Mycket bättre intensitet och närkampsspel mot AIK med Z Sr som coach då Z Jr dribblade hem två poäng (som dock borde varit tre)

Lukas Zetterberg avslutade bra mot AIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK bröt flera trender i en 4-3-seger efter övertid hemma mot formstarka AIK på fredagskvällen. VIK bröt därmed sin tre matcher långa förlustsvit då AIK samtidigt åkte på sin första förlust efter sex raka segrar.

Detta var första matchen då energifyllde sportchefen Patrik Zetterberg klivit ner som coach för att lite ”väcka bänken”, och Zätas energi verkade direkt sprida sig. Det var också helt nya kedjor från start (Iacobellis petad och Kangas 13:e):

 • 27. Benker, Sebastian – 16. Karlsson, Filip –  56. Lunsjö, Alexander
 • 28. Zetterberg, Lukas – 63. Öhrn, Daniel – 25. Bergman, Marcus
 • 11. Marklund, Sam – 20. Hetta, Henrik – 17. Wikman, William
 • 14. Johansson, Jesper – 12. Johansson, Fredrik – 53. Eriksson, Anthon

Bästa första 20 minuterna på länge. Bra forecheck och VIK hade hela 13-4 (!) i heta målchanser i 5v5. Fortsatt målsumperi framåt, inget nytt, men mer eld i närkamperna utan puck. Hockey är trots allt mycket en känslo- och kampsport.

Apropå kampsport. Anthon Eriksson gjorde sin första hela match efter smällen av Väsbys Lubomir Fetkovic den 13:e december. Nu kände vi också äntligen igen Eriksson och powerforwarden hade tre-fyra chanser direkt i första, plus att AIK:are manglades till höger och vänster.

Det var en mycket jämnare andraperiod med 8-8 chanser i 5v5. VIK gick upp 2-0 efter fin styrning Lunsjö och bra snipe på frliäge av Zetterberg.

Sedan kanske lite kall Kruse och 2-2. Men Hetta klev fram när det behövdes och 3-2. Ett PP fick VIK med bra tryck. Ändå bra för att vara en andraperiod för att vara VIK. Efter slarv av Öhrn en otrolig brytning Younan då Anton Karlsson blev fri. Det kändes då som en ny Younan, som kan vara så bra om intensiteten och aggressiviteten finns med på hög volym.

I början på tredje gjorde stekhete Lunsjö bra saker och hittade yta för Edvinsson vars skott Benker starkt petade in returen på fram till 4-2 efter 42.07.

VIK hade sedan ganska bra kontroll på AIK. Detta fram till att Öhrn crosscheckade Heinerö lätt, varpå AIK:aren föll ihop som ett korthus och sålde den riktigt bra till domarna. Samtidigt är crosscheckings onödiga och förbjudna i ishockey.

Det var ju lite synd att då VIK äntligen fick ihop nästan alla utespelarna att prestera bra hockey, så hade Kruse en dålig kväll. 4-3 kom i PP sedan Kruse nästan stod inne i målet. Hur lätt som helst då för skicklige skytten Anton Karlsson att placera in pucken då Kruse lämnade så mycket nät i matchminut 51.

Sedan lite ”slarv” av annars utmärkt Bergman som inte fick ut pucken, sedan föll tyvärr en annars mycket mer vaken Younan in i sitt loja spel utan puck då backen bara gled i hemjobbet och 4-4 efter 55.11.

Dock en hel del plåster på såren att Lukas Zetterberg bjöd på ett läckert solomål under förlängningen efter 61.08 fram till 5-4 och ändå två poäng.

SAMMANFATTNING

Det blev verkligen en Zätaeffekt, både för laget och Jr. med Sr. bakom bänken. VIK gjorde sin bästa hockeymatch på länge sett till helheten. Detta med fina mål och mycket mer dedikerat och hårt spel utan puck. Det enda PP-spelet var också bra med konstant tryck i AIK:s zon.

Handen på hjärtat så hade det högst sannolikt blivit tre poäng om Kruse varit lika bra som tidigare på säsongen. Men Kruse har nu en dipp och Myrenberg har en klart bättre trend, men mer om det i nästa blogginlägg.

Förutom regressionen vid 4-4-målet var exempelvis Younan som en ny spelare med mycket hårdare spel utan puck. Som vanligt stod Younan också för många fina uppspel.

Anthon Eriksson kom in och var så där dominant som nästan bara han och Hetta kan vara i närkamperna. Anthon var en av de bästa på plan och hade hela 9-1 i ”noterbara prestationer” i bloggens bok.

Det verkar som Anthon tjatade sig in i laget igen och ville verkligen visa hur bra han kan vara. Det var många i laget som verkade smittas av Anthons enorma mod och styrka längs sargerna, och Hetta var som sagt inte lika ensam som powerforward längre.

Lukas Zetterberg gjorde sin bästa match på länge. Det var inte bara de två klassmålen forwarden levererade (även 9-0 i noterbara prestationer och bäst på plan).

Lite intressant att senaste gången Lukas gjorde två mål i samma match var för exakt ett år sedan (den 5:e februari 2020 i Mora). Kanske är det äntligen dags för Lukas att vända blad efter en lång relativ måltorka.

Simon Edvinsson var tillsammans med Younan åter bäste back på sin 18-årsdag. Edvinsson serverade exempelvis åter Lunsjö ren med en läcker snett-inåt-bakåt, och backen är inte heller helt oäven i egen zon. Även två nya assist och Edvinsson har 0+3 redan efter tre matcher.

Åkerström var också lite mer påslagen med Zäta bakom bänken. Vi får hoppas Åkerström nu snart kan hitta formen från då han var så bra i slutet på förra säsongen.

Marcus Bergman hade blivit befodrad till en offensiv kedja med Öhrn och Zetterberg och #25 gjorde ingen besviken. 28-åringen åkte åter totalt sönder sina motståndare och serverade läckra passningar på löpande band och låg även bakom ett mål. Bergman är på väg att spela till sig ett nytt kontrakt i denna nya energiroll.

Filip Karlsson trivdes också bättre mellan Benker och Lunsjö i en kedja som ständigt oroade. Karlsson är en mycket solid center som vann 60 % av teken och var +2, och var mer bekväm med pucken sista tredjedelen denna afton.

Nu är det viktigt att få igång Ehrnberg, Öhrn, Berglund, Marklund och Jansson framöver också. Denna potentiellt starka kvintett var bitvis fortsatt anonym och/eller väl äventyrlig. Vi får hoppas på en fördröjd Zäta-effekt där också helt enkelt.

PUCKLIGAN 

5 Lukas Zetterberg

4 Anthon Eriksson

3 Alexander Lunsjö

2 Simon Edvinsson

1 Alexander Younan

13 svar

 1. Örjan skriver:

  Oavsett hur den här säsongen går måste det till rejäla förändringar till nästa säsong
  Både runt laget och lagbygget
  Dax att byta ut Z för hans ”radarsystem” verkar föråldrat nu
  Det måste in någon ny på den posten som ger ett förtroende till sponsorerna
  Zettebergs förtroende är borta iaf om jag vore sponsor
  Hade hellre skrivit kontrakt med Mylläri än Lundgren när han krävde en klausur att kunna lämna
  Och en reaktion jag fick igår när dom intervjuade Anthon i tv var jäkla vad han lät anfådd
  Tecken på dåligt tränad ??
  Och vore jag sponsor skulle jag kräva tillbaka Anbjörn som fystränare
  Under hennes tid i VIK körde VIK skiten ur motståndarna

 2. Robert Jonsson skriver:

  Svajigt ännu i defensiven där inte bara backarna och målvakten skall ha kritik. Kollar man målen bakåt så upptäcker man att forwards inte verkar förstå vilka gubbar de skall ta i egen zon. Dock kul o se den höjda energinivån i laget. Anthons tuffa, orädda spel drog med sig de övriga. Offensivt en toppmatch men defensivt finns en hel del i övrigt att önska.

  • Pelle skriver:

   Gör zetterberg någon värvning till får man hoppas på en hårdspelande defensiv back som man kan binda för nästa sässong.bästa matchen på länge.full fart och inte lika mycke drällande med puck och man slapp bli fastcheckade lika ofta som förr. Sånt kostar onödigt slöseri med kraft..karlsson bredvid kunsjö och benker funkade bra.karlssons bästa match i vik tröjan

 3. Peter skriver:

  Skönt med seger. Även om VIK skulle haft tre poäng med sig ikväll.

  Fast värvningspotten är väl bland mest bortkastade pengarna i VIKs historia. En center som inte platsar och en back som lämnat. Synd för oss fans som stoppade in pengar och hoppades på spelare som skulle kunna göra skillnad hela vägen fram till sista matchen för säsongen.

  • Bozo skriver:

   Kanske Zäta ska kliva ner i båset (verkar vara framgångsrikt) och en ny värvningsansvarige tas in.

   • Peter skriver:

    Tyvärr så kanske du har rätt. Konstigt att så få, och även denna blogg, inte i ifrågasätter hur fansens och sponsorernas pengarna användes. Varför lägga pengarna på en pappaback med en klausul? Och varför lägga pengarna på en center som inte verkar kunna leverera. Jag vet att man inte ska gråta över spilld mjölk och se framåt istället…men ändå..lite blåsta på godiset blev vi nog alla.

    • Mikael Norén skriver:

     Peter, det är lite för tidigt att göra bokslut på denna säsong med alla värvningar mm. Återstår ju typ minst en tredjedel, vilket dessutom är den viktigaste tredjedelen. Men betyg på alla värvningar kommer efter säsongen. Detta satt i relation till tidigare sportchefer och denna sportschefs tidigare värvningar. Som alltid.

     • Peter skriver:

      Bra Mikael, den analysen ser jag fram emot.
      Skillnaden denna gång är att det är fansens pengar det handlar om. Vilket i och för sig det är annars också i form av publikintäkter, men då får jag ju också nästan två timmars underhållning för mina slantar. Men nu gick man ut och bad om hjälp och fick stöd i form av pengar, jag hade bara önskat att VIK hade förvaltat detta stöd lite bättre.

 4. Hank skriver:

  Skämtare, titta på målen och vakna till lite även om kruse inte är din favorit så tillhör han toppen på målvaktsligan i ett lag som saknar försvarspel. Helt matchavgörande räddningar idag igen;-)
  Forza hela vik å inte delar av vik…

  • Mikael Norén skriver:

   Jag förstår att vissa anonyma som kommenterar här har har släkt och kompisar i laget, jag skulle också alltid hålla på just min kompis, son eller släkting. Men det är tufft att vara målvakt då man inte har råd att släppa halvbilliga som i afton i denna tighta serie. Men detta är inte en hejaklacksblogg.

 5. Bozo skriver:

  Fransson vibbar på Kruse. Ge oss en erfaren defensiv back, som kan hålla uppe försvaret. BP har även det blivit kasst sen Lundgren försvann. Offensiv zon var detta nog kanske den bästa på hela säsongen. Vilket driv och t.o.m. passningar hittade rätt direkt. Mycket puckvinst offensivt, kul.

  Det blev kaos framför deras mål, första gången på länge, precis som Zäta beställt. Tyvärr kaos framför vårt mål också. Är detta VIKs sämsta backuppsättning i modern tid, i klass med uppsättning när vi åkte ut? Behöver förstärkas genast.

  • Mikael Norén skriver:

   Ja, Bozo, en vass pappaback vore bra för att få ordning på flera av de övriga backarna. Det är svajigt på backsidan. Tex. Åkerström har ju inte fortsatt där iaf jag trodde han skulle efter förra säsongens sena starka inhopp…

   • Bozo skriver:

    Han har fått oerhört mycket förtroende, men det lossnar inte. Förra säsongen såg han ut som Edvinsson ser ut nu. Får man dock behålla Edvinsson hela säsongen samt ersätter Lundgren så finns det möjlighet till stabilitet.