Soppan kring Leksand, Modo och Hellkvist får nog många VIK:are att uppskatta Paananen mer och undra hur länge han stannar & mer från Frölunda om Berglund

Bilder från avancemanget från Ettan vi aldrig tröttnar på med Zäta och Paananen. Duon kunde aldrig översätta den magin till SHL-jubel. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Soppan kring Modos nuvarande tränare Björn Hellkvist, där Leksand alltså fått skåningen att uttrycka sin vilja att ”få en ny utmaning”, är snudd på mardrömslik för de redan hårt drabbade Modofansen.

VIK-fansen, som är de överlägset mest prövade fansen i Sverige sett till de senaste 20-25 åren, bör ha lätt att känna lite medlidande då ett lags coach alltså gör så här mot sina egna.

Denna soppa kan, med fortsatt VIK-perspektiv, kanske göra att vi uppskattar mer att laget har en ung lovande coach med gulsvart blod i ådrorna i Thomas Paananen.

Alla man talat med pekar på bristen av nya unga spännande coacher i Sverige. Paananen har bra status enligt de på insidan som denna blogg talat med. Coachen går nu in på sitta andra år på sitt treårskontrakt. Alla tre säsonger med Paananen har laget gjort sina bästa matcher i slutet på säsongen. Och även om denna säsong blev kort var första playoffmatchen och avslutningen lovande trots liten ”sample size”.

När VIK nyligen plockade in unge backen Gustav Berglund från Frölunda höjde i alla fall undertecknad på ögonbrynen av dessa uttalanden i VLT:

Vi har bra koll på hur Thomas Paananen är som coach och driver sina killar. – Frölundas scout och biträdande sportchef Björn Liljander om varför man placerade Berglund här.

Det är tydligt att även Frölunda kollat upp VIK-tränaren är imponerade av Thomas Paananen. VIK-coachen lär inte få problem att hitta ett nytt jobb den dag han lämnar VIK. Det är också lätt att förstå att om Frölunda erbjuder dubblad eller tripplad lön och alla möjligheter till SM- och CHL-guld där nere är det nog svårt att tacka nej.

Thomas Mitells och Jeremy Collitons coachresor till NHL har sprängt gränser och troligen har det fått många svenska coachers NHL-drömmar betydligt mer verkliga. För att nå dit skulle Paananen dock troligen behöva göra några år i SHL först.

Men undertecknad har träffat Thomas många gånger och vet hur han på riktigt brinner för VIK. En gång satt exempelvis Thomas in en bra slant för att denna lilla blogg skulle överleva. Detta engagemang understryks också under av andra bloggen talat med.

Just nu är Thomas Paananen troligen VIK:s största tillgång. Frågan är bara hur länge VIK kan åtnjuta detta ledarskap och kontinuitet bakom bänken. Jag ser två scenarier. Antingen tar Thomas helt enkelt upp VIK till SHL och börjar bygga på att etablera Gulsvart i högstaligan. Och framöver kommer man ”bara” behöva slå allsvenska lag för att göra det.

Eller, det tråkigare alternativet: Thomas stannar här så länge han känner att han orkar bygga (om) laget åt rätt håll efter varje säsong under dessa knappa förutsättningar. Frågan är hur bra råmaterial samarbetspartners och sportchef Patrik Zetterberg kan ge så länge coachen är kvar i hemstaden.

Vi får inte heller glömma att det var sportchef Patrik Zetterberg som vågade ge den då oprövade Paananen chansen som A-lagstränare. Då var det inte ett givet val.

Det var något som betalade sig direkt då VIK på bara en säsong tog sig tillbaka till Allsvenskan och sedan direkt återetablerades som ett topplag i Allsvenskan. Zätas fina sportchefsjobb är också en viktig faktor då vi där också har en äkta VIK:are som ger trygghet och kontinuitet.

***

På tal om Frölunda och Gustav Berglund. Bytte några ord med bloggaren Henrik Leman på Frölundabloggen Rakapuckar.com. Henrik var vänlig nog att berätta mer om Gustav Berglund ur ett Göteborgsperspektiv:

– Rätt rejäl, bra storlek, klarade anpassningen till seniorhockey och SHL i höstas, menar Henrik. Ingen spets som direkt sticker ut, men smart, klarar rätt mycket rätt bra, om du förstår.

– Gustav beskrev sig själv så här i höstas, tycker det ger en bra bild:

”Jag är en tvåvägsback. Använda mina kvalitéer så mycket jag kan. Jag anser mig själv som ganska rörlig, ganska bra på skridskorna, hyfsat bra spelsinne. Jag vill bli sedd som en tvåvägsspelare man kan ha inne på isen i alla lägen.”

– Jag vill verkligen ha tillbaka honom – om han utvecklas, fortsätter Henrik. Att Frölunda knöt upp honom på ett tvåårigt utvecklingskontrakt tycker jag var en bra signal.

– Tydligt att man ändå vill satsa på Berglund, att han ska spela med Frölunda 2021/2022. Han släpps alltså inte i väg med en ”Vi håller koll på dig”-hälsning, lite som till Leon Lerebäck då han skeppades till Timrå.

– Lerebäck är för övrigt en annan back jag gillar. Vem vet, kanske är båda i Frölunda nästnästa säsong. Jag kan tycka att Gustav Berglund är bra nog för att utbildas och utvecklas i SHL, att han ska fixa en plats på sju backar, men den åsikten delar inte Frölunda. Av någon anledning, säger Henrik avslutningsvis.

***

(69 läsare har nu valt att stötta bloggen via olika belopp i ”En spänn om dagen”. Stort tack och era meddelanden värmer oerhört som sagt! Om även Du uppskattar artiklarna finns mer info här.)

3 svar

 1. Lson skriver:

  Bygg en ny multiarena på marken i hamnen där Lantmännen är nu eller på andra sidan Kungsängsgatan vid friidrottshallen. Bygg samtidigt en ny friidrottsarena ihop med ishockeyarenan. Även nya kontor till företagare bör byggas i anslutning till arenan. Detta skulle sätta Västerås på kartan. En modern central multiarena vid hamnområdet vore ett lyft för hela Västerås.

 2. Bozo skriver:

  Om nu inte småföretagen (hjältarna som stödjer VIK) i Västerås kan ställa upp med spons så borde vi löneslavar med trygga jobb kunna ställa upp för Paananen och ge honom ett riktigt lag. Tror generellt att Västeråsare riskerar sitt arbete i betydligt mindre omfattning än rikssnittet då väldigt få är anställda i mindre företag eller företag som drabbas särskilt.

 3. Bozo skriver:

  Tänk om Corona-krisen är det som gör att vi får en arena. Byggherrar som prisar in sig vilket ger lägre byggkostnader samt subventioner till byggande kan bli verklighet. Skolor m.m kommer prioriteras, men varför inte en efterlängtad Multiarena.

  Vad var egentligen tanken med ABB syd? Skulle det vara en mässhall när det inte spelas bandy? Det är inte mycket konserter där iallafall även om Västerås Rock Fest är planerad dit i år (flyttad från maj till sep).