Intervju Matt Leitner: “Jag gillar att spela med tuffa kedjekamrater som går på mål”

Matt Leitner har koll på pucken men kanske främst medspelarna. FOTO: MANKATO FREE PRESS

Centralen fick en intervju med hyllade nyförförvet Matt Leitner:

Om vi går tillbaka lite, hur började allt för dig?

– Jag började med rullskridskor på min gata och spelade mot min äldre bror, säger Matt Leitner till Centralen.

– När jag var fem år gammal fick jag skridskor och började spela, och det var nära min hemstad. Jag bodde de första 16 åren av mitt liv i södra Kalifornien nära Los Angeles. Hockey är en växande sport i Kalifornien.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare? Din naturliga position?

– Jag beskriver mig själv som en playmaker ​​och tvåvägsspelare, som gör rätt saker med pucken. Jag gillar att passa pucken för att sätta mina lagkamrater i bra lägen.

– Jag gillar att spela med tuffa kedjekamrater som går på mål och som kan åka skridskor samt kan sätta pucken. Jag är en naturlig center, men jag har spelat vinge och kan göra det om det behövs.

 Så du är mer av en playmaker än skytt?

– Ja, jag anser mig vara mer av en playmaker som är bra på att fördela pucken. Jag kommer att skjuta när jag får mina möjligheter att göra det, men jag vill göra mina lagkamrater bättre och hjälpa hela laget till framgång.

Vilken är din största prestation i din karriär hittills?

– Jag är mest stolt över mina prestationer i collegehockeyn där jag tog ut i första laget All-American-laget, första laget all-star-WCHA och WCHA-mästare.

Förra året gjorde du 41 poäng i 40 matcher i NCAA, WCHA-divisionen. Kan du berätta lite om den ligan jämfört med andra NCAA-divisioner och din säsong? I Sverige har vi inte hört så mycket om de olika divisionerna inom NCAA.

– WCHA är en mycket konkurrenskraftig division i collegehockeyn som alltid producerar några av de bästa lagen i collegehockeyn. Den här säsongen vann vårt lag grundserien och slutspelet, och då blev vi rankade #1 övergripande inför den nationella NCAA-turneringen.

Hur kunde du kombinera dina studier med hockey?

– Att få min utbildning var mycket viktigt för mig. Jag kombinerade hockey och mina studier på ett bra sätt och hade en fin tid i college. Jag fick examen i kommunikationsvetenskap.

Vem är den bästa spelaren du spelat med/mot?

– Jag har spelat med och mot en hel del bra spelare, men en som verkligen sticker ut för mig är Nick Bjugstad, numera i Florida Panthers. Jag spelade mot honom i college och jag minns fortfarande hur bra en spelare han var.

– Bjugstad har hela paketet av storlek, hastighet, prickskytte och är en smart spelare. Dessa saker är det som gör honom så svår att spela mot.

Vem spelade du med i college?

– Jag spelade en hel del med Bryce Gervais och även JP Lafontaine. De är två killar som verkligen vet hur man gör mål när jag passade dem. De är även killar som kan åka skridsko upp och ner längs isen och är smarta hockeyspelare. Vårt power play var ofta i topp-5 i hela collegehockeyn.

Har du några hobbies förutom hockey?

– Jag har en hel del fritidsintressen och en hel del av dem är att spela eller titta på andra sporter. Jag utövade flera sporter såsom baseball, basket, amerikansk fotboll och fotboll. Jag tycker också att umgås med mina lagkamrater.

Vad kommer du att göra under sommaren?

– Under sommaren jag kommer att bo i Minnesota och jag kommer att träna för att göra mig redo för säsongen. Jag har en hel del resurser här som kan hjälpa mig att göra mig redo för att spela hockey i Sverige.

Varför valde du VIK?

– Jag valde VIK eftersom det verkade som ett bra lag för mig att starta min karriär hos. Det verkar som om de är alltid ett av de bästa lagen, och jag vill försöka hjälpa dem att nå sina mål. Det verkar vara en fin stad och fansen är också fantastiska!

Hur tror VIK hittade dig? Hur länge har du vetat om deras intresse?

– Jag tror att de hört talas om mig från någon som hjälpte mig att hitta en plats att spela på, och de såg filmer och tittade på vad jag har gjort fram till denna punkt i min karriär. Jag har vetat om deras intresse ett tag och jag var också intresserad av deras lag.

Har du någon förebild?

– Min största förebild är min äldre bror Richard Leitner, som också spelade division-1 college på American International College. Jag spelade också i samma kedja som honom under mitt första som junior i USHL. Han lärde mig alltid hur man gör rätt saker på och utanför isen.

Vad har du hört om Allsvenskan?

– Jag har hört bra saker om Allsvenskan, att den är snabb och har en hel del duktiga spelare. Det är en intensiv liga med en massa bra rivaliteteter mellan lagen.

Vilka är de viktigaste attributen för en bra tränare i dina ögon?

– En bra coach är någon som får ut det mesta av laget och får ut det mesta av sina spelare, men det är också spelarens ansvar. Det är ett grupparbete som ett lag det handlar om.

Vad tror du kommer att bli din största justeringen på den större isen?

– Mitt collegelags rink var större än den NHL-dimensionerade rinken, och jag älskar att ha mer is att arbeta med. Mer is skapar mer utrymme för spelarna!

Till sist, hur kommer det sig att du valde nr 13 i Västerås?

– Jag hade 13 under min juniorkarriär och jag gillade det!

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:0:"";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

4 Kommentarer

  1. Mr H

    Evan Mcgrath 19 poäng på 33 matcher, med hela 10 baljor av dessa poäng – i Oskarshamn – som alla vet. Superba 43 poäng på 49 matcher första säsongen i VIK. Därefter riktigt bra i 2 säsonger i Oskars innan superdyket med elitserien och andra-sejouren i VIK.
    Matt Fornataro 48 poäng på 48 matcher första säsongen i VIK, därefter tvärdykning i elitserien plus VIK igen. Men som ny i Mora, i allafall 22 poäng på 35 matcher nyligen. Deras vägar och VIKs är skiljda för alltid men det är lustigt hur lika deras vägar och utveckling är. De hade ju kunnat fortsätta floppa totalt, även efter andra-sejouren i VIK!

  2. Adde

    Bra intervju Micke! Låter som en perfekt kedjekamat till Williams. 🙂

Tweets

Johan Holm - AvatarJohan68HolmJohan Holm

@VIKFanCentral Känns bra att VIK gjorde rätt för sig mot Borlänge i samband med värvningen av Östman jr. Det är kla… https://t.co/rDJzGY6QOf

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@Jonisxx Ja. Det är alltid en relevant fråga då man tittar på svårbedömda ECHL.

SvaraRetweetFavorit
Jonny Ishak - AvatarJonisxxJonny Ishak

@VIKFanCentral Att han möter hockeyettan försvar

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto