Några frågor om VIK-truppen: Kommer McGrath & Fornataro glänsa i 45-50-poängsform igen?

En ryggskadad Forntaro gjorde trots allt sex poäng (rånades på två fina assist hemma mot RBK) i kvalserien. Då borde väl en frisk Matt göra runt 50 poäng igen? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vi kan redan nu formulera några nyckelfrågor för laget kommande säsong:

1. Kommer vi få se McGrath & Fornataro i 45-50-poängsform igen? Av olika anledningar fick vi inte se det bästa hos dessa två ifjol. Om allt stämmer kan de utgöra en mycket stark dubbelpunch från mitten som förste- och andrecenter.

McGrath kastades direkt in i kvalserien efter att inte lirat på 60 dagar plus att parets dotter föddes i Kanada mitt under kvalet. Sedan spelade McGrath med halvskadade kedjepolare. Inte optimala omständigheter plus att McGrath inte fann kemi med Williams. Kanske vill båda ha för mycket puck?

Fornataro hade stora problem med rygg och knän. Vi får hoppas det är fixat nu. Trots kritiken gjorde en halvskadad Fornataro trots allt skapliga 2+4 för sex poäng (rånades på två assist hemma mot RBK) i kvalet och med snudd på 50 % vunna tek.

Centralen förutspår: Det är lurigt med skador men om vi förutsätter att NJ bedömde Fornataros hälsa rätt kan detta bli mycket bra. Dock hänger det på att NJ sätter yttrar som passar till dessa två centrar som inte direkt är superba i egen zon.

2. Kommer Brock Montpetit flippa eller floppa? Montpetit pekas ut som en tekningsstark center som driver starkt mot kassen av sin gamle tränare. NJ har sagt att Brock ska vara mycket snabb och ”gritty”, dvs. en tuff typ som driver mot kassen.

Centralen förutspår: Montpetit blir en bra spelare för tredjekedjan. Detta enbart baserat på att Brock gjorde fina 33 poäng på 37 matcher i en av de absolut bästa collegedivisionerna. Men samtidigt gjorde Brock suspekt nog bara ett mål på 25 matcher säsongen innan. Iuorio lirade exempelvis i den sämsta divisionen.

3. Kommer Eddie Davidsson flippa eller floppa? En storstjärna i division 1 som öst in poäng i den starka AllEttan mot bra motstånd. Frågan är om det är en ny Marcus Eriksson, Jimmy Andersson (succé i KHK) eller en Emil Mårtensson (flopp trots 38 poäng på 24 matcher i Nyköping)?

Centralen förutspår: Det luriga är att Davidsson troligen är en spelare som behöver mycket förtroende i power play och att lira med starka offensiva lirare för att vara effektiv. Om Eddie har tålamod och kan acceptera en roll i tredje-fjärdekedjan och arbeta sig upp därifrån kan det bli bra. För om NJ ska värva två starka yttrar till blir knappast Eddie en topp-6-forward från dag 1.

4. Kommer de unga lirarna Bromé, Mastomäki och Frycklund kunna lyfta sig in i laget på allvar? Bromé och Mastomäki har på kort tid gjort starka intryck i A-laget. Mycket talar för att de kommer fortsätta på det spåret. Frycklund måste hitta sin roll på seniornivå och förbättra de första skären, annars har han så många intressanta verktyg i lådan. Sedan brukar storväxta lirare som Frycklund kunna behöva mer tid på sig att växa in i sina kroppar.

Centralen förutspår: Bromé och Mastomäki fortsätter ta den snabba vägen in i laget. Frycklund fortsätter förbättra sig och är kanske ett mer långsiktigt ”projekt” som kan blir riktigt bra om några år om tålamod och träningsvilja finns där.

Linnarud har intressanta spetskompetenser redan som offensiv back. Frågan är bara om det kommer finnas plats i laget? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

5. Kommer Hampus Larsson och Mathias Linnarud ta plats på backsidan? Båda har visat upp glimtar av briljans redan. Dock blir det tufft kommande säsong som blir så viktig. Tålamodet med att spela in yngre backar kommer nog vara mer begränsat än någonsin. Det gäller att Larsson och Linnarud lär sig snabbt. Det som talar för Linnarud är att han verkar ha en unik offensiv begåvning och om PP strular tidigt kanske det blir flera chanser där.

Centralen förutspår: Det blir nog tufft att de blir ordinarie topp-6-backar. Men de kan hoppa in som första reserver. Kanske blir det utlåningar om de inte direkt imponerar storligen på Filander?

Freddan visade sin toppnivå med två mycket fina mål hemma mot suveräna Örebro i kvalserien. Det var faktiskt Freddans två första mål någonsin i kvalsammanhang i VIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

6. Kommer Fredrik Johansson kunna producera som förr igen? Freddan gjorde en fantastisk comeback med tanke på alla ofattbara motgångar. Men om VIK ska gå upp kommer det nog krävas att Freddan lever ut all sina höga potential. Freddan har egentligen allt utom storlek och tuffhet för att vara riktigt tongivande i Allsvenskan.

Centralen förutspår: Enligt uppgift har Freddan kunnat tränat bra denna sommar för första gången på länge. Det borgar för att Freddan åtminstone gör 25 poäng. I en tredjekedja skulle det vara en bra produktion.

Johan Jonsson var en populär kapten i SSK men gjorde kanske ingen dundersuccé direkt i VIK. Lite svårbedömt vad vi kommer få se av Jonsson kommande säsong. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

7. Hur kommer nya storväxta backarna Johan Jonsson och Simon Fredriksson klara sig? Jonsson var bra i ett dåligt SSK ifjol med fina +8. Dock bänkades Jonsson (som undertecknad hade mycket svårt att få grepp om) i kvalserien då Jonas Emmerdahl släpptes in igen. Fredriksson hade enligt fansen i Karlskrona en småtung säsong där och använde inte den stora kroppen. NJ hyllade dock det fysiska spelet och Angell måste givit bra referenser.

Centralen förutspår: Här är det svårt. Det är nästan omöjligt att förutspå hur det ska gå för dessa herrar. Jonsson är väl troligen en solid femte-sjätteback, likaså Fredriksson i bästa fall. Men kraven är ju extra höga nu när det är en episk SHL-satsning.

8. Kan Bjurö vara bra nog att sätta lite press och ge avlastning till Fransson? Fransson föreföll bitvis trött i kvalserien efter att ha stått alla minuter (!), utom 80, i Allsvenskan. Likaså var det med Lasse Johansson året innan. Men nu har VIK en lite mer rutinerad backup som förhoppningsvis kan gör det bra i cirka tio matcher.

Centralen förutspår: Bjurö hade mycket vassa siffror förra säsongen i Visby, och räddningsprocenten ljuger sällan. Dock har inte Bjurö så bra siffror i sina 38 allsvenska starter. Nog 50/50 att Bjurö kan pressa Fransson lite.

Reser sig Evan efter en tuff kvalserie då han kastades matchotränad in i laget, samtidigt som familjens barn föddes i Kanada? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

***

Sedan är såklart en viktig fråga om NJ lyckas förstärka laget med rutin, okey skicklighet, tuffhet och storlek på backsidan. Plus att finna en god tvåvägscenter och en poängstark powerforward. Eller kanske två powerforwards om nu Montpetit eller Freddan J blir centrar.

Eller kanske Conny om NJ vill satsa på ett renodlat finesslag framåt…

2 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  SteffNo, får suga på den karamellen. Filander är ung och fräsch och lär hinna med att se bättre på isen än +45-stofiler

 2. SteffNo skriver:

  Kul läsning. Saknar dock

  9. Filander/Mitell/Hellas

  Centralen förutspår:

  😉