Några saker att bygga vidare på i Match 2 mot Björklöven baserat på siffror och (förhoppningsvis) klarsynta Lövenprofiler & VIK J20 utslaget av Luleå i slutspelet

Niklas Rigelius var en av få plusvarianter i Match 1. Stod bland annat för ett klassmål. Och siffrorna totalt i slutspelet var oväntat bra. FOTO: JIMMIE GERDIN, VIK.SE

 

Björklöven var klart bättre i match 1. Inget snack om saken. Men det finns ändå nyanser. Gulsvart gjorde trots allt några bra saker.

Nedan är vad några vidsynta och förhoppningsvis kloka och analytiska Lövensupportrar twittrade, då flera mellan raderna nog tyckte VIK kunde fått bättre betalt efter första och kanske även andra perioden:

Och tittar vi på siffrorna från matchen (via @hockey_siffror på Twitter och Viktor Jansson) ger det också lite råg i ryggen, faktiskt. Det var inte direkt en 6-1-match där:

I dessa siffror gällande ”röda” avslut i sektorn ingår även PP. Så denna blogg var inte alls fel ute gällande att VIK skapade lite mer i 5v5 (15-13), då Löven alltså fick 12 minuter i PP mot VIK:s sju.

Vi ser också att att VIK hade fler skottförsök 45-38, Corsi, i spel 5-mot-5. Men såklart är det inte värt någonting om det inte är kvalitet på avsluten. VIK vann också skotten på mål i 5v5.

Bergman och Zäta brände två fina chanser var, Greba, Frycklund och Lunsjö likaså. Gunnarsson hade två skott i ramarna. Svensson hade några fräsande handledsskott i PP som strök stolparna.

Men det går inte att sticka under stol med att det är smått otroligt att VIK trots bra forwardsnamn på pappret har så svårt att förvalta lägen, som så många tidigare slutspel. Den ”förbannelsen” måste brytas.

***

Joona Voutalainen tog 33 av 34 skott i Lövenkassen och var således 97-procentig, vilket knappast finländaren kommer vara över 4-7 matcher. Trots allt okey att skjuta 34 skott på bortaplan.

Så det finns hopp om VIK börjar utnyttja de fina chanser man trots allt skapar och inte tar onödiga utvisningar. Just de två första utvisningarna var riktiga gulsvarta momentumdödare under fredagen då vissa inte hade tillräcklig kontroll på sina känslor och klubbor.

Löven har ett dödligt vasst PP och VIK kommer inte ha en chans i denna serie om VIK fortsätter bjuda Liss & Co. på för många PP.

***

En annan intressant sak var Lövens tekningsdominans, då de vann 58 % av tekningarna. Nedan tekningarna ”head-to-head” (verkar vara fel på totalen i Swehockey, då nedan stämmer bättre med känslan att Löven vann alldeles för många tekningar):

Vi ser att Skedung och Karlsson var lyckosamma mot Girard. Men Skedung hade ingen chans i teken mot Andersson, som var 10-2 totalt. Frycklund hade svårt mot Ottosson, men tog alla fyra mot Fitzgerald.

Här är det ju en klar fördel med hemmaplan då man kan matcha sina tekare mot de som har det lättare mot vissa i bortalaget. Totalt var det alltså tungt i teken för VIK: Skedung 5-11, Karlsson 8-8, Johansson 4-7 och Frycklund 5-5 för totalt 31-22 till Löven.

Den stora marginalen gav Löven en del ”gratis” momentum och puckinnehav. Här måste bara VIK försöka minska gapet. Löven kommer nog fortsätta att matcha Andersson hårt mot Skedung i Winpos Arena…

***

VIK J20 åkte ut hemma mot Luleå under lördagen. Därmed bör Gabriel Kangas och Johan Norberg och kanske några till ansluta till A-laget. Kangas kan ju ge energi till detta lag där många forwards underpresterade grovt i Match 1.

Sen finns ju det där hoppet att JG ska komma tillbaka och ingjuta nytt mod i VIK, som lite av en frälsare faktiskt. Samtidigt visade Ryttar att han på sin bästa dag nog kan vinna en slutspelsmatch om han får bättre hjälp än under fredagen.

***

Sedan blir det ett taktiskt test för Paananen då Löven är så skickliga i att spela sig ur VIK:s överbelastning som gav Löven viktiga 2-0 och 3-1 i Match 1. Kanske behövs ett lite mer man-man-betonat och tillbakadraget försvar mot Löven?

Kan Paananen genom några taktiska snilledrag ändra momentumet i denna serie?

***

Även ett riktigt karaktärstest för VIK nu att snabbt ladda om fokusera på nästa boll i Match 2. Bäst av sju är dock en relativt lång serie och Löven kan inte heller bli för självsäkra…