NCAA-experterna om Iuorio: ”Bäst skott i hela collegehockeyn och NHL-scouterna har koll”

Centralen fick byta några ord med DJ Powers och Tim Madsen om nyförvärvet Giancarlo Iuorio. Powers skriver om den amerikanska collegeligan NCAA för Hockeysfuture.com. Madsen var Iuorios andretränare i Niagara.

– Det är en mycket bra värvning av Västerås, säger DJ direkt.

– Iuorio ledde Niagara Purple Eagles i målskytte förra säsongen med 21 och slutade tvåa i laget med 34 poäng, fortsätter DJ.

– Han missade tio matcher halvvägs in i säsongen på grund av skada. Iuorio har tillbringat de senaste två säsongerna i Niagaras förstakedja. Den här säsongen spelade han tillsammans med junioren Ryan Murphy och sistaårsspelaren Marc Zanette.

– Iuorio blev uttagen till All-Atlantic Hockeys första All-Star-lag och hjälpte Niagara till en åttondelsfinal i NCAA-turneringen. Det var deras fjärde slutspel i lagets historia och första som medlem av Atlantic Hockey-divisionen. Lagets tre tidigare slutspel kom då de var med i den numera nedlagda College Hockey America-konferensen, säger DJ.

– Iuorio är en rolig spelare att titta på. Han är inte särskilt stor, (5’11 ”/ 180 pounds, ca 180 cm och 82 kg), men han har fart. Och han använder den farten och den fina acceleration utomordentligt väl i spelvändningar. Han kör till målet och skapar saker.

– Iuorios fart och händer är förmodligen hans bästa tillgångar. Även om han är känd som en målskytt, har Iuorio även visat att han är lika bra på att sätta upp sina medspelare med bra passningar.

– Hans passningar är precisa och hans beslutsförmåga med pucken har kontinuerligt förbättrats under loppet av collegekarriärien. Iuorio är särskilt farlig från tekningscirklarna och framåt i anfallszon. Han har visat en vilja att betala priset för att avsluta med ett bra skott eller pass i trängda lägen, menar DJ.

– Iuorio är inte en alltför fysisk spelare, men han kan att spela på kropp när det behövs och han spelar med ett inslag av oräddhet.

– Ett annat område där Iuorio gjort stora framsteg i sin utveckling under loppet av hans collegekarriär är på den defensiva sidan. Han växte ut till en snabb och ofta farlig box-playspelare för Purple Eagles med sin snabbhet vid spelvändningar och kontringar.

– Trots att han inte har signat med något NHL-lag har Iuorio samlat på sig en hel del intresse från NHL-scouter de senaste två säsongerna. Bli inte förvånad om de fortfarande håller koll på honom medan han är i Sverige, säger DJ Powers avslutningsvis.

***

Tim Madsen, Niagaras andretränare säger så här om Iuorio:

– Giancarlo hade det bästa ”releaset” (ungefär: skottsnabbheten) på hans skott i hela collegehockeyn förra året, säger Tim om Giancarlo, som hade bäst målsnitt av alla spelare i hela NCAA, vilket backar upp Tims hyllning av skottet.

– Han är en ”shooter”…om han får spela med någon som kan leverera honom pucken kan han göra mål. Han har en bra karaktär och är en otroligt bra lagkamrat. Han kommer inte göra er besvikna, säger Tim avslutningsvis.

***

Man kan lugnt säga att det verkar som Niklas Johansson med stor sannolikhet åter gjort ett fynd. Intressant att coachen säger att Iuorio är en ”shooter”. Därmed har VIK två potentiella storskyttar om man räknar med Jeremy Williams.

Spännande nu är att se om Niklas Johansson har råd att satsa någon ny förstecenter till Williams och Iuorio.

En annan god sak som framkommit gällande VIK:s nyförvärv är att alla verkar ha mycket goda karaktärer och arbetskapacitet, en viktig aspekt nu när man ska bygga upp två helt nya toppkedjor och sätta upp ett power play.

Hoppas det kan bli god kemi av alla intressanta ingredienser. Just kemin kommer bli nyckeln för att få ut max av de nya spelarna så fort som möjligt och få in dem i VIK:s intensiva spelidé på stora rinkar.

7 svar

 1. Gurk-Hawkmoon skriver:

  Ja, jag måste hålla med. Klockren information som är precis sådan man vill ha som en nyfiken och ”vanlig” supporter. Grymt trevlig läsning!

  Verkar som att vi kanske har två av Hockeyallsvenskans potentiellt bästa (mål)skyttar i laget nu faktiskt i Iuorio och Williams. Ha dem i en varsin kedja med spelare som kan ge dessa skyttar rätt puckar att jobba på så kan det bli i princip två förstakedjor rent kvalitetsmässigt. Men, men! Återstår att se. Prestationer är färskvara. Man kan inte leva på gamla meriter. 🙂

 2. GL skriver:

  Micke, du är en klippa och gör ett bra jobb som vanligt. Fortsatt STORT lycka till med din blogg

 3. Dj skriver:

  Riktigt bra information Mikael! Grym läsning!

 4. Christofer skriver:

  Verkar vara en riktigt spännande spelare vik har hittat. Alltid lika trevligt att läsa dina artiklar. Från en trogen supporter.

 5. Christofer skriver:

  Verkar vara en riktigt spännande nyförvärv vik har gjort. Alltid lika trevligt att läsa dina artiklar. Tack från en supporter.

 6. gurkish skriver:

  Tack också för ditt engagemang med att hitta information om spelarna! God Job!!

 7. gurkish skriver:

  Man kommer inte lira Williams och Luori tillsammans.