Myrenbergs poängrån i Kristianstad efter att VIK verkligen saknade Lundgren och slutade spela ishockey efter första och fortsatt PP-haveri

Jesper Myrenberg gav inte SSK något gratis. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK vann med 2-1 efter förlängning i Kristianstad på tisdagskvällen. Men det var enbart tack vare Jesper Myrenberg som tog 39 av 40 skott efter att VIK inte alls orkade matcha Kristianstads intensitet de sista två perioderna.

Dock var det en lovande start för nya kedjan med nyförvärvet Filip Karlsson mellan comebackande Hertzberg (verkade dock klämma handen illa sent i tredje) och Zetterberg. Det var verkligen en vass assist av Hertzberg till Zetterbergs 1-0-mål efter 12.58, där även Karlsson var med och grävde fram puck.

1-1-kom dock efter ett kanonskott direkt på tekning efter 14.03 av Rikard Olsén. Det är svårt att förstå att den högerfattade Olsén bara gjort fem mål på 199 HA-matcher före detta.

Nye centern Filip Karlsson gjorde direkt många bra saker över hela isen. Jämnt chansmässigt 5v5 (4-4) i första. Men VIK hade ganska bra kontroll och okey passningsspel. KIK kontrade farligt.

Men efter en okey förstaperiod kom VIK ut och slog chanspuckar och staplade loja beslut på varandra mot det desperata bottenlaget.

Det var en riktigt usel andraperiod där VIK alltså direkt kom ut på hälarna och lät KIK ta kommandot. Myrenberg dock bra på alla skott KIK pepprade från distans.

6-3 chanser 5v5 till KIK i andra. KIK även mycket bättre PP än VIK och stolpskott av Dennis Svensson där. VIK:s PP fortsatt ett haveri. Hurtig enda ljuspunkten då han gjorde några bra saker i egen zon.

VIK var lika svaga i tredje perioden där Paananens gäng fortsatte att strössla dåliga passningar. Samtidigt var KIK spelförande, men Gath och hans mannar saknar idé, spets och kreativitet.

Gath-gängets anfall bygger mest på en massa skott från blå och mycket folk på kassen. Chansfattigt var det med bara 2-1 i 5-v-5-chanser för KIK.

Trots att domaren var mycket generös mot VIK kunde inte man förvalta alla de PP:n som bjöds, även inklusive ett två minuters 5-mot-3 i slutet. VIK lyckades faktiskt slå en icing i PP. Märkligt att det är så erbarmligt uselt trots att nu Pär Hellenberg varit extra PP-coach ett tag nu.

Jimmie Jansson hade en ny jobbig kväll med massor av missade passningar och andra ”äventyr”, men i förlängningen var det som vanligt ett Janssoninitiativ som gav poäng. Detta då Hetta var kraftfull och påpassligt sist på pucken fram till 1-2 efter 64.04.

Återigen tryckte Hetta kanske misstänkt på målvaktens benskydd, men precist lagom för att videomåldomaren skulle godkänna.

SAMMANFATTNING

Vad hände efter första perioden? VIK verkade tro att det räckte att spela 20 minuter mot ett av seriens bottenlag. Men Kristianstad visade att de kanske är värda lite fler poäng.

Niclas Lundgren saknades verkligen då övriga backar hade så svårt att få stopp i spelet. KIK fick då långa anfall vilket gjorde VIK för trötta att gå till anfall då de väl råkade vinna en puck.

Nu är det verkligen upp till bevis för Patrik Zetterberg att försöka ersätta Lundgren. Detta för att undvika denna hönsgård i egen zon allt för ofta fortsättningsvis. Men det är såklart omöjligt att ersätta Lundgren rakt av.

Alla backar gjorde en del grodor, men särskilt Jimmie Jansson måste upp i spelet i egen zon som assisterade kapten. Även Simon Åkerström sprider för mycket puckar. Calle Ehrnberg hade kanske sin jobbigaste match hittills i Allsvenskan. Gustav Berglund fortsatte blanda väldigt högt och väldigt lågt.

Alexander Younan var dock okey, trots att han tappat sin partner i just Lundgren. Younan var också mer aggressiv, och oj så vi längtat efter mycket mer aggression från en annars så timide #23.

Det finaste backögonblicket på hela kvällen i VIK var ett byte där 18-årige Viktor Hurtig i nästan samma rörelse vann en närkamp och sedan satte upp en läcker passning i mitten som startade en kontring. Med tanke på det svajiga backspelet i övrigt är den välväxte (198 cm) och energiske Hurtig värd mer istid.

Framåt gjorde Filip Karlsson en fin debut som tvåvägscenter över hela isen. Karlsson var en av de bättre VIK:arna på isen med 7-5 i noterbara prestationer. Enligt statistiken vann Karlsson bara 6 av 16 tekningar, men där tror jag KIK hade någon hemmasupporter som skötte nuffrorna…

Karlsson vann puckar över hela isen. Men det var förväntat. Vi såg inte så mycket spetstendenser där, även om Zäta nog kände att detta var bättre lekkamrater än tidigare vid några långa fina anfall.

Det märktes att Karlsson inte spelat PP på år och dar då han fumlade med pucken några gånger. Detta då 24-åringen skulle styra PP från höger halvsarg.

Men även Kalle Östman hade en startsträcka och hade bara 1+1 sina första sex matcher i VIK. Vi får hoppas Karlsson visar mer spetsegenskaper då han blivit mer varm i kläderna i PP. Det är ju inte heller lätt att komma in ett lag som har ett så totalt havererat spel i PP.

Hertzberg var tillbaka och syntes inte mycket förutom vid den geniala passningen vid 0-1, där yttern visade att han har spelsinne åt SHL-hållet som få eller ingen matchar i detta lag. Dock otroligt olyckligt att Hertzberg klämde handen och grinade illa i tredje och utgick.

Sam Marklund gjorde en ny slätstruken insats och det är trovärdighetsproblem när exempelvis Marklund får spela så här lojt en hel match, samtidigt som den hårt arbetande Steven Iacobellis inte fick ett byte. Där måste Paananen blir mycket mer ”hands on” i matchningen och inte låta det bara rulla på så här.

Det verkade inte alls som knappt någon i VIK fattat att det är en helt ny konkurrenssituation på forwardssidan nu. Kedjan med Öhrn mellan Benker och Lunsjö var inte alls på och de måste bara höja sin lägstanivå.

William Wikman, Fredrik Johansson, Jesper Johansson och Marcus Bergman gjorde dock alla fyra goda dagsverken med sin arbetsmoral.

Sen är frågan om verkligen Hetta ska vara center. Paananen sa ju för inte så länge sedan att man ville få loss hans energi i anfallszon mer som ytter, och som center är det kanske bättre att ha någon mer kreativ spelare.

PUCKLIGAN

5 Jesper Myrenberg

4 Marcus Bergman

3 William Wikman

2 Jesper Johansson

1 Viktor Hertzberg

8 svar

 1. Marko skriver:

  Håller med om Iacobellis, inte bra löst med tanke på förra matchen som han gjorde bra ifrån sig.
  Första petningen var säkert på sin plats/taktisk vila men han blir fanimej inte bättre på bänken om han inte har någon skada.. Framförallt när det också finns andra som inte presterar och får lira hela tiden.

 2. Mathias skriver:

  Behandlingen av Iacobellis rimmar illa som fan. Vi har spelare som är här för att producera men inte gjort det på två år och får fortsatt förtroende dag efter dag samtidigt som Iacobellis fick några matcher på sig att hitta formen efter att inte spelat på ett år. Det var lite samma behandling mot Venuto när han var här och var en av lagets bästa spelare när han fick chansen trots ryggsmärtor. Tessier hade även han hård behandling mot sig samtidigt som andra (svenska) spelare som är här för att producera inte gör det och ändå får nya chanser match efter match. Ser vi en röd tråd här? 🙄

  • Bozo skriver:

   Kulturkrock. De som är mest påslagna på träning får spela. Tyvärr funkar inte transatlanter så.

   • Pelle skriver:

    Jaha är det så man ska förklara petningen. Iacobellis var ju riktigt bra förra matchen, och då blir man ju lite förvånad när inte får spela trots centerbristen. Nu hade man ju chansen att sätta Hetta på en kant.

   • Mathias skriver:

    Ja vad ska man säga. Det är väl tur iallafall att dessa tränare inte var här när NJ styrde och ställde för då hade vi inte fått ihop till ett lag haha

 3. Musse skriver:

  Säger som Kenttä, jag är pissless på vårt pp!! Och sen backarna, de blir ju bara sämre och sämre?
  Totalt avslöjade när Nicke saknades. Långsamma direkt speldumma och spelar fast sig från ingenstans.
  Håller med ang Iacobellis, helt otroligt att han inte fick spela när ingenting funkade?!?!
  En sån här match hade nog passat honom. Gillar tränarna men den här matchen satt de nog också kvar i bussen…..

 4. Bozo skriver:

  Sen verkar VIK trots att det är Corona-tider inte hitta energi i bortaspelet. Är egentligen endast borta mot Karlskoga som är något att skriva hem om. Är det något fel bussen? Att man sover över natten innan? Tydlig skillnad hemma mot borta.

 5. Bozo skriver:

  Uselt coachat med allt idag förutom att ställa Myrenberg i mål, det räckte. Idag tog man sig för pannan när det gäller backarna. Lika bra att spela några av forwards där istället. Nä idag såg det ut som i början på säsongen. Blir nog att rikta in sig på två backar med defensiv tonvikt för Z.

  Ganska otroligt att man kan vinna matcher utan att någonsin göra mål i pp, det är en bedrift.