mål Detta leder till 1-1 målet. Hassel står o gräver vid sargen.
  Vid 2-1 så är det allmän kalabalik framför mål o Ringström samt forwards får ej bort pucken varför Younan kliver fram för att rensa o tappar sin gubbe. Olyckligt, men förklarligt.
  Vid 3-1 så har VIK pucken o är på väg framåt när en olycklig dragning av Johansson gör att pucken stöts tillbaka snabbt mot VIK målet. Mycket svårt att försvara sig mot.
  Detta är situationer som ständigt uppkommer i en hockeymatch och kan inte se att det är några större ”tavlor”.
  Bara att erkänna att Löven i denna match var numret större än VIK.

 2. Bozo skriver:

  Har inte alla topplag ett boogie-team varje säsong. Timrå tog exvis ingen trepoängare mot Troja förra säsongen.

  • Miko skriver:

   Håller med om att flesta lag alltid har något lag de har svårt för, även om det kan skilja mycket i tabellen. Det kan vara nåt i deras spel som passar dem illa. Däremot så är det inte faktumet att Vik har gått dåligt mot Björklöven som oroar utan snarare faktumet att man på bortaplan inte lyckas ta så många poäng. Snittet hittills är 1,1 poäng på bortaplan. Det måste förbättras för att säkra tredje platsen och på allvar slås om första platsen i fortsättningsserien, för där lär man behöva vinna åtminstone en bortamatch eller till och med två om det blir tre bortamatcher.

   • Bozo skriver:

    Jag trodde att trenden var bruten efter bra bortamatch mot IKO som sedan följdes upp med en klar seger mot Pantern. Jag avvaktar nästa bortamatch för att uttala mig om VIK lyft spelet generellt i bortasammanhang eller inte.

 3. Olle skriver:

  Svårt att förstå att hela laget (utom Erson) faller igenom och lågpresterar. Vinna som ett lag och förlora som ett lag verkar gälla för VIK just nu. Toppinsatser (Karlskoga hemma) varvas med totala bottennapp som igår?!

 4. banjo skriver:

  Det fanns många horribla domslut åt andra hållet också. Jag är väldigt enögd och partisk och sällan nöjd med domare men ändå perioden var bland det värsta jag sett. Bergman insåg nog det vilket VIK fick Verdis för i tredje.

 5. Jan Malmberg skriver:

  Bortaplans komplexet fortsätter tyvärr. Ville inte förstöra fredagskvällen. Kollar resultatet nu 8.45 lördag. Skärpnig behövs mot Västervik på onsdag(gratismatchen) slog ju karlskoga bara buga och bocka att dom hjälpte VIK att behålla tredje platsen.🏒🏒🏒-🏑🏑 VIK får bara 2 landhockey klubbar idag, åkte ju tydligen inte skridskor idag😨😩

 6. robert jonsson skriver:

  Går alltid att överanalysera en förlustmatch. Denna match kan dock enkelt analyseras med att VIK mötte ett lag som tog ner oss med linjer, fart och styrka. Våra lätta kreativa forwards som idag saknade farten i benen kom till korta i snart sagt varje närkamp.
  Försvarsmässigt hade vi också problem när vi översköljdes av Lövenforwards vilket innebar att de kreativa spelarna här knappt syntes samt vi fick problem i positionsspelet i egen zon.
  Vi saknade som nämns i artikeln tre bärande forwards som är extremt viktiga särskilt i matcher som denna.
  På något sätt lyckades vi dock ändå hålla oss kvar i matchen o vara med i slutskedet. Bara o se fram mot nästa match.