Marcus Bergman har nu 8+3 på fyra träningsmatcher efter att VIK gav Storhamars meriterade målvakt en tung kväll

Marcus Bergman. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK vann med hela 9-3 mot norska storlaget Storhamar på torsdagskvällen i ABB Arena. VIK hade ett helt annat tempo, skotten slutade 44-27 och Marcus Bergmans målflyt höll i sig med ett hattrick. Nu har forwarden makalösa 8+3 för elva poäng efter fyra träningsmatcher.

Tung afton för Luka Gracnar i gästernas kasse…

Inledningen på matchen var ganska intetsägande och inget av lagen slog direkt på från start. Men efter sex minuter drog Marcus Bergman på och fick en straff som han själv förvaltade. Detta bakom faktiskt välmeriterade Luka Gracnar i bortakassen. Slovenen har gjort VM, OS och har många matcher i storlaget Salzburg i Österrike på CV-et. Men VIK skulle just denna afton få Gracnar att se ut nästan som en juniormålvakt.

Erik de la Rose gjorde ett mycket fint instick som gav en spelvändning där Kelsey Tessier friställde Anthon Eriksson men miss, dock skönt för De la Rose och Tessier att börja komma in i det på allvar.

Tessier stod för en klassassist. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Tessier låg även bakom Hertzbergs 2-0-mål i PP, där den sistnämnde med kraft och precision tryckte in pucken vid Gracnars bortre stolpe. 3-0 kom efter att ex-VIK:aren Mikael Zettergren stått för en indian och där sedan äntligen Kenny Källström fick visa sitt skott, som kanske är på väg tillbaka nu.

I andra perioden lurade Anthon Eriksson ut provspelande och hete (plus misstänkt korpulente) Ilkka Pikkarainen, en 38-åring med NHL-meriter. I efterföljande PP visade De la Rose bra saker och placerade in 4-0 med ett snärtigt handledsskott från distans, precis vad backen behövde för självförtroendet och för att visa alla sin storhet även på denna nivå.

4-1 kom efter misstänkt hög klubba via Cameranesi, men annars gjorde Storhamars nye import ett blekt intryck med många tekniska fel. August Nilsson startade sedan ett anfall med ett bra uppspel till Fredrik Johansson, och FJ hittade i sin tur snyggt till Sebastian Benker som stänkte in sitt tredje den försäsong.

Andra perioden avslutades med att William Wikman hittade Tessier med en mycket bra crossispassning, men bom. Tessier tackade till och med Wikman efteråt för den mackan.

Ingen rolig återkomst för Christian Larrivée i Västerås…

Tredje perioden blev väldigt avslagen, dock tände det till lite efter att Pikkarainen turligt vallade in 5-2 via Kruse från position bakom mål efter 48 minuter. Carl Ehrnberg gjorde sedan bra saker och låg bakom ett fint anfall och backen behöver visa mer sånt.

6-2 lyckades Bergman på något sätt styra in efter en hård passning från Lunsjö, som tagit Gustav Lindbergs position i PP. 6-3 kom i PP för gästerna då storstjärnan Patrick Thoressen (dock ej kanske i fysiskt toppslag ännu) glänst lite, men samtidigt kanske lite vekt markeringsspel av främst Ehrnberg men även Källström var möjligen lite vift.

7-3 var riktigt klappklapp mellan Lunsjö, Öhrn och där Bergman var sist på pucken, läckert värre. Sedan tog Storhamar ut målvakten av någon anledning och 8-3 Wikman. 9-3 kom via den speedige Öhrn i ett nytt PP efter en lysande pass av Bergman.

SAMMANFATTNING

Det viktigaste i afton var att se att tänkte toppbacken Erik De la Rose är på väg åt rätt håll, efter någon fotskada och annat här i början. Backen var mer involverad än tidigare och visade upp bra och distinkta passningar och ett lugn på blå i PP. Visade dessutom upp ett bra drag i det målgivande handledsskottet.

Även Kelsey Tessier gjorde fler saker än tidigare, även om han och De la Rose kommer behöva en acklimatiseringsperiod då de kommer från ligor med lägre intensitet och tempo. Vad bloggen erfar är VIK-ledningen helt införstådda med detta och ska vara övertygad om att bägge kommer komma mer och mer efter denna inkörningsperiod.

Annars är det svårt att slå fast så mycket mer eftersom motståndet var aningen svårbedömt. Känslan var att Storhamars spelare kanske inte direkt prioriterat fysträningen denna sommar och det ska ha varit många av deras spelares första match. Dessutom gick de på bara tio forwards och sex backar av någon anledning. Men bra reklam för ett av norsk hockeys flaggskepp var det inte direkt.

Det går inte docka att blunda för hur het Marcus Bergman är. 8+3 efter fyra träningsmatcher är makalöst bra och undertecknad har nog aldrig sett någon komma ut så här vasst direkt under en försäsong. Enligt inside är Bergman mycket starkare mentalt nu och tror verkligen på sig själv efter den starka fjolårssäsongen som producent i HA.

Om vi nu ska riskera att bli hybrisanklagade så luktar det lite SHL om Bergman, Öhrn, Benker och Hertzberg. De verkar ha lite en annan nivå i spelet än många andra man sett tidigt i VIK. Ungefär som man kände tidigt för Broc Little, utan att jämföra djupare.

Öhrn är ju till exempel en bättre skridskoåkare än Kalle Östman, men det återstår såklart att se om Öhrn även kan matcha Östmans övriga attribut över tid. Men det är absolut inte omöjligt.

Sen går det ju inte annat än att älska Anthon Eriksson. Den tuffe forwarden retar verkligen gallfeber på motståndet med sitt fina flin. 24-åringen kan dessutom backa upp det med sin fysik, snabbhet och målfarlighet. Är också ganska disciplinerad och smart i att undvika att åka ut själv. Eriksson är så viktig för denna klubb.

Albin Svensson gjorde ett gott dagsverke som debuterande fjärdecenter. Vann dessutom några tek klart och vackert…

Albin Svensson fick göra debut som fjärdecenter. 19-åringen verkade helt orädd och tog för sig. Med lite tur hade det kunnat bli något mål och det ska spännande att följa denna lirare.

Till sist måste det känts enormt roligt för Kenny Källström att äntligen få göra ett vackert mål efter alla skadebekymmer och annat. Det är bara att lyfta på hatten för den resan.

4 svar

 1. VIKarn skriver:

  Vem hade #19 i VIK igår, finns inte med EP.
  Tyckte den spelaren såg vass ut.

 2. Peter skriver:

  det var imponerande att se de yngre spelare Carl Ehrnberg och Albin Svensson. Det båda gott…

 3. Bozo skriver:

  Hybrisvarning, men jag ser inte hur något lag i HA ska vara i närheten av vår offensiv. Jag tror t.o.m experterna håller med när de förstår vilka bra spelare Benker och framför allt Bergman är. I mina ögon var dessa spelare förra säsongen mer kompletta spelare än Frycklund och Zetterberg som blev belönade med SHL-kontrakt och var viktigare att behålla. Nu går de in med helt annat självförtroende från start, självförtroende som är båda dessa spelares akilleshäl. Tessier är bra men spelar på nått sätt typ 6:e fiol i VIK, vilket säger något om bredden på spetsen.

  Fördelen med att ha bra bredd är att träningarna blir tuffare motstånd än matcherna.