Tungt besked i publikfrågan och Zäta rasar, men till synes lugn VIK-ordförande, HA startar dock som planerat & försäsongens poängliga

Återigen får vi ställa oss frågan när nästa publikfest blir? Alla vill se nya spetsiga VIK live nu! FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Regeringen inför inga lättnader i restriktionerna för idrottsevenemang från den 1:a oktober. Därmed är det fortfarande 50 personer som gäller tills vidare då corona sakta med säkert ökar lite även i Sverige.

Ute i världen är det på många ställen riktigt illa gällande spridningen. Något sådant vill inte regeringen riskera att se här och regeringen går nu faktiskt emot Folkhälsomyndighetens rekommendation.

Många hade väntat sig att regeringen på torsdagen skulle fatta beslut om att ändra restriktionerna för evenemang och tillåta en sittande publik på 500 personer istället för nuvarande 50.

I sitt remissvar var Folkhälsomyndigheten (FHM) tidigare positiv till förändringen under förutsättning att publiken är sittande och att det är minst en meter mellan varje person. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell ligger myndighetens syn fast, trots att smittspridningen sakta men säkert ökar i Sverige.

– Vår grundläggande bedömning är att man kan öka gränsen under det väldigt strikta regelverk som vi pekar på i vårt remissvar med ordentliga sittplatser och ordning och reda vid in och utpassering. Då ska det inte behöva öka risken för smittspridning väsentligt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens presskonferens senare på torsdagseftermiddagen, enligt DN.

Det är ju också märkligt att reglerna skiljer sig så väldigt på idrott och andra evenemang. Kanske kan någon av bloggens läsare sakligt reda ut varför? Kanske är det så enkelt att regeringen har för dålig markkontakt gällande hur ett idrottsevenemang verkligen genomförs?

– Det här är ett hån mot vår verksamhet, säger VIK:s sportchef Patrik Zetterberg till VLT.se, och sportchefen är inne på samma linje gällande att exempelvis shoppingcentra kan ha tusentals ihopträngda besökare men ej idrottsevenemang.

***

VIK:s ordförande Pär Södergren sitter lite mer still i båten och säger till VIK.se att ”VIK är relativt välrustade jämfört med många kollegor i hockeyallsvenskan men att det kommer bli jättetufft för VIK också”.

Allsvenskan kommer att starta som planerat ändå enligt deras tf VD Gabriel Monidelle.

***

VIK:s Supports ordförande Jimmie Andersson valde att på Twitter lyfta detta fina agerande av en stor VIK-supporter, som en direkt reaktion på dagens negativa publikbesked:

Det är bara att hålla med Jimmie om Johans insats och hylla det stora VIK-hjärtat där.

***

Så lite hockey. Joakim Hillding tränade glädjande nog för fullt under torsdagen. Undertecknad träffade Thomas Paananen och Henrik Hetta i samband med att vi spelade in ett fylligt hockeyextra med VLT i ABB Arena idag. (Sänds under fredagen på VLT.se).

Återigen kände man harmoni när man mötte Thomas Paananen och även den så sympatiske Henrik Hetta. Henrik ursäktade sig att han inte fick svara på Coronafrågor förut, men jag fokade istället på uppvisningen mot Vita Hästen (8-0). Thomas skickade direkt vidare berömmet till Henrik och sa att ”det är ju spelarna som gör jobbet”.

Undertecknad sa att ibland måste man stanna upp och njuta lite i nuet och de bägge VIK-profilerna verkade suga åt sig lite av det…

***

August Tornberg vann försäsongens poängliga (om mina nuffror stämmer). FOTO: RUNE ÅHLÉN

Försäsongens poängliga nedan enligt min manuella beräkning. Jag ger Skedung en assist för förarbetet då Benker gjorde 1-0 mot AIK:

(Tekningarna är ofullständiga och är tagna rakt av från de fyra matcher som Swehockey.se loggat).

Ber på förhand ursäkt för eventuella fel om nu bloggens många skarpa läsare åter upptäcker något.

6 svar

 1. Matte skriver:

  Som supporter känns det självklart att köpa säsongskort – oavsett hur många matcher man kommer att kunna se på plats i hallen. Finns inte på kartan att kräva något tillbaka! Vårt lag behöver varje krona – speciellt en säsong som denna!
  Hoppas detta gäller för alla riktiga VIK anhängare!
  Köp säsongskort nu – om du inte redan gjort det!

 2. Jan Santaniemi skriver:

  Väldigt synd men nu är det som det är. En fråga till alla i bloggen. Jag har säsongskort och jag vet att VIK meddelat att de betalar tillbaka om man inte kan se matcherna. Men jag har en tanke om detta…. tänk om C-MORE kunde låta alla kortinnehavare se matcherna gratis under säsongen. Det skulle innebära ett bra tillskott för VIK. Annars kanske vi kortinnehavare skulle efterskänka pengarna för korten. Vad säger ni andra?

  Mvh
  Jan Santaniemi

  • Pelle skriver:

   En bra tanke, men hur skulle man kunna bevisa för C-more att man har årskort när man registrerar sig på nätet för att kunna se sändningarna?

  • Mikael Norén skriver:

   Hej Jan, bra idé! Frågan är bara hur det ska funka i praktiken med Cmore, som Pelle är inne på.

 3. Pelle skriver:

  Många grymma tekare i laget. Det är enormt värdefullt.

 4. Pelle skriver:

  Jag köpte mitt säsongskort för nästan två månader sen. Senare blev jag faktiskt förvånad över att det sålts betydligt färre säsongskort än förra året. Jag trodde folk tänkte som jag att när det väl släpps på tex 500 eller 1000 åskådare (eller helst fler förstås) så får ju folk med säsongskort förtur. Och med den abstinens jag har så skulle jag inte vilja tvingas bli utanför och missa upplevelsen att äntligen få se livehockey igen.

  Sen behöver ju VIK pengarna också förstås. Det känns ju fint att kunna bidra.