Nedslag i J20 då bloggen studerade VIK borta mot Modo – förlust men flera intressanta talanger med het 2003-trio & lite om bloggens framtid

Den store lille playmakern Theo Keilin har precis stulit en puck och dukat upp före Isak Franssons 4-3-mål. (SKÄRMDUMP)

 

Bloggen gjorde under söndagseftermiddagen ett nedslag i J20 då VIK mötte Modo borta (förlust 4-3). Undertecknad testade att ”scouta” via svenskhockey.tv. Det var en helt okey sändning med en vass reprisfunktion. Det kostar 159 kronor per månad eller runt 900 för ett år och då ingår många typer av juniormatcher.

En svag förstaperiod (3-0 Modo) begravde mycket av vinstchanserna i Örnsköldsvik. Men under de sista 40 minuterna var VIK det klart bättre laget mot ett Modo som är obesegrade och ett av Sveriges bästa juniorlag (topp-10 ifjol bland annat). I sista hämtade VIK upp 4-0 till 4-3 med bud på kvittering.

Men VIK har en del att jobba på i egen zon då det var slarvigt och virrigt främst i första perioden. Vid 1-0 tappade centern sin center och backarna försvann åt alla håll då kvicke målvakten Petter Johansson lämnades ensam.

2-0 föregicks av en grov indian av en back och Modo nätade direkt. Vid 3-0 gick nästa back rejäl bom och lämnade Johansson ensam, dock kanske borde målvakten tagit den pucken vid första stolpen. Det ska såklart också skrivas att Modo visade fin skicklighet och bra skytte då chanser bjöds.

VIK var riktigt bra i andra mot Modo och hemmalaget tvingads till tidig timeout. Dock fortsatt 3-0 inför tredje då VIK:s skytte var trubbigt. Skotten 10-10 speglade inte alls händelserna i andra perioden.

Tredje inleddes med ett PP för Modo efter felaktigt byte av VIK. 4-0 kom efter fint passningsspel av Modo, men åter kändes det som spelet i egen zon var lite suspekt då Modospelaren fick öppen gata.

Hugo Frylén (Edvins son) är en spelare som denna blogg omedelbart började gilla, detta trots att centern fortfarande är 16 år (och därmed är 2003:an yngst i laget). Frylén låg bakom 4-1-målet med sitt kraftfulla spel och en smart lobbpass som Hugo Ek-Koskela förvaltade efter 51.16.

Upphämtningen fortsatte med att nästa 2003-center glänste då Theo Keilin hittade ytterligare en högintressant 2003:a i form av Gabriel Kangas, som direktsköt och redan A-lagstestade Oscar Hagman rakade in returen efter 55.28 i PP.

Samme lille dynamo Keilin låg även bakom 4-3 med en utsökt puckstöld och fin uppdukning som backen Isak Fransson (lagets äldste född i januari 2001) förvaltade efter 57.16 i spel 6-mot-5.

SAMMANFATTNING

Bra målvaktsspel, tveksamt i egen zon och väldigt mycket ung talang offensivt på forwardssidan. Så kan man nog snabbt sammanfatta VIK J20 baserat på denna match mot topplaget Modo.

Det stämmer också om vi tittar på målskillnaden efter de fyra första matcherna. Den lyder 14-20, alltså fina 3,5 mål framåt/match, men hela 5,0 bakåt hittills per match. Det försvarsspelet har givit tre förluster på dessa fyra matcher.

Hårresande misstag var det tyvärr många av i egen zon som det kan vara i juniorhockey. Det var också ett slitet VIK som gjorde sin tredje match på tre dagar. VIK saknade också toppbackarna Victor Hurtig och David Göransson, vilket märktes.

Backarna verkar ha stor förbättringspotential i att värdera när man ska spela enkelt och hur man ska positionera sig, samtidigt brukar det hänga ihop med hur forwards stöttar, och många forwards verkade också ha lite svårt i egen zon.

Rent kompetensmässigt kanske VIK har en backsida som behöver slå mycket sarg ut vid minsta lilla trångmål i egen zon? Dock är det inte så utvecklande för backarna kanske, men att förlora mycket är nog inte heller det bästa.

Dock några ljuspunkter på backsidan: Isak Fransson har bra skridskoåkning, Elliot Sjöström rör sig bra och har en del offensiv, Linus Jacobsson verkar bra utan puck och Lagerlöf gjorde få misstag plus någon fin långpass.

På forwardssidan finns det emellertid flera offensiva och riktigt unga guldkorn födda så sent som 2003. Flera forwards glänste trots att VIK saknade toppcentrarna Lukas Smith och Filiph Åström (utgick efter 1:a):

VIK:s uppställning mot Modo 2020-09-27.

Kan VIK få behålla unga 03-trion Hugo Frylén, Theo Keilin och Gabriel Kangas kommer de dominera stort som sistaårsjuniorer sedan om två säsonger. Det vågar bloggen lova.

Frylén är en kraftfull allroundcenter med fin storlek, som med sina 189 cm redan är längre än pappa Edvin (back dock) som också var så kraftfull och snabb trots sin storlek.

Att Frylén skulle vara så här bra överraskade undertecknad och 16-åringen staplade bra aktioner på varandra över hela isen. Om jag inte minns fel var även pappa Edvin redan som 16-åring någon som folk lade märke till.

Keilin är en liten center som kanske inte ännu syns så mycket över hela isen, men är riktigt vass i anfallszon på små ytor och låg bakom två av målen tack vare fina passningar.

Kangas är inte heller stor och efter en blek förstaperiod kom yttern igång ordentligt. Skapar tack vare förmågan att skydda pucken och vinna närkamper. Orädd och duktig att vrida och vända och skapade saker på löpande band.

Det syntes också att sistaårsjuniorerna Simon Siwert (åkstark center som också stod ut en del) och Hugo Ek-Koskela hade fysik och skills som vittnar om att de är äldre än många av övriga. Ek-Koskela kan göra många poäng och Siwert blir nyttig som tvåvägscenter.

Det blir att följa J20 lite närmare framöver då det smakade mer att få lära känna dessa offensiva lirare närmare. Inspirerande att få tid att lära känna ett nytt lag i dessa tider.

Ska laget redan i år nå långt behövs dock skyttet och spelet i egen zon lyftas. Målvakten Petter Johansson gjorde många bra saker och att Johan Ström är vass viste vi redan.

PUCKLIGAN

5 Hugo Frylén

4 Gabriel Kangas

3 Theo Kelin

2 Petter Johansson

1 Simon Siwert & Hugo Ek-Koskela

***

Till sist. Undertecknad har fått intressanta saker att ta ställning till gällande att flytta bloggen. Hedrande såklart att proffs tycker att bloggen har ett värde.

Flytten skulle i så fall bli till mer av en betaltjänst för läsare som tycker det är värt en slant. Därmed skulle bloggens existens säkras mer på sikt, genom en jämnare inkomst.

Vill att Ni läsare ska få veta detta. Barnen växer och det blir svårare och svårare att lägga en massa, visserligen oerhört kul, men ändå mer eller mindre gratistid istället för att vara med kidsen – med större blogginkomst skulle ju ordinarie arbetstid kunna kortas.

Inget är dock bestämt eller i närheten av klart då det är mycket att väga in…

9 svar

 1. Stockholms VIKaren skriver:

  Tror att merparten av de som går in o kikar här skulle betala om det blir en betaltjänst .
  Likt när vlt började ta betalt, Det var gnälligt i början men med tiden så vänjer sig folk.

  Hellre det än att som du skriver, i parti o minut behöva ”tigga” i inläggen.

  Så länge du fortsätter va så grym som du är så kommer jag gladeligen betala, för att följa VIK här!

  • Pelle skriver:

   Det är nog inte så självklart att jättemånga skulle betala då. Att jämföra med VLT tycker jag inte är relevant riktigt. De har fått jobba länge för att få upp antalet prenumeranter. Sen har de kunnat locka med attraktiva tjänster som direktsända matcher i flera sporter, tex VIK:s träningsmatcher. Och nu har de börjat sända Rönnbys seriematcher, och de spelar ju trots allt i högsta ligan. (Även om inte jag personligen är superintresserad av innebandy, men andra kan ju vara det.)

   Sen om det krävs inloggning. Hur lockar man då nya kunder? Produkten blir ju osynlig för alla ej invigda liksom. En tidning kan ju göra reklam för sig på ett helt annat sätt.

   • Stockholms VIKaren skriver:

    Intressant Pelle,
    Min teori är att det är lite mer hardcore fans som tittar in på denna sida. Så liknelsen med vlt blir att, är man intresserad så betalar man. Så resonera jag med att ha tillgång till vlt o så skulle jag resonera även på denna sida.

    Vill man däremot bredda sina besökare och även få med semi intresserade fans, så är det nog en dålig idé med en betaltjänst.

    Men om syftet är att bevara befintlig kundkrets så tror jag att det finns ett såpass stort intresse att merparten betalar.
    Sidan har sålt in sig själv genom åren av aktivt nyhets skrivande.

 2. Pelle skriver:

  Du kanske ska satsa på fler annonser. Här med så många besökare borde det väl finnas möjlighet att få in annonsörer?

  Hellre fler annonser än att bloggen försvinner. Då blir det väl lite mer stadiga inkomster också. Men det kanhända att annonsmarknaden blivit kärvare på senare tid. Etablerad press får ju stöd från staten pga det.

 3. Höftskott skriver:

  Gör det du måste. Vill att bloggens framtid säkras och att du får en mer hållbar situation, det har du förtjänat. Ring Mrmadhawk för råd gällande detta, han delar säkert med sig av sina erfarenheter.

 4. VIKarn skriver:

  Du verkar ju ha bra kontakter med VLT, du ingår ju allt som oftast i panelen vid olika live sändningar.
  Kan inte VLT ge dig en deltidstjänst, bloggen skulle kunna finnas där att läsa för de som prenumererar på tidningen.
  Lite som en Mrmadhawk.

 5. Gurkan63 skriver:

  Kul att din arbetsinsats har uppmärksammas. För egen del tycker jag att det är bra som det är. Förstår din situation med små kids tar sin tid och barnen /flickvän behöver dig. Vad kan vi läsare göra för att underlätta för dig ?

  • Mikael Norén skriver:

   Tack Gurkan63! Det är ju att veta att man har en inkomst över tid, men det känns som man bedriver tiggeri om man tjatar på läsare via bloggen för mkt om det… Jag förstår att det är svårt som läsare då jag inte har ngn bra och tydlig betallösning direkt…