Morgan Hassel om den ovissa framtiden, Lukas Zetterberg lämnar Brynäs & scout om de senaste värvningarna av Björklöven och Modo

Morgan Hassel efter sin hjälteroll i kvalet våren 2018. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

– Självklart är VIK nummer ett för mig, säger evige kvalhjälten från våren 2018, Morgan Hassel, till bloggen.

– Men jag har en skada att ta tag i och se att kroppen håller. Så som läget ser ut just på grund av Corona så står mycket på paus och det är mycket som är oklart på alla håll.

– Jag tror det kommer bli en annorlunda säsong på något sätt på grund av det rådande läget. Så framtiden är oviss, säger backen som snittade 11:33 i istid per match jämfört med 15:32 säsongen 18/19.

***

Lukas Zetterberg fick alltså lämna Brynäs under måndagen. Skarpskytten har tidigare gjort klart att det är bara VIK som gäller i HA och frågan är om SHL eller utlandet är rimliga alternativ just nu.

Twittraren Dennis Forslund sammanfattande egentligen allt som behöver sägas i ärendet:

Samtidigt är det också kritiskt att VIK då finner mer finhandade (som Jonas Liwing eller Alexander Lindelöf och bästa fall någon som påminner om Kalle Östman) puckleverantörer som kan servera Zetterberg i bra lägen i power play.

***

Björklöven har värvat backen Karl Johansson, 27, från Graz i Österrike. Backen är något av en late bloomer och ett i raden av fynd från Ettan sedan tidigare.

– Han var bra i EBEL, fick massor av istid den här säsongen i Graz, säger en välmeriterad scout som har bra koll på Mellaneuropa. Ganska bra skridskoåkare och helt okey att flytta pucken.

– Men också ganska liten och klen, kan tryckas bort från pucken. I Österrike var han en bra tvåvägsback, men EBEL är en liga med väldigt många småväxta spelare för stunden.

Enligt samma scout gjorde inte Modos nye center Mikkel Aagaard inte något intryck alls under sitt korta stopp i tyska Wolfsburg, ”just a filler”, men samtidigt var det ett mycket kort stopp.

***

På tal om Österrike och Graz 99:ers fick bloggen ta del av en ganska intressant erfarenhet från en som varit i klubben. Märkligt hur detta kan få förekomma i en proffsliga (finner ingen anledning att källan skulle ljuga):

– Sportchefen har ingen hockeybakgrund så han sköter det ekonomiska och låter tränaren sköta resten. Många ville bli av med tränaren men han tjatade sig till ett nytt tvåårskontrakt. Han är en envis gammal kanadick som spelade i Holland på 70 och 80-talet. Han försöker komma på nya spelsystem som inte funkar och laget tränade inte ordentligt under hela säsongen. Inte ett fyspass och ingen skridskoåkning.

– Många väljer att stanna kvar för att det är slappt och för att stan är kanon. Det funkade inte för mig. Laget gjorde en rätt bra säsong på ren talang. Hade vi bara tränat och kört på ett beprövat system så hade vi kunnat fightats om guldet. Den svenske coachen där borde få mer att säga till om…

***

58 personer har nu stöttat bloggen. Tack! Läs mer under ”En spänn om dagen” om även du vill att bloggen ska finnas kvar på sikt.

5 svar

 1. Bozo skriver:

  Drabbas MODO och andra klubbar som äger sin arena extra hårt nu när de inte kan fylla det med massa evenemang? Arenabolagen lär gå riktigt uselt. Vad händer om dessa arenabolag konkar, för de kan inte ha mycket undansparat om de pumpat in pengar i spelarbudgeterna.

 2. kaLLe aNKa skriver:

  Nu är inte Karl Johansson, 27 någon spelare som Per Kenttä scoutat i Graz i Österrike. Så det är nog ingen fara med storleken på killen, Per Kenttä vet vilka han plockar in i sina lag. Och går på egen erfaring av tiden från Oskarshamn och säkert nya samtal med olika människor, jag kommer inte att fråga sätta något av det Per Kenttä värvar till Björklöven, han om någon vet precis vad han letar efter och tro mig det ska till ett mirakel * 2 om inte Björklöven spelar i SHL mycket snart.

  Men jag gillar din blogg även om jag kan tycka att det kan bli tjatigt när det handlar om andra klubbars ekonomi, livet är som det är och så även intresset av sport och vad är rättvist vad det gäller sponsorer?

  Då kanske ligan ska gå in och säga till att man bara får hjälpa klubbar med max 1 miljon i sponsor pengar? Men då borde det gälla kommunala bidgrag också, så hur många arenor skulle då finnas?

  Nej det är ingen ide att bry sig om olje sponsorer eller liknande som coronavirus som stoppar SHL-avancemang, bara att bita i sura äpplet och gå vidare. 🙂

  En dag kanske kommunen i Västerås går in med miljoner vad säger du då, nej tack det är inget för VIK, det är bättre att gå upp utan bidrag? 🙁 what ever, Nu är det Björklövens tur att ha medvind i bra sportchef och ett extremt intresse från sponsorer och publik. 🙂

  • Jocke skriver:

   Förstår hur du tänker, men tror anledningen att man ofta pratar om pengar i VIK är just för att det är en så känslig fråga, en konkurs för 20år sen o miliimeter från konkurs för 3år sedan, de sätter sina spår i Västeråsarna. Även att folk fick så höga förväntningar utifrån tredjeplatsen förra säsongen, då var man tvungen att förtydliga ett par ggr att budgetmässigt är inte VIK i topp, även om en del tippade de i topp inför säsongen.

   Tror generellt man i Västerås är avundsjuk, och även förbannade(på egna stan/sponsorer) att man inte får mer i sponsring o inte mer från staden när så många andra städer, som är mindre lyckas, de är en tagg som sitter i och inte kommer försvinna förrän ändring sker, så kan nog med 100% säkerhet säga att det inte kommer tacka nej till bidrag, de kommer hurras över hela staden.

  • VIKarn skriver:

   Just nu är det medvind för löven.
   Vad händer, om det du påstår inte skulle inträffa, att löven inom kort spelar i SHL??
   Hur länge stannar Kenttä tex??

   • kaLLe aNKa skriver:

    Då kan dom fortsätta att spela i hockeyallsvenskan i 20år till, om inte ens Per Kenttä kan ta upp Björklöven till SHL, så är jag säker på att man kommer att stanna i hockeyallsvenskan för evigt.!

    Men nu gäller det inte ”bara” att man ska ta steget upp till SHL, man kan inte hålla på som Leksand. Man vill att det lag man håller på tar steget upp men opckså att man håller sig kvar den dagen man kommer upp. Björklöven har i alla fall chansen att göra båda två så länge Per Kenttä sitter som sportchef, så bra sportchef är Per Kenttä. Han är inte gud, men vi får se vad media säger om han om 1år, jesus,kanske?

    AIK kan göra som Malmö under tiden då Percy Nilsson pumpade in pengar i Malmö, men min fråga till AIK är får man ihop laget bara året efter super fiaskot.?

    Jag hade varit jätte arg och förbannad om inte Per Kenttä var sportchef i löven då hade jag tänkt att man missade sin chans att någonsinn komma tillbaka till SHL, men nu sitter jag lugnt i båten och bara väntar på en ny säsong med nya stjärnor som Per Kenttä kommer att plocka upp ur sin trollhatt, han har båda fötterna på jorden och är inte lika störig som oss andra, han har en charm och han snackar aldrig om att det är han själv som är duktig, han vet vad han gör och vad han kan redan!

    Men som sagt kör på i Västerås och lycka till ni är en stor nog stad för att spela i SHL. Och jag antar att man inte är allt för glad att Linköping, Växjö, Örebro och nu Oskarshamn spelar i SHL och inte Västerås. Men man ska nog bara lära sig att inte tänka för mycket på hur det går för andra lag och lägga 100% focus på sitt egna lag, en dag vänder vindarna. Då kanske ni byter plats med Örebro eller Linköping. 🙂