Minnesotajournalist om Matt Leitner: ”En av de mest talangfulla spelare jag sett spela här”

Centralen tog kontakt med Shane Frederick på Mankato Free Press angående nyförvärvet Matt Leitner från Minnesota State (”the Mavericks”). Frederick har följt laget sedan år 2000.

– Matt Leitner är en av de mest talangfulla spelare jag sett spela för Mavericks. Enormt bra blick för spelet, händer och passningsinstinkt, säger Shane om Leitner, som nyligen utsågs till lagets MVP.

– Han missade att bli lagets tidernas främste poängplockare (i Division I-eran, som började 1996) med bara två poäng.

– Under hans collegekarriär blev han en även en bättre defensiv spelare, en plus-spelare och användes dessutom i boxplay, eftersom han inte är rädd för att blockera ett skott när han är tvungen. Men han glänste alltid mest i power play.

Klubben har ju producerat en rad framgångsrika NHL- och AHL-spelare, hur rankar du Leitner historiskt? 

– Jag är inte säker på att jag är rätt man att jämföra honom med andra spelare, men vad jag sett hos Mavericks så har det inte funnits någon bättre än Matt när det gäller att läsa spelet och distribuera pucken till fria spelare.

– Om han har en svaghet skulle jag säga att det var hans ovilja att skjuta pucken då det skulle ha varit ett bättre alternativ. Jag tror att han kunde ha gjort fler mål där, säger Shane Frederick avslutningsvis.

***

Det låter onekligen lovande allt hittills gällande Matt Leitner. Det vi ska komma ihåg är att Minnesota State har producerat NHL-spelare som David Backes, Ryan Carter och Tim Jackman. Plus starka AHL-lirare som Travis MorinTyler Pitlick, Kael Mouillierat, Eriah Hayes och Ben Youds.

Har NJ riktigt flyt kanske vi kan lägga till Matt Leitner till den listan av framgångsrika lirare från Minnesota State. Enligt Shane Frederick har Leitner i alla fall spelsinnet för att kunna vara där uppe.

Att Leitner också blev uttagen i sin NCAA-divisions ”All-Star femma” tyder också på riktig kvalitet. Tittar vi historiskt kryllar det med NHL-spelare på den listan av spelare som fått samma erkännande.