Filander om lagbygget: ”Vi kollar på två-tre forwards och två-tre backar & jag tror Williams blir ännu bättre nästa år”

Williams är ännu inte formtoppad. Kanon att vi troligen kommer få en formtoppad Jeremy nu när det ska avgöras istället.

Martin Filander tror att det som man ritar på nu kommer innebära att Jeremy Williams blir ännu bättre nästa år. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Centralen fick byta några ord med Martin Filander, som trots att han är på semester tog sig tid att svara på frågor.

Såg på Twitter att du är i USA. Är det en scoutingresa mån tro?

– Jag är på semester med familjen. Så jag får nöja mig med att se Tampa hemma mot Rangers live.

Hur ser du annars på den omdiskuterade värvningen av Charlie Cook?

– Han är en rutinerad rörlig back som är stark i tvåvägsspelet med potential att spela i alla spelformer. Han är dessutom van med spelet i Europa, framför allt i de bättre ligorna, vilket känns bra mitt ibland våra unga intressanta backar.

– Han är inte så stor men rejäl i det fysiska spelet vilket är viktigare än bara cm och kg.

Orolig att han missat ett år?

– Nej, jag är inte orolig för det, han har hela tiden hållit sig i form och känner nu ett stort driv att få vara med och vinna något med VIK.

Är Cook en form av ersättare för Angell (om han nu lämnar) och/eller Jacobsson eller mer av en topp-4-back?

– Räknar med att han ska vara topp-4 när vi lyfter in en amerikan med erfarenhet. Sedan får vi ju alltid se hur våra unga backar kan vara med och tävla om topp-4 under säsongen.

Är det korrekt uppfattat att ni nu söker en toppcenter, en topp-6-forward, en ytter till tredjekedjan och två toppbackar, dvs. cirka fem spelare?

– Nja, vi kollar på två-tre forwards till och två-tre backar till, i olika roller.

Vilka räknar ni som centrar idag? Ni vill få in två-tre yttrar alltså?

– Nja, det beror lite på, vi har spelare som både kan spela center och forward så det beror lite på vilka vi signar upp framöver.

Siktar ni på flera kilon och tuffare typer nu för att leva upp till den målsättningen att få ett lite mer fysiskt lag? Just nu ser ju laget inte så skräckinjagande ut rent fysiskt.

– Viktigt för oss är att hitta spelare som tävlar, och attityden är viktigare än bara kilon när det gäller tuffhet tycker jag. Men har de både och plus bra spets är det jackpot.

– Men vi är väldigt nöjda med den delen på spelarna vi hittills värvat och förlängt med, men det är som sagt en del pusselbitar kvar.

Kan vi räkna med fyra-sex nya eller några förlängningar, kan du ge någon indikation?

– Det kommer bli en blandning, hoppas jag.

Hur blir det med lånen Erik Andersson och Simon Fredriksson? Går de tillbaka till SHL-klubbarna?

– Erik är tillbaka i HV där han har kontrakt och Simons kontrakt med FBK gick ut. Vi får se hur de blir med dem framöver.

Är nya lån aktuella?

– Vi får se om det blir några lån i år, men det är ju en potentiell lösning på någon position nu eller under säsong om det är rätt typ och karaktär.

Jeremy Williams har ju ganska unika spetsegenskaper, han har levererat stort trots att man kanske inte har hittat någon/några givna radarpartners de senaste två åren. Borde finnas ännu mer att ta ut, vilken omgivning tror du han kan behöva? Han gillar ju att transportera pucken själv också, inte helt lätt kanske att hitta rätt omgivning åt #18?

– Han behöver spelare som är starka på pucken och som är bra på att vinna lösa puckar men som samtidigt är smarta och skickliga nog att sätt honom i läget. Jag tror att han kommer kunna göra en ännu bättre säsong nästa år!

Något annat du vill lyfta fram just nu? Hur ser kommande träningsvecka ut?

– Vi är inne i en tuff träning nu, med två pass om dagen. Killarna visar dock riktig träningsvilja och verkar uppskatta de nya träningsmetoderna som Hammar (Jan, nya fystränaren) kör, säger coachen avslutningsvis.

2 svar

 1. Mr H skriver:

  Martin – Hehe, kul kommentar!
  Nordamerika-Europa 9-1 finaldagen. På stor rink! Kanada jämt pigga nuförtiden och superförsvar återigen. Sverige bra mot Kanada med tanke på backbesättningen, som var lite väl tunn.
  Hoppas på Simon och kanske även Erik A. Monpetit?
  Bra artikel igen, precis som vanligt, Mikael!

 2. Martin skriver:

  ”Tampa hemma mot Rangers live” – Så scouting resa med andra ord.. använder familjen som täckmantel, inga konstigheter 😉 *Hybris*.

  Skämt och sido, vet att det är snack ang nya avtal med SHL att plocka upp spelare mot summor med olika deadlines. Hur ser det t ex ut med Freddan? Gjorde sin bästa säsong vilket också resulterade i rykten att han skulle vara på väg. Finns det ett tillfälle då vi kan ropa hurra att han stannar till 100%?

  Må gott och tack för fantastisk blogg!