Viktigaste segern på länge – på så många sätt – då VIK växlade upp som lag i Match 2 mot starka Björklöven efter klassaktioner av Svensson, Jardeskog & Karlsson & Co.

Ludvig Jardeskog var en gigant i Umeå i Match 2. Blev ju allt vassare i Västervik som nådde semi ifjol. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vann Match 2 med 3-2 i Umeå på söndagseftermiddagen. 1-1 i segrar. Anton Svensson blev stor matchhjälte med två klasspoäng, inklusive det avgörande skottet i krysset i tredje perioden. Men det var verkligen en laginsats. Gulsvart uppträdde som en enda stor bortaenhet.

Det var en mycket fysisk förstaperiod, tacklingarna haglade. VIK:s backar tog snabbare beslut, även sarg ut vid behov, vilket gjorde att Löven inte fick lika mycket tryck.

Ty, i dessa matcher då man möter så här bra lag, handlar det lika mycket om att göra enastående defensiva insatser, som då exempelvis Wikman snuvade storstjärnan Axel Ottosson på pucken tidigt.

En slewfoot av Girard på Roe – och Roe åkte ut! Den chansande domaren behöver nog semester. Vi förstår att det inte är lätt att döma dessa matcher, men varför inte skippa chansningar och kompensationsdravlet? Bättre då att missa utvisningar, det förstår alla att man kan göra, än dessa ofattbara chansningar. Ta bara det du verkligen ser.

Att Skedung beslutsamt tog första teken mot Andersson var också ett litet gott tecken efter den tunga tekningsinsatsen i fredags, och här hade VIK verkligen lyft. Frycklund och Z var rappare och direkt skapade dessa två en chans efter stor styrka och klass av den förstnämnde.

VIK bra inledningsvis. Sen kom Löven, men trots mycket puck skapade de fortsatt inte så mycket, 4-3 chanser Löven 5v5. Sen mer VIK mot slutet och ett bra PP. Onödig 2:a via en crosschecking av Frycklund på Hutchings, dessa tvåor måste bort nu.

VIK krigade verkligen, alla var en nivå bättre jämfört med i fredags. Anton Svensson var lysande denna eftermiddag (trots lång skadefrånvaro) och låg bakom Roes 0-1 efter 25.09, bra nätnärvaro av Wiberg där.

Efter Roes mål var Löven riktigt bra och skapade. Rahimi sänkte Lunsjö från sidan, misstänkt blindside, Lunsjö återkom dock glädjande nog. Den slutspelskrigande Rigelius hade bland annat ett monsterbyte i BP.

Domarna letade upp en tvåa på Svensson och 1-1 i PP Fitzgerald efter 37.12. VIK svarade dock direkt då Filip Karlsson, som gjorde sin överlägset bästa match någonsin i VIK då det gällde som mest, var mycket bra före Froms 1-2 efter 38.40.

Karlsson lyfte helt enkelt på Nörstebös klubba och en alert Lunsjö fick fram pucken till From, och efter en lång och lika jobbig videogranskning godkändes målet.

6-4 chanser till Löven 5v5 i andra perioden. Ryttar var fortsatt solid och VIK försvarade sig som ett lag och tog kampen mot skickliga Löven.

Tredje inleddes olyckligt då Östman missade pucken och slog sedan klubban ur händerna på en gröngul. I efterföljande PP verkade Ryttar lite trött och orkade varken gå ut eller stå upp, detta då Fitzgerald alldeles för enkelt kunde sätta 2-2 efter 43.56. Det vill nog en annars stark Ryttar ha tillbaka.

VIK fick sedan en gratischans då Löven hade sex utespelare. Men något som behöver upp lite i Västerås är VIK:s PP. Vissa PP:n är bra, men vissa, som detta, har man svårt att få till spel. Detta till skillnad mot Löven som i princip står och bombar i två minuter varje gång. I alla fall känns det så.

Tredje perioden var relativt jämn, men Löven fick såklart energi av sitt mål och hemmalaget kom i vågor. Direkt på en tekning till höger fick äntligen Svensson utdelning på sitt ruskiga handledsskott fram till 2-3 efter 50.29. Detta efter en fin tekningsvinst av Skedung och att Wikman screenade Voutilainen.

Efter 2-3-målet spelade VIK oerhört bra och man blev imponerande nog inte för fega. Optimisten skulle nog nästan hävda att Löven kanske var en promille tröttare än VIK i tredje efter dessa två holmgångar.

Men trots det skapade den fantastiske Ottosson en jättechans för Possler efter att ha vänt ut och in på en annars skarp Roe. Tur och skicklighet räddade VIK där.

I sista bytet träffade även Löven stolpen, turen följer den skicklige. Men VIK var också nära att måla, bland annat brände Lunsjö ett fint läge efter en elegant action. Chanserna slutade 7-6 till Löven i sista perioden i 5v5.

SAMMANFATTNING

En oerhört viktig seger för denna matchserie såklart. Men även för helheten i SHL-satsningen då VIK följde upp den så svajiga insatsen i fredags med en maxad bortamatch mot ett fagert spelande Löven. En ny fredagsinsats hade inte varit bra, minst sagt. Nu blev det precis tvärtom.

Löven var som väntat bra även denna hemmamatch med fint publikstöd. Men Anton Svensson sa i TV att publiken i ABB Arena är tio gånger bättre. Löven vann chanserna i 5v5 med 17-13, och 8-7 i PP-chanser.

Nu visade VIK alla intressenter att man är redo för vinna tuffa slutspelsmatcher med alla tillbuds stående medel. Detta trots att man saknar sin storstjärna Johan Gustafsson dessutom. Ett besked som var så extremt viktigt efter Match 1.

Nu blir det väldigt mycket positiv gulsvart energi inför drabbningarna i Västerås på tisdag och torsdag. VIK verkar vara på rätt väg. Detta var viktigt då VIK också överkom problemet med att Arkalov och Greba inte var med, vad nu det beror på. Men VIK är verkligen i bubblan nu och låter inget externt utanför isen störa.

Löven saknade sin stjärna Olle Liss efter en tryckare från Frycklund senast, eller så var det så att storskytten blev så uppretad i fredags på VIK att denna slog handen så hårt i sargen att något gick sönder. Det ryktas om det senare faktiskt.

Hursomhelst har VIK på ett helt annat sätt än tidigare upplagor satt sig i huvudet på stjärnorna i Löven och många fans. Tidigare har ju VIK varit det snälla laget som tagit smällar och vänt andra kinden till.

Jardeskog & Co. har satt stopp för det. #77 var helt fantastiskt denna afton och spelade på gränsen och vann puckar på löpande band. En sådan som Jardeskog har verkligen saknats länge i VIK, då han gör motståndarna lite osäkra på vad som kommer hända.

Men hela laget spelade mycket tufft och skoningslöst. Det var verkligen ett välkommet besked att VIK verkar ha tagit ett steg i sin utveckling mot SHL då man inte vikit en tum i det fysiska spelet. Gunnarsson och Jansson också ledare i det fysiska spelet, även om vi väntar på offensiven där, särskilt i PP.

Alla backar var mycket bättre denna afton och man vågade spelade enkelt vid behov. VIK har ju bra storlek på backsidan och nu har man verkligen nytta av varenda cm och kg. Kanske kan Ludvig Östman lyfta lite, känner nog flåset från Fernholm.

Framåt visade äntligen Filip Karlsson varför han har så fina SHL-meriter. Centern vann 60 % av sin tekningar, låg bakom viktiga 1-2-målet med en ljuvlig puckstöld och landade på lysande 9-0 i NP.

Lunsjö var fortsatt smart i den kedjan och gör så många ”små” kloka saker över hela plan. From var mycket bättre än i fredags och dansken fick ett viktigt mål för självförtroendet.

Imponerande också att Jesper Johansson klarar centerspelet så bra över hela planen. JJ14 har utvecklat offensiven och är en bra fjärdecenter, dock fortsatta problem i teken med 1-6.

Rigelius gjorde också lämpligt nog sin bästa match i VIK-tröjan och verkar bli en sådan där positiv slutspelsöverraskning som alla framgångsrika lag ofta har. Förutom att ”Rigges” arbetskapacitet håller världsklass, finns också en tanke och skicklighet bakom, som långt ifrån alla energispelare besitter.

Skedung och Wikman stod som vanligt för ett gott dagsverke och deras slit öppnar verkligen för Svenssons spets sista tredjedelen. Skedung och Wikman kan dock bättre offensivt, och här har VIK lite sparkapital.

Sparkapital finns också i förstakedjan med Frycklund mellan Zetterberg och Bergman. Löven går verkligen hårt på Frycklund, och brottningen fortsatte denna match. Det gör ju att Löven måste lägga mycket energi på #9, vilket öppnar för andra. Det kommer Bergman och Zäta kunna dra nytta av över tid, och nu var Zäta mycket mer involverad än i Match 1.

Gällande sparkapitalet är det nog så att denna seger gör att VIK kan spela lite mer avslappnat offensivt i kommande matcher. Då lär Wikman och Zäta, med flera, synas mer sista tredjedelen.

En aspekt i det hela framöver är också vilket av dessa lag som har bäst fysik och kondition. Det är oerhört krävande att spela så här fysiskt.

Så denna matchserie blir nästan lika mycket ett konditionstest som ett hockeytest, ungefär som motocrossvärldmästaren Håkan ”Carla” Carlqvist sa om min tidigare hemmabana Brovallen i Avesta, på grund av den tungkörda sanden.

Trenden fortsätter att VIK är bra i början och slutet på perioderna och Löven klart bäst i mitten av perioderna. Vad nu det kan betyda för fortsättningen.

Nu laddar vi för den häftigaste gulsvarta veckan på länge! Vilken serie detta är!

PUCKLIGAN

5 Anton Svensson

4 Ludvig Jardeskog

3 Filip Karlsson

2 Niklas Rigelius

1 Alexander Lunsjö

7 Responses

 1. Jan Malmberg skriver:

  Jag är jävligt glad att Jardeskog tog åt sig kritiken från Stefan och mej eller förhoppningsvis att han fattar att han förstör för laget när han tar idiotiska utvisningar. Såg matchen från 5e minuten i andra perioden pga hade ingen aning om att klockan skulle flyttas fram en timme.Perfekt när Logan Roe gjorde 0-1 när jag kom in i matchen. Alla normalt funtade vill väl inte ha 0-1 baken som i match Ett när Liss dunkade in 1-0. Tror jag läste på Lövens hemsida att Liss skadade handen i tredje perioden av en tackling och blir borta ett tag (perfekt) Varför var Lidas världens bästa back inte för att han spelade som Jardeskog normalt sett spelar i alla fall. Har aldrig sett Jardeskog så lugn som denna match,trodde inte att det var sant
  Tack Jardeskog det gjode du bra 😁

 2. Kalle skriver:

  Väldigt skön seger. Håller med ovanstående skribenter om vilken viktig pjäs jardeskog är. Har väldigt svårt att förstå dem som klagade på hur han spelade i fredags. Hur kan man ens yttra sig om det med vetskapen om hur det såg ut mot bik förra året. Ger mig fan på att samma personer klagade på viks mesiga spel förra året, och när det blev förlust i fredags klagade man på jardeskogs tuffa spel. Muppar..

  • Jeppe skriver:

   Hållet med fullt ut!! Jardeskog med förra måste ligga lite på gränsen för att det ska kunna gå vägen. Jansson och Gunnarsson är två som oxå behöver spela fysiskt. Perfekt balans igår från backarna, visa närvaro utan att det får över styr. Svenssons två minuter var ju dumma men det insåg han ju själv oxå.

   En grymt bra bortamatch och bundet man ju fram emot två hemma i borgen!! Skräcklunda eller Rock’n Roll lunda, man får säga vad man vill men det är något som Löven kommer få känna av imorgonkväll

 3. Musse skriver:

  Så skön och viktig seger. Jardeskog är lika viktig för VIK som Rahimi är för löven. (Otroligt att han inte åkte för fulsmällen på Lunis). Så veka hemmadomare de här matcherna. Vi får se om vårt publiktryck kan ge detsamma. Liss dampade ju i utvisningsbåset så det måste varit där han slog sönder handen.
  PP måste upp. PP1 spelar ju bra men Z skjuter ju inte trots massor med lägen, har lite svårt med att flytta fötterna. Ett mål så kommer självförtroendet förhoppningsvis. PP2 bedrövligt ren ut sagt. Främst dåliga passningar och slarv av Jansson och From. Där måste nya lösningar in.

 4. Vintermannen skriver:

  Jäklar vad skönt att ha Ludvig Jardeskog i laget, in ger mycket respekt och han är lugnt själv på isen, men övriga backar är ju också riktigt bra ikväll och stora och tunga att möta. Idag var det helt annat lag som kom ut på isen.
  Ludvig Jardeskog är så bra att ha och just för att plocka bort dryga Björklöven spelaren som kommer med efterslängar och gnäller.
  Nu tar vi två raka hemma segrar och bryter ner höstlöven. Bra kämpat idag VIK heja heja

 5. Observant skriver:

  Jan Malmberg måste slita sitt hår. Ingen utvisning på Jardeskog. Räckte bra med lite fear factor idag efter fredagens markeringar mot Liss och Huchings som fortsätter ge fula tjuvnyp och glappar med käften.

  • Matte skriver:

   Yes Observant, håller med, jag tänkte samma sak. Jobbigt för alla som inte förstår varför Jardeskog är såå viktig för att VIK ska kunna hävda sig när det blir slutspel. Förra året visade det sig tydligt vad vi saknade när vi mötte BIK… vilket också är anledningen till att Zäta plockat in en ”polis”.