Massor av silly: VIK ser ut att fortsätta sikta på att biffa upp rejält, ECHL-spår och spetsytter trots allt, Modigs (ex Modo & Linköping) till Karlskoga & hur ska Georgsson lyckas i Södertälje?

VIK verkar sikta på mycket mer fysik och handskar i ansiktet kommande säsong via Stefan Warg eller liknande. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Ludvig Jardeskog var lite ensam som riktig fysisk och elak kraft säsongen som gick. Faktum är att Jardeskog hade fler registrerade tacklingar per enhet istid (7,25 per 60 min.) jämfört med självaste Nichlas Torp i HV71 (6,96) och Daniel Rahimi i Björklöven (5,71).

Men nu ska VIK bli både skickligare och tuffare så att Jardeskog inte ska behöva göra alla tunga lyft själv.

Trevor Cheek var en god start. Men det kommer inte stanna där vad bloggen erfar. Patrik Zetterberg har ju alltid gillat storväxta backar och namn som Stefan Warg (ex Djurgården och Örebro) och Johan Ivarsson (ex Färjestad och TPS) ska vad jag förstår scoutas vidare noga.

VIK får förresten beröm för sin process att på plats intervjua tänkbara nyförvärv från folk jag talat med i branschen, här gör Zäta och Paananen ett jättejobb.

Warg och Ivarsson är fint meriterade välväxta frekventa tacklare. Bägge har legat i absolut SHL-topp, till och med, gällande registrerad kroppskontakt. Så VIK-zonen kan bli väldigt mycket mer ogästvänlig kommande säsong med ”Jardeskog gånger tre”.

Kolla förresten Ivarssons ”open-ice”-tackling på allas vår Henrik Hetta här tidigare:

***

På temat fysisk närvaro kan Henrik Hetta (som ju inte klagade över tacklingen ovan, det är också tuffhet) fortsatt finnas på tapeten, men forwardsveteranen ska vilja fundera och lösa en del saker efter sin finalförlust i danska slutspelet för Rungsted.

Även tunge och i AIK extremt populäre centern Oscar Nord viskas det om fortsatt. Någon AIK:are twittrade om att denne skulle riva sitt säsongskort om Nord lämnade.

Vissa VIK-fans drömmer om att VIK ska ha tre riktiga stjärncentrar, men troligen svårt att få typ Kontos (gick till Slovakien) eller liknande att acceptera 3e-lina och lite PP?

***

Vad det också viskas om är att VIK visst, trots allt, vill ha in ytterligare en spetsytter för topp-2-kedjorna, gärna högerfattad. Glädjande nog kanske plånboken räcker även till det. Kanske är då ECHL-spår intressanta för att hitta fynd som inte kostar skjortan.

En sådan som Zach O´Brien kan ha kollats upp, ska vara mycket skicklig men sisådär skridskoåkning. Också osäkert vad poängsprutan på lite lägre nivåer vill.

Men finns en massa andra intressanta namn i ECHL, kolla exempelvis Brandon Hawkins, hört lite gott om denne högerfattade målmaskin.

***

Cheek finns ju som en referens (även om det kan vara farligt att låta spelare vara scouter!) och visst vore det nog smart att ta hit en kompis från Nordamerika. Detta då VIK ju inte varit så bra på att få forwardsimporter att förstå Paananens västmanländska.

***

Karlskoga har ju ett nytt landskap nu utan Henrik Björklund. In kommer nu mycket skicklige Markus Modigs.

Finns dock små varningslampor då denne mer eller mindre enligt uppgift typ fick lämna både MoDo och Linköping nyligen, men BIK är nog villiga att göra nästan allt för att lindra tappet av Björklund. Plus att de ju sällan misslyckas med att få in folk i gruppen.

***

Södertälje gör en intressant nysatsning med sportchefen Emil Georgsson, som ju radade upp importfynd i Västervik på ett djupt imponerande sätt.

En i branschen sa dock att inte behöver bli guld och gröna skogar över en natt: ”Ska bli intressant, kanske ingen given totalsuccé. Är ”nördig” och otrolig att hitta importer i ECHL/AHL, men helt andra krav i Södertälje. Kommer inte räcka med att bara vara duktig på att titta på och hitta vassa ECHL-spelare nu.”

20 Responses

 1. Anton skriver:

  Hej. Såg att Kalle Östman följer VIK på Instagram…

 2. Kalle skriver:

  Om man jämför med Modo och björklöven, så är ju Skedung, rent poängmässigt inte mer än en 4e Lina center..

  • Bozo skriver:

   Exakt, men blir Skedung kvar? Är det inte bättre för honom och bli en top2 center i ett mindre lag med bibehållen lön?

 3. Peter skriver:

  Varför tror du att Oscar Nord ska till VIK? Han har ju fyra säsonger i AIK och vad jag har hört så vill AIK ha kvar honom. Annars så är väl Nord bara en stabil allsvensk spelare utan något extra. Fast han är väl en rätt bra checkingline spelare. Undrar om han vill dra lasset i en fjärdelina.

  • Mikael Norén skriver:

   Peter, helt enkelt för att jag hört rykten om Nord. Kanske en center som kan blomma i en ny bättre omgivning. Alltid varit som bäst när det gäller i slutspelet och tror han har typ 6+2 sina senaste 8 slutspelsmatcher.

   • Peter skriver:

    Micke, tack för svar. Alltid lika intressant att läsa din blogg och insikter. Du kan säkert ha rätt, även om AIK vill behålla Nord så krävs det ju att båda parter är överens. Men om vi leker med tanken så borde väl i så fall Nord gå in som ersättare för JJ, eller hur ser du på det?

  • Mr H skriver:

   Peter – Ja, det verkar så.
   Vi behöver hitta någon ny Messy!

   • Mr H skriver:

    Dock – kan tänkas att jämförelsen haltar lite. Nord har mer offensiv karaktär och spets.
    Fram med någon ny ”Messy” också.
    Det är något som vi brukar hitta ibland.
    Vi kanske kommer att få några förslag på det längre fram här.

 4. Pelle skriver:

  Vad menar du med att VIK ”trots allt” vill ha in en till spetsytter? Zäta har ju sagt att han vill ha en helt ny förstakedja. Och då måste ju en till spetsytter in.

  Och vad gäller antal spetscentrar, så hade väl Löven typ fyra såna. Men de har förstås en större budget med bl a ett halvt dussin etablerade transatlanter i laget.

  • Mikael Norén skriver:

   Pelle, bra frågor! Om du läst på bloggen tidigare har jag skrivit om att jag hört viskningar om att det kan vara svårt att få ihop budget även med ”stjärnytter”, särskilt nu när From verkar bli kvar. Men antingen fick jag det om bakfoten eller så har VIK ändrat strategi eller fått mer pengar/eller ngt bra ytterspår.

   Absolut är det ju bra med den djupa centersida som Löven hade, undrar hur Östman, Frycklund, Skedung, Nord med typ Hetta och Cheek som extracentrar skulle stå sig mot Ottosson, Fitzgerald, Olofsson, Girard och Andersson, vad tror du? Men som sagt skulle inte ytterligare en toppcenter skada VIK…

 5. Mr H skriver:

  Varför skulle just Kontos vara i 3:e linan, Mikael?

  • Mikael Norén skriver:

   Mr H, om Östman och Frycklund är på plats vore det svårt att peta bort dessa två från topp2kedjorna, eller vad tror du?

   • Mr H skriver:

    Mikael – ja, kanske. Men Östman ser ju inte helt säker ut alls, eller vad tror Du?
    Risken är ju att vi missar båda istället…

    • Mr H skriver:

     …och i ett lag med högre ambitionsnivå, så är det kanske bra med 3 tunga centers som tävlar om de översta platserna i hierarkin. Skador kan också komma igen, till exempel.

     • Mikael Norén skriver:

      Ja, absolut vore det super. Men frågan är hur realistiskt det är med tre toppcentrar? Kontos också som sagt klar för Slovakien.

      • Mr H skriver:

       Javisst, Mikael. Beroende på om Östman verkligen blir av. Nu utgår Du ifrån det.
       Det ser ju inte alls säkert ut, menar jag, med Z som nog inte kommer att lösa mellanskillnaden. Eller att han kan ta att det blir en sådan typ av affär. Det är så det går att tyda det i alla fall. Det ser ut som en långbänk – eller?
       Då har vi ju bara en (Fryckis) klar. Två möjliga tillskott, kan istället bli – ingen. (ja – Kontos är borta nu i alla fall, och Östman alltså frågetecken)
       Centers har varit vårt stora problem i många säsonger nu!! Det är där vi måste lägga krutet.
       Jag försöker titta på det lite mer kritiskt.
       Kontos (som exempel), eller vilken det än är kan ju säkerligen också spela ytter.
       Eller vilja det. Rimligen.
       Så, det kan ju knappast bli något problem med för många forwards med center-kompetens!
       Nej – här är det ju förstås pengar det handlar om, och det skulle vara kul att få veta lite om vad den affären hade kostat oss. Kontos alltså.
       Om någon kan få fram det.

       • Mikael Norén skriver:

        Mr H, oavsett om inte Östman kommer lär någon annan toppcenter göra det, frågan gäller ju om det är rimligt att VIK ska ha råd med 3 toppcentrar (just kompletta centrar är dyra och svåra att få tag i). Men såklart önskar jag fyra Wayne Gretzky i teorin 🙂

        • Mr H skriver:

         Ja, Mikael.
         Menar bara att i nuläget så har vi inte fått någon ny center alls. Försökte bara utveckla mitt resonemang lite till.

 6. Gwa skriver:

  En tredje coach eller Pananen en snabbkurs i engelska?